emildimitrovbgnes

Емил Димитров снимка БГНЕС

ГЕРБ се сбогува с депутатския си символ за нечистоплътен лобизъм, използване на властта за лични интереси и безнаказаност пред законите. От днес Емил Димитров няма нищо общо с досегашната си партия, която го издигна до върховете на държавната власт през последните 4 години. Според информация в медиите той е решил да изпревари партийното решение да бъде изключен и сам се е оттеглил от партийно членство и кариерно развитие в доскоро управляващата политическа сила. Един по един знакови имена на ГЕРБ започват да се оттичат в канализацията на историята.

Една от знаковите за известния като Емо Ротмънса депутат е активната бизнес дейност на неговата възрастна майка – Елеонора Димитрова на 72 г., която развива бурна дейност в областта на хотелиерството и туризма, бизнеса с недвижими имоти, цигари, комисионерство и т.н. Разбира се, нейният син и съдружник Емил Димитров няма нищо общо с бизнес активностите на майка си, както самият той обяви след избухването на скандала за грандиозните злоупотреби с държавни земи по морето „Дюнигейт“.

Като в Дивия запад

В Дивия запад, поради липса на държавност, въпросът със собствеността на земята се е решавал лесно: набиваш колчета по периметъра, който си си харесал и става твой. Гърмиш с пушка всеки, дръзнал да ти вземе заграбения терен, който си си заплюл и раздаваш сам правосъдие по свои собствени закони.

Оказва се, че това е възможно и в България, ако си депутат и любимец на всички власти като Емил Димитров, автор на крилатата фраза: „България е наша и гората е наша и ще правим с тях каквото си искаме„.

В разгара на „Дюнигейт“ Биволъ разкри, че фирма собственост на 72 годишната му майка притежава хотел „Хавай“ в Несебър, получен със заменка. На съседната държавна земя фирмата си е построила басейн, тенис кортове и бар. Вижте къде е това в Google Street View.

За да узакони заграбеното, през 2011 г. фирма на майката на Димитров активира схемата „Цецо и кумецо“, за придобиване на държавни терени по морето за жълти стотинки. На 14.10.2011 г. РДГ-Бургас регистрира процедура за промяна на предназначението на имоти от държавния горски фонд на брега между Несебър и Равда. Теренът представлява дюни в близост до х-л „Хавай“, приватизиран от Димитрови. Това става по Чл.73, ал 1, т.1. от новия Закон за горите, приет през 2011 с дейното участие на самия Емил Димитров. Далеч преди порочната процедура да бъде финализирана обаче на държавната все още земя са построени два басейна, тенис корт, заведения, навеси за обслужващи дейности на хотела. Единственият обект, който се доближава до басейн съгласно с текста на този член от закона е „язовир“ или „друго хидротехническо съоръжение“.

Вероятно басейнът е трябвало да мине за нещо като микроязовир и да стане законен. Избухването на „Дюнигейт“ обаче осуети плановете на Ротманса и неговата бизнес майка. Властта обаче направи всичко възможно да прикрие Емил Димитров. Междуведомствената комисия, в която участваха същите чиновници, които допуснаха нарушенията довели до „Дюнигейт“, изобщо отказа да се занимава със заграбената земя и незаконното строителство. В доклада изготвен от тази комисия пише единствено, че държавният терен не попада в границата на защитените дюни, а с незаконното строителство трябва да се занимава община Несебър.

Разкрити документи от извършените по нашите разследвания проверки на строителния контрол потвърдиха напълно разкритията на Биволъ. Басейните, кортовете и прилежащите заведения към хотела са построени абсолютно незаконно на земя собственост на държавата, нямат никакви строителни книжа и на практика са тотално самоуправство и пример за незачитане на законодателството на Р. България. Съвсем като в Дивия запад. Констатациите на проверяващите самоуправните действия на държавния парцел са констатирали незаконно построени върху обществената земя: “ два открити басейна и тротоарна настилка, слънцезащитно съоръжение – беседка, заведение за обществено хранене, тенис корт.“ Съставените констативни протокола са 5 и са срещу неизвестен извършител. Вероятно тези обекти са били създадени от сила свише върху държавната земя, но пък се ползват напълно невинно от собствениците на х-л „Хавай“. Явно е крайно време на излизане от ГЕРБ, Емил Димитров да влезе директно в Прокуратурата и след това в съда, за да се изясни тази мистерия на сегашната власт.

fasa-basein1

fasa-basein2

Самоуправството с държавната земя, разкрито в публикацията на Биволъ, все пак стана обект на прокурорска проверка. Бургаската прокуратура стигна до извода, че е замесен депутатът Димитров и се освободи от преписката като я прати в Софийска градска прокуратура, където се гледат сигналите срещу министри и депутати.

Разследването на Биволъ показа още, че фирми на Емил Димитров, формално собственост на „Мама Нора“ имат съсобственост и със скандалния Кумец на Цветан Цветанов, който пък е съдружник с мистериозно забогателите собственици на СЛЕ Груп. Тези две близки до ГЕРБ обръчи притежават общия хотел „Фиеста бийч“ на първа линия в курорта Слънчев бряг. СЛЕ груп е фирмата започнала строежа на дюните в Несебър, който предизвика скандала „Дюнигейт“. Правителството на Бойко Борисов бе подготвило и процедура по продажбата допълнително на други десетки декари защитени дюни на СЛЕ, но след разкритията по аферата, тези сделки бяха стопирани. Поне засега.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>