Capture_2014-08-15_a_21.50.25

Мария Андонова завежда склада за помощи на пострадалите в Добрич „Изида“. Той е организиран от доброволци от фейсбук групата „Да помогнем на Добрич“.

Андонова е също представител в „гражданската квота“ от 2 души в Обществения съвет към Община Добрич, който изготвя критериите и списъците на пострадалите, които да получат помощи. Общественият съвет е назначен със заповед на кмета Детелина Николова на 7 юли 2014. Общо 449 хил. лева са разпределени през последните дни от БЧК. Очаква се общината да разпредели още 442,5 хил. лева от „Фондация Помощ за благотворителност в България“.

Според дарители от „Да помогнем на Добрич“ Андонова не е била упълномощавана да ги представлява, а е назначена по неясни критерии. Същото важи и за другия представител на гражданската квота – Беядин Кадир, представляваш пострадалите граждани. Един критерий все пак е ясен…

Принадлежност към ГЕРБ

Освен, че общината е на ГЕРБ, Мария Андонова е била председател на СИК към ГЕРБ, а Беядин Кадир сам декларира пристрастията си в интервю за Бележник.бг:

„Наистина държа към партия ГЕРБ. Аз имам структура. Ние сме около 103 или 104 човека, които поддържаме ГЕРБ“

На снимката в сайта се вижда и неговия китен дом, който не е особено пострадал от наводненията.

„С Беядин Кадир се запознах в Обществения съвет. Не знаех кой е и какъв е. Включването ми стана инцидентно по предложение на Калоян Костадинов. Няма връзка с членството ми в ГЕРБ. Нямам пост в структури на ГЕРБ, просто симпатизант съм и това няма отношение към наводненията. Това всичкото ескалира от групата „Да помогнем на Добрич“, не искам да коментирам защо. Няма замисъл, всичко стана инцидентно, без предначертани планове“ – така коментира Мария Андонова пред Биволъ фактът, че и двамата представители на гражданското общество са свързани с ГЕРБ.

В списъците на общината има дубли и трипли „на едни и същи семейства, някои от които изобщо незасегнати“ – твърди обаче Ива Славкова, която е подала жалба до Омбудсмана заради съмнения за непрозрачност в разпределението на даренията. „Системно се пренасочват помощи пряко волята на дарителя и дори се раздават на други хора персонални дарения“ – възмущава се тя.

„Няма такъв вариант. Ходили сме на место с представител на БЧК, ако има съмнения, за да видим имотите на адрес. От 912 заявления 212 отпаднаха, защото бяха фирми или лица с няколко имота“ – опроверга обвиненията Мария Андонова.

От Община Добрич заявиха, че не разполагат със списъка на БЧК, по който са раздавани помощите през последните дни. От „Фондация Помощ за благотворителност в България“ са превели 442 500 лв. на общината. Изготвен е списък и е изпратен за съгласуване от фондацията, като след това ще бъде публикуван – увериха от пресцентъра.

Биволъ очаква и коментар от кмета на Добрич Детелина Николова (ГЕРБ) за критериите, според които са подбрани гражданските представители в Обществения съвет, както и за факта, че двамата са активисти на ГЕРБ.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet

This post is also available in: English