Руснакът Александър Каминин, който стои начело на проекта за нова ефирна българо-руска телевизия HMTV няма никаква бизнес история в Русия и за него не може да се открие никаква информация в руския сегмент на интернет – това показа проверка на Биволъ съвместно с руските му партньори от OCCRP.  Роденият през 1957 г. Каминин няма собственост в България, но има разрешение за пребиваване издадено през 2014 г. във Варна.

Каминин има само две акции в дружеството-собственик на телевизията „Хоризонт Медия“ АД. По 49 акции държат Дончо Николов Кирчев и Надежда Желязкова Любенова.

Не е ясно откъде са парите за телевизията, защото бизнес историята на Кирчев и Любенова също не е впечатляваща. Дончо Кирчев е съдружник в дружеството „К и К консулт“, което декларира приходи от около 30 000 лв. годишно, а Надежда Любенова се появява за пръв път в „Хоризонт Медия“ като акционер и управител. Тя не е имала никакъв бизнес преди това. Проверка в имотния регистър показа, че Любенова не се явява едър наследник или собственик на имоти. Същото важи и за Дончо Кирчев, който има няколко ниви в Девня и Нови Пазар.

„Хоризонт Медия“ е създадено през юли 2015 г. и през 2015 г. е плащало осигуровки на двама служители.

Сред основателите на фирмата е Стефан Панайотов, който има опит в телевизионния бизнес като съсобственик във „Варна ТВ-Груп“ и участва в управлението на няколко фирми свързани с телекомуникациите и бизнес с недвижими имоти Панайотов е и до момента управител на „Варна Телеком“ ООД, в която акционер е  М-САТ на ТИМ. Малко след създаването на“Хоризонт Медия“  Стефан Панайотов продава акциите си, а от октомври 2015 г. е напуснал управлението на дружеството, показва справка в Търговския регистър.

Обновена на 24.02.2016

След публикацията г-н Стефан Панайотов изпрати следното становище, което публикуваме без редакционна намеса:

„Действително участвах в “Хоризонт медия” АД, но миналата година още съм продал акциите си и съм напуснал фирмата. В момента нямам никакви връзки с нея и нямам идея какви проекти тази фирма движи днес. Докато съм имал участие във фирмата никога и по никакъв повод не е ставало дума въобще за някаква българо-руска телевизия. Подготвяхме български телевизионен канал, който да се регистрира според българското законодателство.  Не съм участвал в контакти и  преговори  или закупуване на филми от Русия и в тази връзка не мога да дам много актуална информация. По принцип идеята беше филмите с произход Русия, Украйна и др. бивши съветски републики да са преобладаващи. Аз и до сега смятам че това е правилно защото такъв тип продукция не е представена в БГ ефира или поне не на български език. За изявления българска телевизията да се излъчва на руски език не мога да коментирам.

Връзката ми с МСат е далеч в миналото. Бяхме съдружници във Варна ТВ Груп АД преди около 15 години, а в момента фирмата не функционира и даже не е пререгистрирана. Преди 15 години бях собственик на Варна кабел ЕООД – кабелен оператор. Тогава заедно с МСАТ, Ариел и Кабел груп създадохме Варна телеком ООД. Дружеството беше сформирано с цел да се изгради съвременна оптична мрежа във Варна, нова съвременна главна станция и да се започне продажба на интернет достъп. Плановете обаче се промениха и така и не се стигна до осъществяване на търговска дейност. От повече от 12 години нямам активности на това поле и връзка с МСат.

В момента се занимавам с консултантска дейност в областта на електронните медии и телекомуникации. Развивам и производство на  водород базирани устройства – така наречените Генератори на газ на Браун, които се ползват в моторни превозни средства за намаляване разхода на гориво и подобряване от екологична гледна точка на вредните им емисии, изпускани в атмосферата. Подготвям се за кандидатстване по европейска програма за финансиране на разработката на иновативни продукти. Внедрявам водородни технологии и на чужди пазари.“

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English