Младен Георгиев – Малкия Маджо. Главен секретар на ДАНС и вербовчик на Бойко Борисов – Буда

„Шефе, дойде гостът от разузнаването.“

Тази реплика, произнесена от гард на НСО се чува в записите от вече прочутата „Седянка в Банкя“. „Шефът“ е Бойко Борисов, наричан още „боса“ от събеседниците си Николай Кокинов и Мирослав Найденов.

Защо някакъв служител на разузнаването ходи да докладва на крака на един обикновен гражданин, какъвто се явява Борисов в момента? Такова събитие препраща директно към текстове от Наказателния кодекс за издаване на държавна тайна. След като стана ясно, че разговорът е автентичен, прокуратурата трябва да изясни този въпрос, наред с всички други.

Има една друга институция в държавата, която комфортно стои извън скандалите с подслушванията, тресящи МВР. Това е ДАНС, това са хората, които трябва да се притеснят най-основателно от ранните домашни „спявки“ на някой си от разузнаването при някой си, който сега е никакъв в държавата.

Засега пазителите на националната ни сигурност не дават знаци, че нещо правят? Или те правят, но то е толкова тайно, че никой не знае и едва ли някога ще разбере! Но най-вероятно правят и то не особено чисти неща. Както се разбра и те разполагат с „цецомобили“. За какво ги използват е тайна с гриф „Национална сигурност“. Прокуратурата, която смело подкара МВР, не дава вид да се интересува от това как се използва идентичната техника в ДАНС.

Премиерът Райков изобщо не се интересува, че вербовчикът на „Буда“ Младен Георгиев – „Малкия Маджо“ продължава да си е главен секретар на ДАНС. Същият е изгонен за връзки с организираната престъпност от ЦСБОП през 1998 г., след което работи в охранителната фирма на Борисов ИПОН. С протекциите на Борисов, става главен секретар на МВР, той се връща в системата и израства кариерно. Назначен е от ГЕРБ през 2009 г. за главен секретар на ДАНС, длъжност за която се знае, че е специално измислена за него. Твърде показателно е, че нито скандалът „Буда“, нито смяната на правителството го помръднаха от този пост.

Безспорно е едно – че истината за това кой е записвал и подслушвал Борисов и компания трябва да излезе наяве пред българското общество. Освен морален аспект това явление засяга сериозно и въпроса с националната сигурност на страната. Тези, които са организирали въпросното СРС вероятно разполагат с цяла фонотека от подобни силно компрометиращи записи за водещи политици и магистрати. Логично е, те сами да избират момента и начина, по който да използват оръжието си за постигане на свои користни цели. Ясно е, че това е убийствено средство за задкулисно изнудване във времето и в бъдеще на знакови фигури, които ще играят решаваща роля във властта. Ако остане скрита тази тайна, то никога не бихме разбрали дали съдбоносни решения за българското общество и държава не биха били диктувани от политически рекет и шантаж от страна на определени скрити сенчести структури, а това е недопустимо за една демократична страна, пълноправен член на ЕС и НАТО.

Ако отговорните институции не стигнат до край в този истински политическо-шпионски хорър, както остана открит въпроса със СРС-та на Борисов и Танов, тогава сериалът неизбежно ще продължи. Неразкриването на конкретните поръчители, извършители и реализатори ще бъде своеобразен „картбланш“ нерегламентираното и незаконно подслушване, или следене на всеки и по всяко време да се превърне в практика за манипулация от страна на тези, които имат възможност да правят това. Оттук до версията, че всъщност държавата се управлява не от легитимната власт, а от дълбоко законспирирани и мафиотски по същността си структури, се превръща все повече в логична. Това оповести директно в ефир и главният потърпевш от теча – самият бивш премиер. Той дори обясни как в държавата имало действаща специална борса за покупко-продажба на шпионски краен продукт от подслушвания и следене, а който искал си купувал и ползвал по целесъобразност! Невероятно признание на бивш Министър-Председател за това до къде е докарана изобщо законността и държавността ни. Само дето не стана ясно каква е неговата и на неговия екип вината и отговорността от това абсолютно недопустимо, дори страшно положение! Излишно е да споменаваме за въшнополитическите щети от такива изявления на политик от подобен ранг, даващи представа за действителната криминална същност на Борсата за търговия с власт и за ролята на нейните брокери. Трупането на политически и икономически дивиденти от подобни престъпления има разрушителен ефект върху парадигмата на обществената ни структура. Ние като журналисти сме особено потърпевши и заинтересовани да бъде осветена тъмната страна не само на правителството на Борисов, но и на все още живата ченгесаро-олигархична система наложила трайно своя неофеодален модел на управление и контрол в България.

Колко жалко, наистина, че записът не разкрива кой е „гостът от разузнаването“ дошъл на крака в Банкя в ранен час. И дали след него не идва да докладва на „Боса -Буда“, някой гост от контраразузнаването и пазител на националната ни сигурност?

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.