euxinovgrad-danswithme

„Миналата година почивах в Евксиноград, половината време прекарах в тоалетната“ – оплака се пред Биволъ в неформален разговор човек от висшия ешелон на властта. Споменът му е жив и тази година той ще предпочете за летния си отдих Гърция или Турция.

Причина за стомашно-чревния дискомфорт не са евтините кюфтета в станцията на МС в Евксиноград. Според източника на Биволъ заразата идва директно от морската вода. Пречиствателната станция „Евксиноград“ е амортизирана, поддържа само механично пречистване, а отпадъчните води се изливат в района на Буна 109, в непосредствена близост до плажа, ползван от най-знатните телеса на държавата.

Протестиращите, които според варненски сайтове планират да окупират резиденцията „Евксиноград“ по море на 5-и юли, за да поискат оставката на правителството, също трябва да внимават за зарази. Подходът към депутатския плаж по море е близо до Буна 109.

Субективното преживяване на „осравката“ контрастира с обективните замервания извършени от контролните органи за качеството на водите. Според доклада на РИОСВ-Варна за 2012 г. в района на Стопанство Евксиноград не са констатирани превишения на емисионните норми, поставени в Наредба № 8 за качеството на крайбрежните морски води„. От доклада става ясно също, че през 2012 г. е „стартирана процедура по реализация на проект по включване на на отпадъчните води от стопанството към градска канализационна мрежа, заустваща в ГПСОВ Варна

Две години по-рано, през 2010 г. в доклада на РИОСВ-Варна се твърди, че станцията работи без разрешение, тоест незаконно: „ПСОВ “Евксиноград” се стопанисва от „Министерски съвет – Стопанство „Евксиноград”, гр. Варна, и има издадено разрешително № 003700/23.08.2005 г. от МОСВ за заустване на пречистените отпадъчни води в Черно море със срок на действие до 31.08.2008 г. МОСВ отказва продължаване на действие на Разрешително за заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти на основание условие в разрешителното: Заустването на отпадъчни води да се изведе от район на съществуващо и перспективно ползване на водите, като същите се пренасочват към ГПСОВ “Варна”, не по-късно от 31.08.2008 г.

Паралелно с проекта за заустване в ГПСОВ Варна, през 2011 г. Министерски съвет пуска обществена поръчка за модернизация на съществуващата станция в Евксиноград, която засега е на фаза идеен и работен проект. От документацията става ясно, че ще се строи съвсем ново съоръжение. „Съществуващата станция на тази площадка не може да бъде използвана и трябва да се предвиди разрушаване и отстраняване“ – пише в техническото задание, публикувано в сайта на МС. Бъдещата ПСОВ трябва да има капацитет за 4800 души.

Замерват качеството на водата през февруари

ОБНОВЕНО: Потърсени за коментар от РИОСВ-Варна изпратиха становище за актуалното състояние на проектите, пет години след крайния срок даден от МОСВ, за да спре изливането на отпадните води на властта в морето.·От становището става ясно къде точно се заустват водите след механичното пречистване в ПСОВ Евксиноград. РИОСВ замерили качеството на водата през февруари, когато там няма почиващи, и установили, че няма отклонения от нормата.

Capture_2013-07-31_a_12.35.51

Capture_2013-07-31_a_12.48.26

Точката на заустване е със син маркер

В крайна сметка в момента нова станция няма, заустването е в морето, а Евксиноградската „осравка“ е знакова илюстрация за продължаващото повече от десетилетие туткане с усвояването на европейски и национални средства за пречиствателни станции по родното Черноморие.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци