Документи от ФБР: “Български хакери” в разследването за руско вмешателство в изборите в САЩ

by Атанас Чобанов

33 000 имейла изтрити от пощата на Хилъри Клинтън са били усилено издирвани от щаба на Тръмп, като според стратега на кампанията му Стив Банън, “български хакери биха могли да ги имат”. Това може да се прочете в първата порция разсекретени документи от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в изборите през 2016 г. в САЩ.

Документите са предоставени от ФБР на сайта Buzzfeed след като журналистите спечелиха дело за достъп до обществена информация. Според Buzzfeed става дума за “милиарди страници”, които ще бъдат публикувани “всеки месец през следващите осем години”.

Тези документи са “съдбоносно национално наследство” и “ключ за разбиране на важна глава от американската история”, подчертава Buzzfeed.

Протокол от разпита на Стив Банън проведен от агенти на ФБР на 14.02.2018 г., в който се споменава за български хакери.

В първата публикация са частично разсекретени разпити на свидетели по делото за руското вмешателство в президентската кампания от 2016 г., приключила с избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. В рамките на разследването са разпитани и лицата, водещи кампанията на Тръмп. Сред тях е и идеологът на крайната десница Стив Банън, основател на сайта “Брейтбарт”. Той е считан за мотора на изборния успех на Тръмп и беше негов стратегически съветник в първите седем месеца от мандата му.

Голяма част от документите са цензурирани, но в тях може да се проследи защитната теза, застъпвана от републиканците и от самия президент Тръмп, че не руснаци, а украинци са се намесили в изборите. Buzzfeed коментира, че вероятно това мотивира енигматичната реплика на Тръмп към украинския президент Зеленский в разсекретената стенограма от техен разговор, станал повод за процедурата за импийчмънт в Конгреса:

“Сървърът, те казват, че Украйна го има.”

Не е ясно обаче дали Тръмп се интересува от този украински сървър заради предположението той да е послужил за хакването на пощата на Демократическата партия или заради това, че може да съдържа архив с липсващите 33 000 имейла от пощата на Хилъри Клинтън.

Става дума за два отделни, но свързани сюжета, като и двата присъстват в разсекретените документи. Единият е относно хакването и източването от руското разузнаване на пощата на сътрудници на Хилъри Клинтън от Демократическата партия и нейния предизборен щаб. Това са съобщенията публикувани от DCLeaks и Wikileaks.

Другият сюжет е скандалът с частния имейл сървър на Хилъри Клинтън, в който ФБР открива съобщения с класифицирана информация. Разследването на ФБР установява, че над 33 000 имейли са били изтрити от частната пощенска кутия на Хилъри, която тогава е държавен секретар на САЩ.

Хипотезата, че тези съобщения са архивирани някъде и в тях се съдържа компрометираща информация живо вълнува републиканците в предизборния период.

“Русия, ако ме чуваш, намери тези имейли”

Този призив е отправен от самия Тръмп на пресконференция на 27 юли 2016 г. Няколко часа след призива на Тръмп,  руски хакери за пръв път атакуват компютрите на личния офис на Хилъри Клинтън. Това е установено в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, но той не цитира призива на Тръмп към Русия и не прави връзка с него.

В обвинителния акт срещу руските офицери от ГРУ е описана атака срещу персоналния офис на Хилъри Клинтън от същата дата като призива на Тръмп към Русия да намери липсващите имейли.

Счита се, че същата хакерска група няколко месеца по-рано атакува и източва пощата на щаба на Демократическата партия, която после е предоставена на Wikileaks. За тази атака Мълър обвини дузина офицери от руското военно разузнаване ГРУ, но не намери достатъчно доказателства за съпричастието на американски граждани и за конспирация между хората на Тръмп и руската държава.

Пред ФБР Стив Банън обаче твърди, че публикуваните от Wikileaks материали не са били толкова интересни за щаба на републиканците. Те са се концентрирали върху издирването на липсващите 33 000 имейла от сървъра на Клинтън, където са се надявали да открият достатъчно “мръсотия”, за използване в кампанията. Обсъждано е и да се наеме външна фирма, за да издири и възстанови тези съобщения.

Самият Тръмп също е бил съсредоточен по време на кампанията върху “мошеничката Хилъри” и сделката за компанията Uranium One продадена на Росатом. Според републиканците и консервативните медии в САЩ сделката има корупционен привкус, тъй като малко след нея Бил Клинтън получава хонорар от 500 000 долара за конференция в Москва. Парите са платени от руска инвестиционна банка свързана с Кремъл.

За Тръмп и неговия щаб Uranium One е реалният “руски скандал”. Тръмп е считал, че ключът към него е в  съдържанието на липсващата поща на Хилъри Клинтън, става ясно от показанията на Стив Банън.

Ръкописните бележки от разпита на Стив Банън, в които се споменават българските хакери са на стр. 173 от документа.

Непосредствено след тази информация Банън споделя, че може би български хакери имат достъп до тези имейли. До момента не бяха известни никакви данни, че в т.нар. “руско разследване” е ставало дума за “български хакери” свързани по един или друг начин с информацията източена от Демократическата партия на САЩ.

Това е и единственото споменаване на България в публикуваните до момента текстове, като предстои да бъдат публикувани още хиляди страници от разпити и документи, свързани с разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в американските избори.

Сървърът с пощата на Хилъри Клинтън е бил атакуван няколко пъти в периода 2012-2014 г., но разследващите от ФБР не откриват следи от успешно хакване. Засечени са опити за атаки от компютри в Германия, Китай и Южна корея, но за България никога не е ставало дума. През 2016 г. САЩ обвиниха за предполагаема атака румънския хакер Марсел Лазар (с псевдоним “Гучифер”). Той беше екстрадиран в САЩ, където направи самопризнания, но в изслушване пред Конгреса тогавашния шеф на ФБР Джеймс Коми заяви, че те не са достоверни.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also