Абсурдна методика, в която се оценява общата цена за строителните работи с 40 т., а единичните цени за същото строителство – с 50 т. Това е ключът към победата в търга за участък от АМ „Хемус“, спечелен от обединение „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, в който влизат фирми свързвани с ГЕРБ и Делян Пеевски. 

Така два пъти се оценява едно и също нещо – стойността за изграждането на магистралата. На пръв поглед безсмисленият показател за оценка на единичните цени изиграва ключова роля в уреждането на обществената поръчка, става ясно от Решение № 1 от 09.01.2017 г. на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Комисията за разглеждане и оценка на офертите съпоставя всички единични цени и изисква на основание на чл. 72, ал. 1 от ЗОП обосновка за всяка една единична цена, която е с 20% по-ниска от средната цена от предложенията на останалите участници.

Така от 11 участника комисията отстранява един участник на плик 1 и двама на плик 3 заради нередовни документи. На втория етап елиминацията на конкуренцията на Пеевски става на базата на обосновките от всички участници. Със субективни основания са елиминирани още шест участника, включително и най-ниската предложена цена. До крайно класиране от 11 оферти достигат само 2. Предвидимо печели „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, в което участват свързваната с ГЕРБ фирма „Хидрострой“ АД, фирмата на Делян Пеевски „Водстрой 98“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД, тъй като предлага 20 милиона лв. по-ниска цена от втория финалист.

0% непредвидени разходи

Едно от основанията, които посочва в обосновката си „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, е 0% непредвидени разходи. Комисията приема тази обосновка, въпреки че противоречи на финансовото предложение, в което участникът е заложил  2 600 000 лв. без ДДС за допълнителни работи.

Въпреки, че прогнозната стойност на обществената поръчка е 80 млн. лв., а финансовото предложени на „ХВП Ябланица“ ДЗЗД е едно от най-ниските – 54 990 000 лв., практиката е показала, че по време на строителството на магистралите възникват „непредвидени обстоятелства“, които в нарушение на всички договори за обществени поръчки се плащат от възложителя. Така стана с АМ „Люлин“ +48 млн. лв. и АМ „Тракия“ +21 млн. лв.

Поръчки само за проверени хора

Първоначалният търг за АМ „Хемус“ за близо 1 млрд. лв. беше спечелен от „Джи Пи Груп“, свързвана в медийни публикации с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев и „ПСТ-Груп“, за която се твърди, че е свързана с Делян Пеевски и ПИБ. Още в средата на декември 2015 г. Биволъ публикува информацията, че „ПСТ Груп“ се явява собственост на малоимотния кипърец Ники Тенекедзи, който пък купил бизнеса от Георгиус Георгиу – подставено лице на собствениците на FIBANK Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

В края на 2015 г. Биволъ публикува статистика на базата на данни от Агенцията за обществени поръчки и Търговския регистър, от които стана ясно, че фирми свързани с депутата Делян Пеевски са спечелили обществени поръчки за близо 900 милиона лева. След приспаднане на дяловете от участие в консорциуми сумата се прецизира до  733 милиона лв., от които 432 млн. европейско финансиране. Данните бяха изпратени до Европейската комисия.

През март 2016 Борисов обяви прекратяване на скандалната обществена поръчка за АМ „Хемус“. „Попроверил съм кой кой е“ – каза тогава той, на връщане от посещение в Брюксел. Внезапният му ход беше мотивиран с „витаещи съмнения“, че зад фирмите спечелили поръчката за 1 млрд. лв. стоят олигарси.

Присъждането на новата поръчка за АМ Хемус отново на същия #КОЙ потвърждава, че Борисов раздава най-апетитните обществени поръчки само на „проверени“ хора, в чиято лоялност няма съмнения.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English