Руснакът Александър Каминин, който стои начело на проекта за нова ефирна българо-руска телевизия HMTV няма никаква бизнес история в Русия и за него не може да се открие никаква информация в руския сегмент на интернет – това показа проверка на Биволъ съвместно с руските му партньори от OCCRP.  Роденият през 1957 г. Каминин няма собственост в България, но има разрешение за пребиваване издадено през 2014 г. във Варна.

Каминин има само две акции в дружеството-собственик на телевизията „Хоризонт Медия“ АД. По 49 акции държат Дончо Николов Кирчев и Надежда Желязкова Любенова.

Не е ясно откъде са парите за телевизията, защото бизнес историята на Кирчев и Любенова също не е впечатляваща. Дончо Кирчев е съдружник в дружеството „К и К консулт“, което декларира приходи от около 30 000 лв. годишно, а Надежда Любенова се появява за пръв път в „Хоризонт Медия“ като акционер и управител. Тя не е имала никакъв бизнес преди това. Проверка в имотния регистър показа, че Любенова не се явява едър наследник или собственик на имоти. Същото важи и за Дончо Кирчев, който има няколко ниви в Девня и Нови Пазар.

„Хоризонт Медия“ е създадено през юли 2015 г. и през 2015 г. е плащало осигуровки на двама служители.

Сред основателите на фирмата е Стефан Панайотов, който има опит в телевизионния бизнес като съсобственик във „Варна ТВ-Груп“ и участва в управлението на няколко фирми свързани с телекомуникациите и бизнес с недвижими имоти Панайотов е и до момента управител на „Варна Телеком“ ООД, в която акционер е  М-САТ на ТИМ. Малко след създаването на“Хоризонт Медия“  Стефан Панайотов продава акциите си, а от октомври 2015 г. е напуснал управлението на дружеството, показва справка в Търговския регистър.

Обновена на 24.02.2016

След публикацията г-н Стефан Панайотов изпрати следното становище, което публикуваме без редакционна намеса:

„Действително участвах в “Хоризонт медия” АД, но миналата година още съм продал акциите си и съм напуснал фирмата. В момента нямам никакви връзки с нея и нямам идея какви проекти тази фирма движи днес. Докато съм имал участие във фирмата никога и по никакъв повод не е ставало дума въобще за някаква българо-руска телевизия. Подготвяхме български телевизионен канал, който да се регистрира според българското законодателство.  Не съм участвал в контакти и  преговори  или закупуване на филми от Русия и в тази връзка не мога да дам много актуална информация. По принцип идеята беше филмите с произход Русия, Украйна и др. бивши съветски републики да са преобладаващи. Аз и до сега смятам че това е правилно защото такъв тип продукция не е представена в БГ ефира или поне не на български език. За изявления българска телевизията да се излъчва на руски език не мога да коментирам.

Връзката ми с МСат е далеч в миналото. Бяхме съдружници във Варна ТВ Груп АД преди около 15 години, а в момента фирмата не функционира и даже не е пререгистрирана. Преди 15 години бях собственик на Варна кабел ЕООД – кабелен оператор. Тогава заедно с МСАТ, Ариел и Кабел груп създадохме Варна телеком ООД. Дружеството беше сформирано с цел да се изгради съвременна оптична мрежа във Варна, нова съвременна главна станция и да се започне продажба на интернет достъп. Плановете обаче се промениха и така и не се стигна до осъществяване на търговска дейност. От повече от 12 години нямам активности на това поле и връзка с МСат.

В момента се занимавам с консултантска дейност в областта на електронните медии и телекомуникации. Развивам и производство на  водород базирани устройства – така наречените Генератори на газ на Браун, които се ползват в моторни превозни средства за намаляване разхода на гориво и подобряване от екологична гледна точка на вредните им емисии, изпускани в атмосферата. Подготвям се за кандидатстване по европейска програма за финансиране на разработката на иновативни продукти. Внедрявам водородни технологии и на чужди пазари.“

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

284 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5120 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English