Деветата Световна конференция за разследваща журналистика GIJC 2015 събра в норвежкия зимен курорт Лилехамер над 850 журналисти от 120 страни, което е рекорд за такова събитие. В продължение на четири дни журналисти, издатели и експерти представяха резултатите от своята работа, провеждаха обучения, кръгли маси и дебати – общо 160 събития. Конференцията завърши с церемонията за връчване на наградите Global Shining Awards. OCCRP – проектът за журналистически разследвания свързани с корупцията и организираната престъпност, в който членува Биволъ, спечели две от трите връчени награди.

Акцент върху технологиите

Съвременната разследваща журналистика използва интензивно новите технологии както за издирване на информация, така и за нейната обработка и визуализация. Едно от най-мощните средства е геолокализацията. Проследяването на самолети, кораби, контейнери и дори оръжейни пратки в реално време е достъпно онлайн и прави възможни и достъпни разследвания, които до преди няколко години са изисквали огромен ресурс и време. Със съвместни усилия разследващи журналисти от цял свят създават бази данни, в които архивират информация за фирми, лица и събития, свързани с техни предишни разследвания. Масивните течове на поверителна информация в Wikileaks, OffshoreLeaks, SwissLeaks и LuxLeaks са друг пример за ефективно споделяне на ресурси между колегията.

Технологичният гигант Google, партньор на събитието, представи няколко свои бъдещи продукта. Проектът Skybox предоставя сателитни снимки с висока резолюция във времето и позволява да се проследява и анализира икономическата активност в цели сектори. Едно от очевидните приложения е откриването на незаконни сечи, което вече е правено в журналистически проект, с който Google си партнира.  Друг изключително полезен инструмент за изчистване и сортиране на масиви от данни е Google Refine. Журналистите научиха също, че дори и с обикновената търсачка на Google може да се стигне до неочаквано добри попадения, ако използват грамотно многобройните оператори за филтриране на търсенето.

Значително време беше отделено и на най-съвременните методи за защита на комуникациите и информацията, работата с конфиденциални източници и анонимизирането на документи.

OCCRP с голямата награда за разследваща журналистика

Проектът за журналистически разследвания свързани с корупцията и организираната престъпност OCCRP, в който членува Биволъ, беше номиниран три пъти за свои разследвания сред 12 финалисти и спечели две от трите присъдени награди Global Shining Awards.

Екипът на Миранда Патрушич (OCCRP), Стивън Дойчинович (CINS) и Деян Миловач (MANS) взе главния приз с разследването си Unholy Alliances за взаимодействието между организираната престъпност, държавните структури и бизнеса в Монтенегро, уличаващо самия премиер Мило Джуканович. Наградата е споделена с бразилския проект Empire of Ashes на Gazeta do Povo, разследващ трафика на цигари в няколко страни от Латинска Америка.

Проектът YanukovichLeaks на група украински журналисти, членуващи в OCCRP, дигитализира, анализира и разследва съдържанието на 25 000 документа от резиденцията на Янукович в Межихирия. Разследващият екип разкрива благодарение на тези документи корупционни схеми и кражби на милиони долари от Янукович и свързани с него бизнесмени. YanukovichLeaks получи приза Excellence на Global Shining Awards.

Екипът на YanukovichLeaks с наградата Excellence на GIJC 2015

Екипът на YanukovichLeaks с наградата Excellence на GIJC 2015

Биволъ, представляван от гл. редактор Атанас Чобанов, участва в панела, представящ разследването на международен екип за трафик на диаманти от Южна Африка, организиран от Коза Ностра. Част от това разследване е разкриването на връзките на виден мафиотски бос с български ченгета от ДС и съмнителни омански капитали в Инвестбанк.

Конференцията в Лилехамер беше организирана от Глобалната мрежа за разследваща журналистика (Global Investigative Journalism Network), и Норвежката асоциация за критична и разследваща преса (SKUP). Следващата конференция GIJC 2017 е планирана след две години в Южна Африка.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English