Как руските посланици у нас придобиват имоти от влиятелни бизнесмени и въртят търговия с фигури от ъндърграунда

Апартаменти за Техни Превъзходителства

Атанас Чобанов

Една от ключовите задачи на посланиците в която и да е държава по света е да се стремят да развиват бизнес-сътрудничеството с тяхната страна. Но някои руски посланици в България са отишли по-далеч в тези стремежи, използвайки служебните си връзки не само за развиване на руския бизнес, но и на личния си.

Част 1. Посланически инвестиции

Опитът на съпругата на Юрий Исаков, посланик от 2008 до 2016 г. в София в областта на инвестициите в имоти не може да се нарече удачен. Людмила Исакова е успяла да загуби значителна сума пари от имоти в периода 2010 – 2012 г. През май 2010 г. тя плаща 221 000 евро за луксозен апартамент с 163 кв.м. на булевард Дондуков (точно до сградата на Дарик Радио). Платената цена от 1300 евро на кв. м. по това време съответства на средните стойности за имотите от такъв клас и в този район на столицата.

Семейството на посланика е подслонено в официалната резиденция и покупката на този апартамент изглежда като банална имотна инвестиция. Но Исакови не получават от тази сделка никаква изгода. През декември 2012 г., две години и половина след покупката, Исакови продават квартирата за 143 000 евро, или 78 000 евро по-евтино, отколкото са я купили. Наистина, по това време цената на квадратен метър е паднала до 858 евро близко до усреднената стойност от 904 евро кв.м. за такъв имот в София през 2012 (данните са от статистиката на сайта imot.bg).

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

България не се разминава с глобалната криза в областта на недвижимите имоти и в периода 2010 – 2012 цените на жилищата се понижават. От 2013 г. те започват бавно да растат, но даже през 2015 г. квадратният метър в българската столица струва по-евтино, отколкото през 2010. Във всеки случай 2012 г. едва ли е най-добрата, за да се избавиш от имот, който си купил на висока предкризисна цена две години по-рано.

Луксозният софийски апартамент не е единствената придобивка на Исакови в България. През 2009 г. само година след като встъпва в длъжност, Юрий Исаков купува още три имота: апартамент от 57 кв.м. в курорта Свети Тома на юг от Созопол на стойност 57 000 евро и два апартамента от по 60 кв. м. на спа и голф курорта в Правец. За жилищата в града, където се е родил бившия комунистически диктатор Тодор Живков, Исаков плаща общо 73 800 евро.

Така разходите на Исакови за недвижими имоти през 2009-10 достигат 354 000 евро. 20% от тях семейството губи, заради неблагоприятната конюнктура.

За съжаление няма възможност да се провери дали доходите на семейство Исакови съответстват на разходите за покупки на имоти докато са в България. Руските дипломати, за разлика от другите чиновници, не публикуват своите декларации за доходи (освен министъра на външните работи Сергей Лавров, чиито декларации са на сайта на руското правителство) Най-вероятно посланикът в София получава около 50-60 000 евро на година (според оценки в руските медии). Така излиза, че или семейството е наляло в имоти в България голяма част от своите спестявания, или пък е имало друг източник на доходи.

Премиерът на България Пламен Орешарски и посланикът на Руската Федерация Юрий Исаков наблюдават церемонията по първата заварка на тръбите на “Южен Поток”

От «енергиен олигарх» за «енергиен посланик»

Юрий Исаков заема длъжността си в България до август 2016 г. От самото начало той се сдобива с етикета «посланик на руската енергетика» заради прокарването на големите руски проекти в България като газопровода Южен Поток, нефтопровода Бургас-Александропулис и АЕЦ Белене. През 2013 г. Исаков, заедно с премиера Пламен Орешарски даде старт на първата заварка на тръбите от Южен Поток. Но в крайна сметка всички проекти бяха замразени преди Исаков да напусне поста си.

Логично е големите български енергийни компании, които препродават и преработват руски нефт и газ, да поддържат тесни връзки с руското посолство. Добрите отношения с «правилни» руснаци безусловно са ключов фактор за успех в този бизнес.

Съвпадение или не, но апартаментите на семейство Исакови са продадени от две български фирми, от които едната е свързана с Газпром, а другата с Лукойл.

Наш източник, пожелал анонимност, сподели информацията, че апартаментът на булевард Дондуков всъщност е корпоративен подарък за руския посланик от българската фирма Овъргаз, която е собственост на енергийния бос Сашо Дончев.

По думите на източника, който работи в сферата на недвижимите имоти, Дончев лично бил посетил няколко квартири, подбрани от агенция за недвижимост, за да избере “подарък” на посланика, като обсъждал с агенцията тяхната цена. Овъргаз се явява близък партньор на Газпром и владее газоразпределителна мрежа в България, като продава газ на корпоративни и частни потребители. Фирмата е създадена през 90-е години като съвместно предприятие между Газпром и българската Мултигруп. Връзата с Газпром се потвърждава и от факта, че Юрий Вяхирев, син на бившия шеф на Газпром Рем Вяхирев, е бил партньор в Овъргаз Инк.

Фирмата Бест Естейтс БГ, която продава апартамента на Исакови в София е създадена през 2009 г. и нейният единствен акционер се явява компанията OG Enterprises Limited регистрирана на Британските Вирджински острови. Банкова разписка от от 17 ноември 2009, налична в Търговския регистър показва, че активите на Бест Естейтс БГ се оценяват на сумата от 640 000 лв. и са вложени в банкова сметка в София.

Един от тримата директори на Бест Естейтс БГ е синът на Сашо Дончев – Георги Дончев, а директорът на Овъргаз Холдинг Явор Мануилов е упълномощен представител на компанията.

На 4 декември 2009 г, няколко дни след като Бест Естейтс е вписана в Търговския регистър, фирмата купува от друга фирма апартамента на бул. Дондуков за 204 хиляди евро. На 5 май 2010 същият е продаден на Исакова. Месец след като жената на посланика продава апартамента през 2012 г. фирмата е трансформирана в ООД с единствен директор Георги Дончев. Последният собственик на Бест Естейтс е ДД Мениджмънт, представлявана от Сашо Дончев.

Бест Естейтс е вписана с обект на дейност търговия с недвижими имоти, но единствената сделка, извършена от фирмата е с този “посланически” апартамент, показва справка в Имотния регистър. Остава впечатлението, че фирмата е била създадена единствено с цел да купи апартамент с офшорни пари и да го продаде на Исакова.

Плащане в кеш

Успяхме да се свържем със Сашо Дончев, който отговори пространно на нашите въпроси по повод на тези съмнения. Той отхвърли всякакви намеци, че става дума за корпоративен подарък. Дончев призна, че е бил собственик на OG Enterprises Limited и обясни създаването на тази структура Бест Естейтс БГ с цел да се вземе лиценз за проучване на месторождения на нефт и газ на територията на България.

На въпроса за произхода на средтвата в банковите сметки и активите на Бест Естейтс той отговори, че те са «от търговска дейност». Но след като законодателите Делян Пеевски и Йордан Цонев прокараха законопроект със забрана за офшорни компании да участват в разработката на находища от нефт и газ, Бест Естейтс продала правата на друга компания под контрола на Овъргаз Холдинг, уточнява той. Според него Бест Естейтс е била трансформирана, за да се заеме с друга дейност.

В публичните регистри обаче няма данни, че Бест Естейтс е получавала лиценз за проучване на находища от нефт и газ, а законопроектът, който забранява офшорките в тази икономическа сфера беше приет не през 2012, а през 2013 г.

Дончев обаче каза, че Исакова е платила на Бест Естейтс за апартамента 221 000 евро в кеш, на няколко вноски.

През последните 10 години Сашо Дончев не се е замесвал в някакви корупционни скандали (освен като жертва с т.нар. Цумгейт). Той е собственик на вестник «Сега» – едно от последните убежища на критичната журналистика в България, която през 2016 г. беше на 113 място в рейтинга за свободата на словото на «Репортери без граници». Публично той се изявява като защитник на либералните ценности и борец срещу държавния натиск над бизнеса.

«Не е имало нищо и никой, който да ми е помагал да установя търговски отношения между моята компания Овъргаз и Газпром», заяви още Дончев. Той се позова на американските дипломатически доклади, хвърлящи светлина на натиска от страна на САЩ, за да се ликвидират посредниците в газовия бизнес.  «С поддръжка от Русия, премиерът на България (Бойко Борисов б. ред.) изпълни задачата, която му бяха поставили и прекрати участието на Овъргаза в търговията с пророден газ», категоричен беше той.

Но според един друг дипломатически доклад на Държавния Департамент изтекъл в Wikileaks, през 90-е Дончев е бил свързан с мощните престъпни групировки Мултигруп и ВАИ Холдинг (ВИС-2), които са се занимавали с всички възможно видове престъпен бизнес, включително рекет, наркотици и проституция. В полза на Дончев обаче е фактът, че не е голям броят на едрите български бизнесмени, които нямат зад гърба си такова минало.

Газпром, но и Лукойл

Съпрузите Исакови купуват двата апартамента в Правец от фирмата Тера Тур Сървисиз, която е собственост на Валентин Златев, шеф на българския Лукойл. В споменатия доклад от Wikileaks, Златев е характеризиран от американските дипломати като влиятелен “сив кардинал” на властта, свързан с руското разузнаване.

Обявената в имотния регистър стойност на сделката за двете квартири е 73 800 евро, съответстваща на цените в този елитен курорт.

Дали също е съвпадение, че третата фирма, която продава на г-н Исаков апартамент на морето, също е свързана с руските енергийни проекти? Става дума за Главболгарстрой, която възглави консорциума от предприятия, спечелил държавната поръчка за строителството на този проект,  на стойност повече от милиард евро.

Част 2:  Мафия и водка

През 2005 г., току що станала член на НАТО и в подготовка за еврочленство, България е подложена на силен натиск от страна на западните си партньори да вземе мерки против корупцията и организираната престъпност. Тогава посланик на САЩ в София е Джеймс Пардю, който е подготвил и изпратил във Вашингтон цитирания по-горе подробен доклад за българската организирана престъпност, изтекъл по-късно в Wikileaks.

В доклада са изброени названията на големите български престъпни групировки, сред които и ВАИ Холдинг, известен още като ВИС 2. «Като най-големият играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда.» – твърди се в доклада на Пардю. Тези заключения на посланика на САЩ вероятно са направени на базата на данни от добре информираното американско разузнаване. Самият Пардю преди да стане посланик е бил офицер от военното разузнаване.

Но по същото време неговият руски колега Анатолий Потапов, посланик в София от 2004 до 2008 г., изглежда се е занимавал с по-важни неща от анализите«кой кой е» в българската организирана престъпност. Но също и с планиране на живота и бизнеса след напускането на дипломатическата служба.

Потапив се оттегля през юли 2008 г. и скоро се връща в България, за да се заеме със собствен бизнес. През 2009 г. той официално става член на борда на компанията В.Р.Б. Груп. Едновременно с него в борда влиза и сина му Сергей.

Анатолий Потапов, посланик на РФ в България 2004-2008

Партньор в бизнес на Потапов оттогава е Пламен Тимев «Ганди», описан в доклада на Пардю като един от най-влиятелните членове на ВИС 2 – същата групировка, която е въвлечена във всевъзможен незаконен бизнес, според доклада.

Пламен Тимев – “Ганди”

През 2007 г. «Ганди» е арестуван и обвинен във был арестован и обвинен в финансови злоупотреби. Но неговите криминални връзки датират от много по-рано. Бившият арихтект, по-късно собственик на футболните клубове Спартак и Черно Море във Варна, е бил в бизнеса с най-известните гангстери от 90-те.

В наши дни Ганди владее и управлява многочислени компаниии, сред които и споменатата по-горе В.Р.Б. с офис в София. Тя се занимава с продажба на различни стоки и през 2013 е отчела пред данъчните чист доход от 897 000 лв.

Тайната на тези приходи е в търговията с руска водка. Компанията на Тимев е официален вносител в България на марките «Столичная» и «Московская», произвеждани в Черноголовка.  Но за да разчиташ на добри доходи в бизнеса с импортен алкохол, който е чувствителна акцизна стока под наблюдението на митниците, е добре да имаш сериозни партньори – като бивш руски посланик.

Освен водката, семейството на Потапов има и други делови връзки с България. Както успяхме да изясним разлиствайки Търговския регистър, жената и синовете на Потапов са започнали да инвестират в недвижими имоти още докато той е бил действащ посланик.

Няколко месеца преди Потапов да напусне дипломатическата служба, през февруари 2008 неговият син Сергей купува фирмата Интегрейтед Вижънс ЕООД. След това, на 20 юни 2008 придобива апартамент в курорта Свети Константин и Елена във Варна. Според вписването в Имотния регистър той е заплатил за нея 73 800 лв. След това Сергей Потапов инвестира в капитала на Интегрейтед Вижънс и го увеличава до 596 000 лв.

Съпругата на Потапов се впуска в пазаруването на български фирми месец след като той напуска. Татяна Потапова става собственик на две компании с имена Ирикс и Квадрекс. Тя плаща 691 000 лв. за Ирикс и 60 650 за Квадрекс.

Покупката е изключително изгодна, защото отчетът на Ирикс за 2008 показва наличност от 775 000 лв. Част от тези пари са на посланическото семейство. Потапова купува компанията на 28 август 2008, но три седмици по-рано, на 6 август 2008 фирмата е продала две къщи в София на нейния син Николай Потапов, който е платил за апартаментите в елитния квартал Лозенец 459 620 лв.

По-късно, през 2011 г. Татяна Потапова решава да увеличи капитала на Ирикс до 1 млн. лв. Тя превежда 381 850 лв. на сметката на компанията в българска банка, след което подарява фирмата на другия си син Сергей Потапов.

Но по-евтината Квадрикс също се оказва изгодна придобивка, защото успява да замени с държавата три скромни апартамента в София за скъп терен в ски-курорта Боровец.

Към този момент активите на семейство Потапови в България изглеждат нелошо: два апартамента в София, един във Варна, терен в Боровец и 1 милион лв. налични. Или общо към 1 млн. евро.

Дали тези натрупвания са от дългогодишна честна служба на дипломатическото поприще? Министерството на външните работи на Русия отказа да ни отговори на този въпрос***, а както вече споменахме, доходите на руските посланици не подлежат на декларации и обществен контрол.

*** Вече след публикуването на статията от пресцентъра на руското МВнР и посолството на Руската федерация в България отговорих, че«няма основание да бъдат предоставени персонални сведения за руски държавни чиновници». Отговорът беше придружен с препоръка авторът да потърси интересуващата го информация от«публични интернет ресурси (сайтове и портали)».

«…Предоставянето на сведения за доходите и имуществото на служителите на Посолството се осъществява в съответствие с действащото законодателство на Руската Федерация. Посолството на Руската Федерация не се явява упълномощен орган, който да осъществява контрол и проверка за достоверност и пълнота на споменатите сведения. Също така отбелязваме, че публикуване на тези сведения на сайтовете на руските задгранични учреждения не се предвижда от действащите разпоредби» – гласи също така отговорът от посолството.

Текстът е публикуван за пръв път на руски и английски езици в доклад изготвен от експертната група по борба с трансграничната корупция към Гражданския форум Русия – Европа, озаглавен «Провал на операцията: защо европейските правоохранители са неспособни да противостоят на трансграничната корупция».

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussian

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: