euxinovgrad-danswithme

„Миналата година почивах в Евксиноград, половината време прекарах в тоалетната“ – оплака се пред Биволъ в неформален разговор човек от висшия ешелон на властта. Споменът му е жив и тази година той ще предпочете за летния си отдих Гърция или Турция.

Причина за стомашно-чревния дискомфорт не са евтините кюфтета в станцията на МС в Евксиноград. Според източника на Биволъ заразата идва директно от морската вода. Пречиствателната станция „Евксиноград“ е амортизирана, поддържа само механично пречистване, а отпадъчните води се изливат в района на Буна 109, в непосредствена близост до плажа, ползван от най-знатните телеса на държавата.

Протестиращите, които според варненски сайтове планират да окупират резиденцията „Евксиноград“ по море на 5-и юли, за да поискат оставката на правителството, също трябва да внимават за зарази. Подходът към депутатския плаж по море е близо до Буна 109.

Субективното преживяване на „осравката“ контрастира с обективните замервания извършени от контролните органи за качеството на водите. Според доклада на РИОСВ-Варна за 2012 г. в района на Стопанство Евксиноград не са констатирани превишения на емисионните норми, поставени в Наредба № 8 за качеството на крайбрежните морски води„. От доклада става ясно също, че през 2012 г. е „стартирана процедура по реализация на проект по включване на на отпадъчните води от стопанството към градска канализационна мрежа, заустваща в ГПСОВ Варна

Две години по-рано, през 2010 г. в доклада на РИОСВ-Варна се твърди, че станцията работи без разрешение, тоест незаконно: „ПСОВ “Евксиноград” се стопанисва от „Министерски съвет – Стопанство „Евксиноград”, гр. Варна, и има издадено разрешително № 003700/23.08.2005 г. от МОСВ за заустване на пречистените отпадъчни води в Черно море със срок на действие до 31.08.2008 г. МОСВ отказва продължаване на действие на Разрешително за заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти на основание условие в разрешителното: Заустването на отпадъчни води да се изведе от район на съществуващо и перспективно ползване на водите, като същите се пренасочват към ГПСОВ “Варна”, не по-късно от 31.08.2008 г.

Паралелно с проекта за заустване в ГПСОВ Варна, през 2011 г. Министерски съвет пуска обществена поръчка за модернизация на съществуващата станция в Евксиноград, която засега е на фаза идеен и работен проект. От документацията става ясно, че ще се строи съвсем ново съоръжение. „Съществуващата станция на тази площадка не може да бъде използвана и трябва да се предвиди разрушаване и отстраняване“ – пише в техническото задание, публикувано в сайта на МС. Бъдещата ПСОВ трябва да има капацитет за 4800 души.

Замерват качеството на водата през февруари

ОБНОВЕНО: Потърсени за коментар от РИОСВ-Варна изпратиха становище за актуалното състояние на проектите, пет години след крайния срок даден от МОСВ, за да спре изливането на отпадните води на властта в морето.·От становището става ясно къде точно се заустват водите след механичното пречистване в ПСОВ Евксиноград. РИОСВ замерили качеството на водата през февруари, когато там няма почиващи, и установили, че няма отклонения от нормата.

Capture_2013-07-31_a_12.35.51

Capture_2013-07-31_a_12.48.26

Точката на заустване е със син маркер

В крайна сметка в момента нова станция няма, заустването е в морето, а Евксиноградската „осравка“ е знакова илюстрация за продължаващото повече от десетилетие туткане с усвояването на европейски и национални средства за пречиствателни станции по родното Черноморие.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>