Зетят на Делян Добрев санира с европари в нарушение на договора по ОПРР

Фирми, свързани с ГЕРБ и ДПС, си поделиха 20 милиона за саниране на училища в Хасково. Общината им наля още.
Екип на Биволъ

Работници от фирмата “Еко Традекс Груп” на зетя на Делян Добрев санират детска градина в нарушение на договора за европейско финансиране, който е спечелен от други фирми – установи екип на Биволъ в Хасково. В договора за 1,9 милиона лева изрично е записано, че подизпълнители не се допускат. Фирма на съпругата на бивш депутат от ДПС и областен лидер на партията пък санира друга детска градина, но обектът едва ли ще бъде предаден в срок. Заради това и други нарушения по проекта, общината може да отнесе финансови санкции от Европа, които в крайна сметка ще се платят от общинския бюджет.

Зетят на Делян Добрев санира с европари в нарушение на договора по ОПРРЗетят на Делян Добрев санира с европари в нарушение на договора по ОПРР

Отличници в санирането

Съсобственикът на “Еко Традекс Груп” Даниел Гаргов е съпруг на първата братовчедка на депутата Делян Добрев – Росица, която е на ключовия пост директор на дирекция „Финансово-счетоводни дейности и бюджет“ в община Хасково /виж тук и тук/. Според проучване на Медияпул, фирмата е в Топ 3 на санирането в България. В национален мащаб тя е спечелила обществени поръчки за над 100 милиона лева. Явно обаче това не е достатъчно, защото фирмата се е пришила като подизпълнител и на санирането на обществени сгради с европейски пари. 

Даниел Гаргов е също така общински съветник от ГЕРБ и шеф на комисията по бюджет и финанси при местния парламент. Именно той представя в сряда (16.08.2017) докладна на извънредна сесия на Общинския съвет с една единствена точка в дневния ред: – предложение за дофинансиране на стиропора, най-общо казано, а фирмите изпълнителки са в очакване да си получат допълнителните порции в размер на 442 781 лева, макар да не са заложени нито в договорите по ОПРР, нито в бюджета на общината.

Фирмите вероятно ще си получат парите, след като кметът Добри Беливанов разпише, но ще почакат до догодина поради липсата на средства в бюджета сега, а резервите отидоха за потушаването на урановия проблем в питейната вода, според обясненията на градоначалника. Ще си ги получат, защото от 41-членния съвет в залата извънредно се стекоха 32 съветници, от тях 23 гласуваха „за“, 4 се въздържаха и 5 се обявиха против. Беливанов остана безмълвен до края на спешното заседание, но по-късно пред журналисти изрази увереност, че няма съмнения за допуснати нарушения.

Най-много ще вземе ортака на “Кумецо”

Най-голямата сума следва да отиде в джоба на ЕТ „Металик – Иван Михайлов“ – 271 112, 59 лева с ДДС. С офертата си за изпълнение на СМР за мерките за енергийна ефективност в ОУ „Св. Иван Рилски“, което е и най-голямото в града, фирмата предложи да получи и взе от ОПРР 3 092 879, 73 лева. Внезапните и непредполагани, и незаложени в работния проект, възникнали в последствие проблеми са принудили Михайлов да протегне ръце към общината за още пари. Едрият бизнесмен от Пловдив е в тесни работни отношения с кумеца на Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев, добил гръмка слава покрай аферата “Дюнигейт“. Фирмите им влизат в няколко консорциума за реализиране на инфраструктурни проекти, според справка в информационната система Дакси. С консорциума „Ти Ви Би“ двамата успяха да елиминират резултата от процедурата по възлагането на обществената поръчка за изграждането на парк „Арпезос-Север“ и Бизнеспарк по крайбрежието на река Арда в Кърджали край прословутото Водно огледало.  Тогава тандемът бе класиран на второ място с оферта от 5 950 000 лева и протестира това пред Комисията за защита на конкуренцията, и навсякъде, където това бе възможно. В крайна сметка победилото обединение „Арпезос Кърджали“, съставено от три местни фирми и една от Стара Загора с оферта за 6 180 000 лева, бе издухано от шанса да поеме изпълнението на поръчката и тя отиде при Бояджиев-Кумецо и Михайлов. Стигна се и до допълнително финансиране от страна на общината в размер на 333 202 лева, което стана с решение на Окръжния съд в Кърджали. Проектната стойност на парковото пространство бе в размер на 9 870 027 лева от ОП „Регионално развитие“. Изпълнението на оскъпения впоследствие проект, надскочило 8 милиона лева, се оказа твърде под заложеното в него като качество и резултатите са видими все още. ЕТ „Металик – Иван Михайлов“ пък прибра 168008, 68 лева без ДДС за санирането на ЦДГ „Снежанка“ в близкото до Кърджали село Енчец по договор от март 2014 г. Кумецо и Михайлов, макар единият неофициално, а като подизпълнител, влязоха в схемата за мигрантите с извършването на СМР на 5 от 10-те сгради в  бежанския лагер в Харманли и електрозахранването на фургоните.

Обществената поръчка за ремонта на ОУ „Шандор Петьофи“ е спечелена от „Инджовстрой“ ЕООД на стойност 2 999 470, 81 лева. Фирмата обаче се натъкнала на редица неизбежни и непредвидени дейности и нужди в процеса на работата, и общината ще трябва да й доплати 159 188, 57 лева с ДДС. В деня преди гласуването на исканията в училището бяха само техническият ръководител Иван Андреев вътре и един безмълвен работник отвън, който обядваше.

Кумецът на Добрев на инспекция

На входа екипът ни се засече със зам.-кмета по европейските и националните проекти и програми Евгени Консулов. Консулов е син на д-р Консулова, общинска съветничка от ГЕРБ. За него е известно, че е много близък с депутата и бивш енергиен министър Делян Добрев. От 2006 до 2008 г. двамата са в УС на Сдружение „Агенция за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес“ регистрирано в Хасковския окръжен съд.  Консулов и Добрев нямат преки роднински отношения, но според източници на медията Добрев се явява кум на Консулов.

Зам.-кметът по строителството в Хасково Евгени Консулов инспектира недовършените обекти.

 

Първото, което той подчерта с нескрито задоволство бе, че „ремонтите на сградите от образователната инфраструктура са възложени на общо 6 фирми, които посочиха стойности с около 3,5 милиона лева по-ниски от прогнозните по обществените поръчки при прогнозна сума общо от 20 милиона лева“. В отговор на въпроса защо се налага допълнителното финансиране по изпълнението на обществените поръчки, без то да е отбелязано в договорните клаузи, той посочи, че фирмите са се натъкнали на „непредвидени при проектирането дейности, например изчукване и допълнителна шпакловка, които са били планирани в много по-малки мащаби, отколкото впоследствие в процеса на работата се е наложило“. „Но когато започва свалянето на старите мазилки, които са на по 40 години, те се оказват твърде ронливи и в случая се изискват изравнителни мазилки. Поставени са специални защитни противоударни изолации по ъглите. Заради допълнително възникналите дейности се налага и допълнителното финансиране, за едното училище около 220 000 лева, за другото 150 000 лева, но това не са съвсем точните суми, нямам документацията пред себе си. Повтарям, това са дейности, които са възникнали впоследствие и не е можело да се предвидят в работните проекти.

А иначе офертата, с която кандидатът е спечелил ремонта на ОУ „Шандор Петьофи“, е с около 800 000 лева по-ниска спрямо прогнозната, без допълнителните дейности. Тук „Инджовстрой“ си работи със собствени работници. И други години се е налагало да се финансират подобни анекси към договорите, но за пръв път сега предложението ще бъде точка за гласуване в Общинския съвет, това е по искане на кмета Добри Беливанов. А и в общинския бюджет има осигурени 500 000 лева за непредвидени разходи“, заяви зам.-кметът Консулов. Техническият ръководител Милко Андреев бе категоричен, че не са ползвани услугите на фирми – подизпълнители. Обновяването на училището е съвсем към финала си и това стана ясно от обстойната разходка и обясненията на Андреев.

Той посочи една голяма кутия с излизащи от стената множество плоски кабели под тавана на етажния коридор – само тя струвала 3 600 лева, а необходимостта от полагането й възникнала в процеса на ремонтните работи, без да е заложена в проекта. А такива „куфари“ сме изградили общо 5 плюс конструкциите, които скриват кабелите по протежението на целите коридори, иначе те щяха да са прикрепени към опасни за децата скари, това са 18 000 лева допълнителни разходи само за този сегмент, уточни Милко Андреев и тръгна да показва противоударните лайсни по ръбовете на стените в класните стаи, които също са лепени извън работния проект. Та за ето такива подобни непредвидени екстри фирмата иска от общината допълнителни почти 160 000 лева.

На този фон съвсем скромна изглежда претенцията на „Аква – 3“ ООД за разкрасяването на детска градина „Слънце“. Фирмата е спечелила поръчката с оферта в размер на 1 977 839, 98 лева. Сега се надява на допълнителна инжекция от 12 481, 82 лева с ДДС. Посочените суми, искани от трите фирми се съдържат в докладната на кмета Добри Беливанов, внесена на 4 август т.г. за редовната сесия, която обаче после е оттеглена, както съобщи сайтът Haskovo.info. По-късно постъпва нова докладна, вече от шефката на Общинския съвет Таня Захариева и именно тя бе подложена на гласуване на сесията в сряда. Но в нея суми и обекти изобщо не са посочени. Отбелязано е само, че общинските съветници „дават съгласие за подписване на анекси към договорите от страна на кмета и разплащане на непредвидени разходи във връзка с изпълнение на договори за строителство по проект…, като необходимите средства бъдат включени в разчета за капиталови разходи в бюджета на община Хасково за 2018 г.“. В точка 2 е уточнено, че на съответното основание се допуска предварително изпълнение на решението. А и в двата документа се предвижда средствата да дойдат от общинския бюджет за 2018 г. Имаше ли място за съмнения, че предложението за новата парична инжекция може и да не мине, едва ли. Общинският съвет на Хасково се състои от 41 съветници и е доста шарен с 8-те си политически групи – 15 са от ГЕРБ, 9 от „Коалиция за Хасково“ /на бившия кмет Георги Иванов/, 7 от ДПС, 3 от Реформаторския блок, по двама от БСП, партия „Българе“, Коалиция Народен съюз ВМРО-БНД, БДЦ и 1 от коалиция „Сряда 7“.

Подизпълнители не трябва да има, но има

Все пак има фирми, спечелили поръчките за санирането на образователната инфраструктура, на които парите по офертите са се оказали достатъчни. Но пък те са дълбоко интересни. В ОДЗ „Елхица“ на ул.“Стефан Караджа“ в идеалния градски център екипът ни се натъкна на общо 5-има работници. Двама от тях стърчаха на скелето отвън и си бъбреха. Облечени в някакви собствени, но неработни дрехи, без защитни атрибути, което е тема за съответните контролни институции, мъжете съобщиха, че са от фирма „Еко Традекс Груп“. Тази фирма не е в списъка на спечелилите поръчките за обновяването на училищата и детските градини от този сезон в Хасково. Но пък е особено известна не само с факта, че е в Топ 3 на санирането в цяла България. И какво й пречи да е на въпросната позиция – тя е на зетя на Делян Добрев. Даниел Гаргов.

Делян Добрев е сред най-шумните тръбачи и поддръжници на националната програма за енергийна ефективност на многофамилните сгради, рожба на ГЕРБ. Според договора за ремонта на детската градина „Елхица“ зетьовата фирма няма работа там, но е там и работниците напредват бавно към финала. Техническият ръководител Христо Стоянов обаче заяви, че в момента работят хора от СТ „Клинър“, която също не фигурира сред печелившите. Питаме  го – фирмата е подизпълнител на част от дейностите ли, отговорът е не, няма такива. Тази поръчка е възложена на ДЗЗД „ЕЕ Енженеринг“ срещу сумата от 1 928 943, 9 лева.

Зетят на Делян Добрев санира с европари в нарушение на договора по ОПРРЗетят на Делян Добрев санира с европари в нарушение на договора по ОПРРЗетят на Делян Добрев санира с европари в нарушение на договора по ОПРР

За подизпълнители признаха само работниците в детска градина „Щурче“. Въпросните мъже бяха ангажирани с реновиране на електроинсталациите, а строителите от спечелилата фирма ДЗЗД „Ата-Герт“ лежаха проснати във вътрешно дворче и ни увериха, че до крайния срок 20 септември ще се справят с всичко по проекта. Което е съмнително, тъй като вътре разкопките на електричарите вървят по схемата 1 копа, 5 гледат и дават акъл, цялото пространство около сградата е като разорана целина без наченки на поставяне на настилки и човек трудно си проправя път сред стоварените плоскости и боклуци. Или пък може да остане едното крило за довършване в присъствието на децата, но това нямало да им пречи в никаква степен, по прогнозата на един от лежащите.

Зетят на Делян Добрев санира с европари в нарушение на договора по ОПРРЗетят на Делян Добрев санира с европари в нарушение на договора по ОПРР

И фирма свързана с ДПС

В по-широката част на двора бе дислоциран един бездействащ багер на „Ата-Герт“, на предното стъкло на който има табела с името на фирмата изпълнител на обекта. На оградата на детската градина пък има голяма табела с подробности. От нея става ясно, че ремонтните работи с европейски пари са дело на съпругата на бившия депутат от ДПС и областен лидер на партията в Хасково Мехмед Атаман – Айше Атаман от фирма „АТА-СТРОЙ“ ЕООД и на пловдивската „ГЕРТ ГРУП“ ЕООД, представлявана от Тунджай Гюлер.

В обединението ТРАНСЕКО, ангажирано със строителния надзор, фигурират „Екоинженеринг“ ЕООД от Кърджали и „Трансконсулт БГ“ ООД от София.  Фирмата на Айше Атаман, съпругата на политика, в края на миналия декември бе единствен участник в търга за снегопочистването и зимното поддържане на пътищата и улиците в община Хасково, и се справи отчайващо зле срещу 320 000 лева. През януари тази година декларацията на Мехмед Атаман пред Сметната палата, извади наяве новите семейни придобивки – два апартамента от 109 /в Хасково/ и 106 /в София/ квадрата, цената на единия е 119 810 лева, както и два гаража, два парцела от по 1 474 квадрата, 4 ниви от 57 декара в село Николово и 3 в кърджалийското Черноочене. Автомобилите „Опел Корса“ и „Мерцедес“ са на имената на съпругата Айше.

Поради липса на технически представител на ремонтното дружество „Ата – Герт“, взело поръчката за ремонта на детската градина „Щурче“, не стана ясно дали и тук са извършени непредвидени СМР, т.е. дали няма да се наложи дофинансиране. Според обясненията на зам.-кмета Консулов при разкопаването около единия корпус на детска градина е било установено, че тръбопроводът на противопожарната инсталация е компрометиран, което проектантът е нямало как да знае, а идентичен проблем се появил и при другата сграда. Което предполага искане за още допълнителни парични порции.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: