gora_bgКоалицията от неправителствени организации и граждански групи «За да остане природа в България» организира шествие за българската гора, което тръгна от НДК в неделя, 21 ноември 2010 г., в 14 часа. То премина през центъра на София и завърши в градинката до Народното събрание.

Протест имаше и в Бургас – пред Община Бургас, по същото време – неделя, 21 ноември, от 14 часа.

През тази седмица новият проектозакон за горите бе включен в програмата на парламента и бе гласуван на първо четене в пленарна зала. Mежду добрите идеи в новия проектозакон са се промъкнали някои много тревожни тенденции. Те на практика разрушават цялата система за опазване, управление и контрол върху защитените територии в България и застрашават въобще съществуването на запазените до този момент български гори.

Според някои от клаузите на новия закон:

  • Държавните гори в защитените територии и национални паркове като Витоша, Рила и Пирин ще може да стават частни. Още в началото на миналия век – преди 76 години, държавата е правила точно обратното – купувала е частните гори, за да може да се създават паркове и резервати, които да бъдат под ефикасната защита на обществото.
  • Според готвения нов закон управлението на природните паркове ще мине от държавата към общините. Така например, община Сливен ще може да управлява Природен парк Сините камъни, а община Царево – Природен парк Странджа! Като се има предвид грижите и отговорността, която до момента са проявили общините спрямо природните паркове, може да се предвиди и каква ще бъде тяхната съдба, ако този закон влезе в сила. Опитите за “приватизирането” и застрояването на природните паркове не са от вчера и цялото ни общество помни преди 3 години протестите по повод закриването на Природен парк “Странджа” по искане на Община Царево, заради започнало крупно незаконно строителство в защитени територии.
  • В горите ще се разрешава да се строят ски писти и вятърни централи, но изсечените и унищожени райони ще продължат да се водят гори по документи. Целта е, по този начин да се спестят милиони левове на инвеститорите, които иначе трябва да влязат в държавния бюджет.
  • Голям процент от заменените от предишното правителство гори ще могат да се застрояват, въпреки обещанията на новата власт, че скандалните заменки няма да бъдат застроявани, а заменените гори ще останат „бутикови“.
  • Създават се възможности за ограничаване достъпа на гражданите в гори и защитени територии по искане на частни лица, които ще имат права да извършват дейности там, като например собственици на ловни стопанства.

В новия проекто-закон има и много други клаузи и предложения, които създават впечатлението, че той обслужва определени частни интереси, за усвояване на един от най-значимите държавни ресурси – горите. Подобни опити за промяна на законите, за да се застроят и разпродадат българските гори имаше през март 2005 г. и януари 2009 г. Тогава бяха внесени над 100 хиляди подписа против промени, а 39 и 40 Народно събрание отхвърлиха тези предложения.

Самото становище по закона за горите можете да прочете тук: http://forthenature.org/attitudes/31

Mеждународната природозащитна организация WWF внесе петицията „Гората не е само дървесина“ при председателя на парламента Цецка Цачева.

Подписката е адресирана и до премиера Бойко Борисов и му беше връчена лично.

Петицията е подкрепена от над 70 000 подписа – на хартия и електронно на адрес:

http://bulgaria.panda.org/get_involved/forestcampaign/

Който не можа да участва в протестите, може да се снима с послание за опазване на българските гори и да ни изпрати снимката на [email protected] Ще публикуваме вашите послания в галерия на Коалиция “За да остане природа”

Снимки от протеста в Бургас: [nggallery id=36]

В прикачения файл можете да видите списък на фирмите, които ще се облагодетелстват ако проектозаконът бъде приет.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>