Новият ОУП на Царево дава право на Йордан Цонев да строи на брега

Проектът "Първа линия" разкрива кой е облагодетелстван от зоните предвидени за застрояване по брега и кой губи

Сградата на старата застава в Резово на брега срещу Турция все още се води държавна собственост. Земята под нея по съмнителен начин е станала собственост на политика от ДПС Йордан Цонев и съпругата му Пролетина. Ако новият общ устройствен план на община Царево бъде приет, Цонев ще може да строи на първа линия до брега.

Други публични фигури обаче нямат такъв късмет. Имоти на бизнесмена Иво Прокопиев, на цигуларя Минчо Минчев и на диригента Емил Табаков остават земеделски земи и на тях няма да се извършва строителство.  Бащата на всесилния шеф на Лукойл Валентин Златев също няма да може да издигне вилно селище на 17 декара край брега. Изгаря и банкерката-беглец Веска Меджидиева. Но певицата Белослава, която има голям терен е малко по-навътре към брега, ще може да строи.

Това показва проучване на Биволъ за имотите разположени на първа линия от Царево до Резово. Проектът озаглавен “Първа линия” проучва собствеността на терени, попадащи в границите на Природен парк “Странджа”. Те са със статут на земеделски земи и са застрашени от бетониране. Стартът на проучването беше финансиран с фондонабиране от читателите на Биволъ и идеята е да с времето да обхване цялата ни брегова ивица.

Общата площ на изследваните имоти надхвърля 2000 декара и в тях влизат последните незастроени терени, граничещи с морето – дефицитна и скъпа стока по цял свят, особено ако попада в строителни граници. Данните от Кадастъра за близо 300 имота в землищата на Царево, Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово вече могат да бъдат разгледани онлайн.

Около 1300 декара от проучените имоти са частна собственост, а 270 декара са със статут на общинска частна собственост. Това означава, че земите могат да бъдат продадени още утре с решение на общинския съвет в Царево. 317 декара са общинска публична собственост, а още 65 се стопанисват от общината. За някои от терените няма данни на кого принадлежат. От проучването са изключени имотите от държавния горски фонд. Не са проучени и имотите на първа линия в община Царево на север от Парк Странджа, където също се наблюдават скандални решения в новия ОУП, например край плаж “Корал”, където има дюни.

Сред изследваните имоти попадат и такива, заграбени с престъпна измамна схема и попаднали във фирми на скандалния арх. Калин Тихолов и приближени на Йордан Цонев. Тихолов беше авторът на предишния проект за ОУП на община Царево и си беше отредил собствените имоти за застрояване. Те се намират в близост до мястото, където изникна незаконното ваканционно селище “Златна перла”. Новият проект за ОУП обаче е пощадил всички терени от границите на парка до село Варвара и от Варвара до къмпинг “Делфин” преди Ахтопол. Тихолов няма да може да строи, но опасността от нова “Златна перла” остава, защото терените под бившия незаконен строеж все още са със статут на урбанизирана земя.

Новият ОУП на Царево дава право на Йордан Цонев да строи на брегаНовият ОУП на Царево дава право на Йордан Цонев да строи на брегаНовият ОУП на Царево дава право на Йордан Цонев да строи на брега

Пощаден от застрояване е и брегът между Ахтопол и устието на р. Велека, местност известна с името Айроди, където имат имоти бившата съпруга на Соломон Паси – Бинка и режисьорът Евгений Михайлов. Тези терени ще си останат земеделска земя ако се приеме новия ОУП.

За сметка на това в Синеморец е посечена гледката към устието на Велека, откриваща се от крайбрежната алея и бар “Кораба”. Голям общински терен е нарочен за включване в урбанизираната зона, което ще изостри апетита на общината да си попълни бюджета като го разпарчетоса и продаде, както често се е случвало в миналото. Срещу това протестираха жителите на Синеморец, които не желаят селото да става нов Лозенец.

За вилна зона са отредени всички терени на изток от селото до плаж Бутамята, които вече са частично застроени с ПУП на парче. Тук попадат и земи, които са заграбени по схема, за която бившият главен прокурор Борис Велчев лично разпореди разследване заради „огромен правен и обществен интерес“ и „обществена значимост“. Става дума за

Присвояване с измама на 700 декара

Преди 4 години Биволъ разкри в свое разследване, че най-хубавите кътчета и терени от Южното Черноморие са заграбени с измама. Милчо Киряков, кум на Йордан Цонев, е основно действащо лице в тези далавери със земи. /виж тук/ Цялата криминална схема бе разкрита от прокуратурата, но останала без наказание заради изтекла /или предизвикана/ давност. Мащабът на присвоените и заграбени имоти е наистина потресаващ и достига над 700 дка земи непосредствено покрай бреговата ивица на Парк Странджа.

Схемата минава през адвокати от Бургас, установени от прокуратурата. В резюме нещата изглеждат по следния начин. Адвокатите са си съставяли пълномощни от името на собственици на земи в община Царево. Имената на хората са взети по данни от емлячните регистри. От тяхно име са заведени общо 21 дела за собственост пред общината. Тогава тя е управлявана от скандалния тандем от БСП Петко Арнаудов и адв. Евгений Мосинов.

Адвокатите печелят делата за собственост от името на неподозиращите хора и подставени лица, след което продават земите със същите фалшиви пълномощни на фирми и лица, които са пряко или косвено близки до арх. Калин Тихолов и Йордан Цонев. Някои от лицата, подписали въпросните пълномощни дори са заявили, че не познават и никога не са се срещали с въпросните адвокати.

Едновременно с това са фалшифицирани и самите емлячни регистри. Извършителите не са разкрити. Прокуратурата е установила само кои са адвокатите, които изготвят фалшиви пълномощни от името на наследници и завеждат дела за реституиране на земи от тяхно име. Това са  Ненчо Недялков ДрагневДиана Димитрова КръстеваСветла Георгиева КаменоваКремена Недкова Табакова и Камен Колев Крайчев  от бургаската адвокатска колегия.

Според прокуратурата земите са оценени на стотици милиони евро. Но заради изтеклата давност сливенската прокуратура прекратява досъдебното производство срещу бургаските адвокати, които доказано са фалшифицирали подписи върху граждански документи.

От постановлението на прокуратурата става ясно, че тя въобще не е изследвала в чий интерес са действали адвокатите, а това е очевидно от сделките със земите веднага след като те са реституирани – в интерес на Киряков, Тихолов и Цонев. И до момента не е ясно какво се е случило със следствието за престъпление по чл. 308 от НК за фалшифициране на емлячните регистри, които са официален държавен документ.

Едно от лицата, които участват като трансмисия в схемата е бургаският бизнесмен Йордан Йорговски. Установено е, че с фалшиви пълномощни са  възстановени 14 декара в Синеморец и 4,7 декара в Резово на местните лица П.В.Р., Н.В.Д. и В.К.Н. Решението на Поземлената комисия за възстановяване на имотите е вписано на 10.03.2006. Още в същия ден имотите, които са на първа линия, са “продадени” без местните лица изобщо да знаят, че тези земи са им възстановени. Купувач е Йордан Йорговски.

Чак през 2009 г. истинските собственици се усещат и завеждат дела, за да развалят сделката. Но имотите вече са препродадени с голяма печалба на трети лица. След няколко години съдебна сага П.В.Р., Н.В.Д. и В.К.Н. сключват споразумения и изтеглят иска си. Сега новият ОУП отрежда имотите в Синеморец за застрояване, а тези в Резово остават земеделски земи.

Йорговски се появява и в друга скандална сделка, която доказва близостта му с политика от ДПС Йордан Цонев.

През 2006 г. Пролетина Цонева купува от кума си Милчо Киряков имот от 647 кв.м. на първа линия в Резово само за 2800 лв.. Киряков пък го е купил на съвсем народна цена от 1000 лв. Продава му го Йордан Йорговски.

Новият ОУП на Царево дава право на Йордан Цонев да строи на брегаНовият ОУП на Царево дава право на Йордан Цонев да строи на брегаНовият ОУП на Царево дава право на Йордан Цонев да строи на брегаНовият ОУП на Царево дава право на Йордан Цонев да строи на брегаНовият ОУП на Царево дава право на Йордан Цонев да строи на брега

Целта на това имотно упражнение се вижда на кадастралната карта. Бившият държавен имот неприятно се вклинява в друг имот от 3 декара, който също е собственост на Пролетина и Йордан Цоневи. Този имот им е продаден от арх. Калин Тихолов.

Как обаче Йорговски се е сдобил с терена, който пречи на Цоневи и върху който е построена старата гранична застава? Оказва се, че той е бил държавен, но през 2005 г. областният управител на Бургас Иван Витанов, кадър на НДСВ, решил да го продаде. И тъй като е твърде показно имотът  да бъде продаден директно на ключов политик от управляващия тогава коалиционен партньор ДПС, областна управа сключва договор за продажба с Йордан Йорговски за 20 000 лв.

В крайна сметка ако новият ОУП на Община Царево бъде приет в този си вид, семейството на Цонев ще може да строи, но първо трябва да се справи с постройката на старата гранична застава. Изглежда нещо е попречило тя да бъде продадена заедно с терена и сградата, която бавно се превръща в руина, все още се води държавна собственост.

Властта върши откровени престъпления, за да продаде обществения интерес

Цялата картина на сегашната поредна инвазия да бъде застроено крайбрежието на юг от Царево, разкрива и мръсния мотив незаконно да бъде отстранен от поста си дългогодишния директор на ПП Странджа, от самото му създаване през 1995 г. – Стефан Златаров. Златаров бе дисциплинарно уволнен с измислени обвинения, че повишил с по 50 лв. заплатите на няколко свои инспектори, за да не напуснат работа. Той е известен като непримирим противник на закононаришенията на територията на парка и неподвластен на корупция и политическа конюнктура. Именно Стефан Златаров започна и доведе докрай битката за обявяване на “Златна Перла” за незаконен строеж и нейното последвало събаряне. Той засегна и интересите на олигархията с осветляване на абсолютно престъпните продажби на стотици хектари от територията на парка на частни лица с разпоредба на министри на земеделието от ДПС. /виж тук/  Затова Златаров бе уволен веднага след идването на власт на правителството на Орешарски /виж тук/  Сега той отново се оказва неудобен на ГЕРБ, за да не се пречка на приемането на ОУП-а, с който да се узаконят строителните намерения и в последните запазени девствени и непокътнати кътчета от крайбрежието ни. На негово място е назначена марионетка на ДПС, без никакви компетенции в защитените зони. Златаров обжалва дисциплинарното си уволнение и има всички шансове да спечели делото срещу властовия произвол, силно вонящ на корупционни интереси и доказващ задкулисната симбиоза в управлението между ГЕРБ и ДПС.

Тук е мястото да се спомене, че правителствата на Борисов от 2009 г. до днес упорито не приемат задължителния План за управление на Парк Странджа, въпреки издаденото съдебно решение от ВАС, задължаващ ги да го направят. Ако бъде приет този план ще сложи веднъж завинаги точка на произвола със зверските сечи и строителните мераци на територията на парка.Целта е да бъде прокаран на всяка цена ОУП-а срещу природата, след което Планът за управление във вида, с който трябва да бъде приет, дори и да бъде гласуван един ден, вече ще бъде обезсмислен. Подържането съзнателно на “висящо положение” и неспазването на закона и съдебното решение са ясен критерий за принципите и интересите, които прокарват последователно и задружно правителствата на ГЕРБ, БСП, ДПС и т.нар. “патриоти” през годините.

 

 

 

 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d