Capture_2014-08-15_a_21.50.25

Мария Андонова завежда склада за помощи на пострадалите в Добрич „Изида“. Той е организиран от доброволци от фейсбук групата „Да помогнем на Добрич“.

Андонова е също представител в „гражданската квота“ от 2 души в Обществения съвет към Община Добрич, който изготвя критериите и списъците на пострадалите, които да получат помощи. Общественият съвет е назначен със заповед на кмета Детелина Николова на 7 юли 2014. Общо 449 хил. лева са разпределени през последните дни от БЧК. Очаква се общината да разпредели още 442,5 хил. лева от „Фондация Помощ за благотворителност в България“.

Според дарители от „Да помогнем на Добрич“ Андонова не е била упълномощавана да ги представлява, а е назначена по неясни критерии. Същото важи и за другия представител на гражданската квота – Беядин Кадир, представляваш пострадалите граждани. Един критерий все пак е ясен…

Принадлежност към ГЕРБ

Освен, че общината е на ГЕРБ, Мария Андонова е била председател на СИК към ГЕРБ, а Беядин Кадир сам декларира пристрастията си в интервю за Бележник.бг:

„Наистина държа към партия ГЕРБ. Аз имам структура. Ние сме около 103 или 104 човека, които поддържаме ГЕРБ“

На снимката в сайта се вижда и неговия китен дом, който не е особено пострадал от наводненията.

„С Беядин Кадир се запознах в Обществения съвет. Не знаех кой е и какъв е. Включването ми стана инцидентно по предложение на Калоян Костадинов. Няма връзка с членството ми в ГЕРБ. Нямам пост в структури на ГЕРБ, просто симпатизант съм и това няма отношение към наводненията. Това всичкото ескалира от групата „Да помогнем на Добрич“, не искам да коментирам защо. Няма замисъл, всичко стана инцидентно, без предначертани планове“ – така коментира Мария Андонова пред Биволъ фактът, че и двамата представители на гражданското общество са свързани с ГЕРБ.

В списъците на общината има дубли и трипли „на едни и същи семейства, някои от които изобщо незасегнати“ – твърди обаче Ива Славкова, която е подала жалба до Омбудсмана заради съмнения за непрозрачност в разпределението на даренията. „Системно се пренасочват помощи пряко волята на дарителя и дори се раздават на други хора персонални дарения“ – възмущава се тя.

„Няма такъв вариант. Ходили сме на место с представител на БЧК, ако има съмнения, за да видим имотите на адрес. От 912 заявления 212 отпаднаха, защото бяха фирми или лица с няколко имота“ – опроверга обвиненията Мария Андонова.

От Община Добрич заявиха, че не разполагат със списъка на БЧК, по който са раздавани помощите през последните дни. От „Фондация Помощ за благотворителност в България“ са превели 442 500 лв. на общината. Изготвен е списък и е изпратен за съгласуване от фондацията, като след това ще бъде публикуван – увериха от пресцентъра.

Биволъ очаква и коментар от кмета на Добрич Детелина Николова (ГЕРБ) за критериите, според които са подбрани гражданските представители в Обществения съвет, както и за факта, че двамата са активисти на ГЕРБ.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English