Успелият млад син от Елин Пелин

Съмнителните сделки и заеми на сина на Галя Георгиева от ГЕРБ пораждат много въпроси
Атанас Чобанов

Павел Павлов, син на бившия кмет на Елин Пелин Галя Георгиева, има солидни имотни придобивки в градчето. Произходът на средствата обаче поражда въпроси, които се изчистват с елегантна врътка: общината премества сметките си в Общинска банка, а банката наема от Павлов офис в центъра на града и му отпуска голям кредит срещу ипотека на същия офис. Сега Общинска банка на практика изплаща кредита на сина на Галя Георгиева (зам.-областен управител на София) от наема. Бинго!

Според имотните си декларации бившата кметица на Елин Пелин и депутат от ГЕРБ Галя Георгиева води скромен начин на живот. Сегашната зам.-областна управителка на София-Област има апартамент от 75 кв./м. в Елин Пелин и селски имот в с. Венковец придобити през 2009 г. с пари от продажба на по-малък апартамент и потребителски кредит за 38 400 лв.

По-късно като депутат Георгиева успява да спастри 20 000 лв. от заплата. Вероятно с тези пари е погасила кредитите си, тъй като в декларацията й на зам.-областен управител вече няма информация за тях..

Синът на Галя Георгиева е Павел Димитров Павлов, роден 1993 г. Само на 19 години през 2012 г. той прави първата си имотна сделка. Вади 6000 лв., вероятно от куче-касичка, и плаща на баща си за 1/2 от семейния апартамент. Същият е закупен 3 години по-рано от майка му и баща му за 50 000 лв и е ипотекиран в банка. В приличните семейства в Елин Пелин е прието такива сделки между роднини да се оформят като дарения, но това са си техни семейни дела, а и тази сделка не представлява обществен интерес.

Следващата имотна трансакция обаче, е преинтересна за обществото. Още ненавършил американското пълнолетие от 21 години, на 10.01.2014 г. Павел Павлов се явява на търг за имот, продаван от ЧСИ. Става дума за бившия офис на “ВИС-2” в първия магазинен етаж на сграда, която е на две крачки от Общината. Той наддава смело за помещение от 81 кв.м., обозначено като “Билярд клуб”. Печели търга за 89 475 лв., плаща ги и влиза във владение.

Обяснението за тези средства, дадено от Галя Георгиева след запитване от Биволъ е следното:

“една част от тях в размер на 45 000 лв. синът ми е получил под формата на заем с Договор за заем от 10.01.2014 г. , заверен от Нотариус №521-гр. Елин Пелин, другата част от средствата в размер на 44 500 лв. са : наличен срочен депозит в Уникредит Булбанк – 30 000 лв., преведени от баща му – 10 000 лв. и налични пари в брой – 4 500 лв”.

В декларациите на Галя Георгиева пред Сметната палата се откриват налични парични средства 15 000 лв. получени през 2010 от продажба на недвижим имот. Депозити тя не е декларирала никога.

Георгиева не отговори на въпроса за произхода на заема от 45 000 лв. По информация на Биволъ той е предоставен от тогавашния зам.-кмет на Елин Пелин по строителството Йордан Йорданов. През 2015 г., след като става кмет на общината, той декларира вземане за същата сума от 45 000 лв. 

По информация от Фонда за гарантиране на влоговете, Йордан Йорданов е имал депозит във фалиралата КТБ за 52000 лв. През 2012 той влезе в новините с информация за агресия срещу свой съгражданин. Йорданов не притежава и не управлява фирми. Биволъ не успя да се свърже с него за коментар и информация дали заемът вече е изплатен.

Следващият имотен удар на Павел идва само няколко месеца по-късно. Той обаче е скромен, даже пренебрежим. Срещу 3500 лв. Павел се сдобива със селска къща и двор 1050 кв. в с. Венковец. Oсвен в лично качество, Пламен купува още един имот от 520 кв.м. във Венковец на името на фирмата си “ГАПА – 1470”. За него той брои скромните 1250 лв.

В това село, както казахме по-горе, семейството вече има имотна база, заложена с покупката на Галя Георгиева през 2009 г. Докато синът разширява поземлените владения, неговата майка строи. Тя успява да изгради във Венковец имение, рязко контрастиращо със скромната й заплата на кмет.

Цветан Цветанов и Янаки Червеняков

Според Георгиева става дума за ремонт на къщата в наследствения имот, в който тя е вложила 20 000 евро, изтеглени с банков кредит през 2009 г. С тези пари “са извършени ремонтни дейности за укрепване, саниране на къщата и подобрения на двора” – обясни тя след запитване от Биволъ. 

Резултатът от тази скромна инвестиция е луксозна къща с басейн в полите на планината, която привлича завистливи коментари на местните хора, но дотам. На власт пак е ГЕРБ, а Георгиева има топли отношения с Цветан Цветанов, който често се появява в района. На една от снимките до Цветан Цветанов се мъдри и шефът във Фонд Земеделие Янаки Червеняков, който по-късно беше уволнен след разследване на Биволъ за необяснимото му богатство. Европейските проекти за милиони като този за канализацията в с. Габра се движат от приближени до властта фирми. В община Ихтиман, където се намира Венковец, евромилионите са дори двойно повече. 

Банка да ти изплаща ипотечния кредит

След изборите през октомври 2014, Галя Георгиева става депутат, а нейният заместник Йордан Йорданов поема временно кметския пост. Едно от първите му дела е да прехвърли банковите сметки в Общинска Банка, което се случва на 04.03.2015 според уведомлението на сайта на общината.

За да ги прехвърли, обаче, Общинска Банка първо трябва да отвори офис в градчето. И тук младият Павел удря джакпота и осъществява мечтата на всеки, който си е купил имот с ипотечен кредит. Офисът на Общинска се настанява експресно в купения от него бивш офис на ВИС-2 и бивш билярден клуб, който е прясно отремонтиран за целта.

Офисът на Общинска банка в Елин Пелин, който тя наема от кредитополучателя си.

Оттук-нататък младият успял син си гарантира рента от 2000 лв. месечно от наем, но това не са всички облаги от офисното помещение, придобито със заем от кмета Йорданов. На 15.06.2015 Павел тегли кредит от Общинска банка на стойност 100 000 лв., срещу който обезпечение е… офисът на банката. Така късметлията започва да изплаща кредита си към банката от наема, който му изплаща самата банка.

Дали всичко това е изгодно за банката и дали схемата не е отплата за преместените общински сметки? Това трябва да прецени новосформираната комисия “Антикорупция”. Защото по същото време майката на успелия млад син е депутат от ГЕРБ, а ГЕРБ е партията, която има огромно влияние върху Общинска банка чрез акционера си Софийска община и финансовия си министър Владислав Горанов.

Как и защо кметът Йорданов, който е финансово зависим от вноските на сина на Галя Георгиева, е взел решението да премести сметките? Кой и защо е решил експресно да се открие клон в Елин Пелин на Общинска банка? Това са ключовете към този ребус, който в крайна сметка носи несъмнени облаги и на депутатското семейство и на кмета на Елин Пелин.

Победната серия на младия Павел продължава и след смяната на местната власт на изборите през 2015. Новият кмет издигнат от ВМРО оставя сметките в Общинска банка. Освен това не пипа и общинските хранилки на ГЕРБ.

Фирмата “Макрон” (да прощава френския президент) свързвана с бившия шеф на АЕЦ Козлодуй и депутат от ГЕРБ Валентин Николов, продължава да доставя храни на детските градини и социалния патронаж. Чистотата и озеленяването се движи от “АЕС-X”, любима на Столична община. 

Младият Павел и амбициозната му майка обаче са вдигнали мерника на апетитна триетажна сграда в центъра на Елин Пелин, която няма акт 16 и няма как да има, защото според главния архитект Весела Тасева е незаконна.

Законността се оказва въпрос на лека рокада на главни архитекти. В София възниква проблем с главния архитект на район Младост Стефан Цанков, който е в конфликт на интереси. А в Елин Пелин проблеми за имотната експанзия на семейството прави арх. Весела Тасева. И изведнъж Тасева е назначена за главен архитект на район “Младост”, която тогава още е на ГЕРБ. На нейно място идва Стефан Аспарухов, който е близък до кмета. Аспарухов набързо решава въпроса с проблемната сграда и тя става годна за продан.

На 21.06.2016 г. успелият млад син на Георгиева вади 97 791 лв. и купува партерния етаж на сградата с ресторант-градина и магазин, както и двете ателиета на първия етаж. За тези пари Галя Георгиева обяснява, че идват от заема получен от Общинска банка. Която, нека припомним, изплаща същия заем с наема, който брои всеки месец на нейния син.

Имотните сделки на семейството в Елин Пелин обаче явно вървят в пакет със селски имоти във Венковец. През октомври 2016 Павел придобива нов имот от 5 декара в любимото село. Той му излиза почти без пари – само 1300 лв.

Настъпва и времето да се реализира един от многобройните имоти. При това твърде изгодно. Срещу 23 000 лв. Павел продава терена от 1050 кв.м. във Венковец, придобит през 2014 за 3500 лв. Добрата печалба може да се обясни с новия ПУП, който отрежда имота за “Рекреационнна устройствена зона, предназначена за курорт и допълващи ги дейности, за две къщи за гости и допълващо застрояване”

Купувач на имота е дългогодишният член на УС на “Каолин” Димитър Ангелов. Дали той ще строи къщи за гости или такива са били плановете на младия успял мъж, свързани с европейските проекти? Засега няма достатъчно данни по въпроса.

Темата очевидно ще има продължение, тъй като Павел Павлов е само на 26 години, но със солидни имотни придобивки зад гърба си. Няма причини инвеститорският му апетит да спре дотук, защото за месечните му разходи плаща Общинска банка, която пък печели от банковите сметки на Община Елин Пелин.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: