Деветата Световна конференция за разследваща журналистика GIJC 2015 събра в норвежкия зимен курорт Лилехамер над 850 журналисти от 120 страни, което е рекорд за такова събитие. В продължение на четири дни журналисти, издатели и експерти представяха резултатите от своята работа, провеждаха обучения, кръгли маси и дебати – общо 160 събития. Конференцията завърши с церемонията за връчване на наградите Global Shining Awards. OCCRP – проектът за журналистически разследвания свързани с корупцията и организираната престъпност, в който членува Биволъ, спечели две от трите връчени награди.

Акцент върху технологиите

Съвременната разследваща журналистика използва интензивно новите технологии както за издирване на информация, така и за нейната обработка и визуализация. Едно от най-мощните средства е геолокализацията. Проследяването на самолети, кораби, контейнери и дори оръжейни пратки в реално време е достъпно онлайн и прави възможни и достъпни разследвания, които до преди няколко години са изисквали огромен ресурс и време. Със съвместни усилия разследващи журналисти от цял свят създават бази данни, в които архивират информация за фирми, лица и събития, свързани с техни предишни разследвания. Масивните течове на поверителна информация в Wikileaks, OffshoreLeaks, SwissLeaks и LuxLeaks са друг пример за ефективно споделяне на ресурси между колегията.

Технологичният гигант Google, партньор на събитието, представи няколко свои бъдещи продукта. Проектът Skybox предоставя сателитни снимки с висока резолюция във времето и позволява да се проследява и анализира икономическата активност в цели сектори. Едно от очевидните приложения е откриването на незаконни сечи, което вече е правено в журналистически проект, с който Google си партнира.  Друг изключително полезен инструмент за изчистване и сортиране на масиви от данни е Google Refine. Журналистите научиха също, че дори и с обикновената търсачка на Google може да се стигне до неочаквано добри попадения, ако използват грамотно многобройните оператори за филтриране на търсенето.

Значително време беше отделено и на най-съвременните методи за защита на комуникациите и информацията, работата с конфиденциални източници и анонимизирането на документи.

OCCRP с голямата награда за разследваща журналистика

Проектът за журналистически разследвания свързани с корупцията и организираната престъпност OCCRP, в който членува Биволъ, беше номиниран три пъти за свои разследвания сред 12 финалисти и спечели две от трите присъдени награди Global Shining Awards.

Екипът на Миранда Патрушич (OCCRP), Стивън Дойчинович (CINS) и Деян Миловач (MANS) взе главния приз с разследването си Unholy Alliances за взаимодействието между организираната престъпност, държавните структури и бизнеса в Монтенегро, уличаващо самия премиер Мило Джуканович. Наградата е споделена с бразилския проект Empire of Ashes на Gazeta do Povo, разследващ трафика на цигари в няколко страни от Латинска Америка.

Проектът YanukovichLeaks на група украински журналисти, членуващи в OCCRP, дигитализира, анализира и разследва съдържанието на 25 000 документа от резиденцията на Янукович в Межихирия. Разследващият екип разкрива благодарение на тези документи корупционни схеми и кражби на милиони долари от Янукович и свързани с него бизнесмени. YanukovichLeaks получи приза Excellence на Global Shining Awards.

Екипът на YanukovichLeaks с наградата Excellence на GIJC 2015

Екипът на YanukovichLeaks с наградата Excellence на GIJC 2015

Биволъ, представляван от гл. редактор Атанас Чобанов, участва в панела, представящ разследването на международен екип за трафик на диаманти от Южна Африка, организиран от Коза Ностра. Част от това разследване е разкриването на връзките на виден мафиотски бос с български ченгета от ДС и съмнителни омански капитали в Инвестбанк.

Конференцията в Лилехамер беше организирана от Глобалната мрежа за разследваща журналистика (Global Investigative Journalism Network), и Норвежката асоциация за критична и разследваща преса (SKUP). Следващата конференция GIJC 2017 е планирана след две години в Южна Африка.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

284 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5120 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English