Интервю на “Биволъ”

Иван Христанов: Не успяхме да разбием трафика на наркотици на Капитан Андреево

С мен бе споделено, че до €1,5 млрд. годишно отиват в офшорки и партийни централи от граничния пункт, казва бившият зам.-министър
Последвайте:
Иван Христанов е предприемач и инвеститор. В 47-то Народно събрание той бе народен 
представител от Област Плевен от квотата на ПП "Продължаваме промяната". От декември 
2021 г. до август 2022 г. Иван Христанов бе зам.-министър на земеделието и горите в 
кабинета на Кирил Петков. През лятото на 2022 г. Христанов бе се заел с разплитането 
на мащабна корупционна схема, която е една от пречките за влизането на България в 
Шенгенското пространство - контролът (или липсата му) на вносните хранителни стоки 
на ГКПП "Капитан Андреево". Заради заплахите към него покрай скандала с 
Капитан-Андреево, Христанов бе единственият зам.-министър, охраняван от НСО. 

След като си тръгвате от властта кабинетът “Петков”, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изпраща жандармерия на “Капитан Андреево”, за да махне тези фирми оттам. Има ли яснота какво се случва на мястото в момента? 

Ами, те не ги махнаха. Просто не могат да ги махнат. ОПГ-то е в самото БАБХ (Българската агенция по безопасност на храните  – б.р.) и се е окопало там от над 12 години.

Нашите източник в Министерството на земеделието твърдят, че в БАБХ са върнати съмнителните хора на ръководни постове отпреди и пак те се разпореждат там. Това вярно ли е? 

Те върнаха не съмнителни, а директно пробити хора. И в момента тече агресивно уволнение на тези, които вършеха работа, които сложихме ние. В момента там продължават да разчистват терена за неизвестно какво.

Според наши източници МВР е планирало да спести време, като закупи без провеждане на търг оборудване за лабораторни анализи, което БАБХ да използва на “Капитан Андреево”. Дали се работи по това? 

Бяхме говорили с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на няколко пъти за това да се вземе такъв тип оборудване през някоя от лабораториите на МВР. Обаче все се намираха причини това да не стане. Аз не мога да преценя дали изобщо е било възможно, но беше опция, по която работихме.

Зам.-министър: Брутално е на Капитан-Андреево. Страх ме е

“Мафията носеше загуби – не можеше да прекарва дрога” 

И де факто какво се случва на място в момента с контрола на храните? 

На теория трябва да върви лабораторният, фитосанитарен и ветеринарен контрол от страна на държавата. Но от две седмици имаме едно интересно решение на съда във връзка с обжалването на заповедта за изнасяне и освобождаване на помещенията на областния управител. В него съдът казва: първо, не виждаме неотложност и второ: това ще увреди интересите на лабораторията, която прави там лабораторни анализи. Което означава, че или лабораторията лъже, че извършва лабораторни анализи, или вече правят лабораторни анализи на мястото, обаче министерството ни лъжат. Въпросът е кое е вярно. Единствено властта може да каже.

Имат ли основание подозренията, че през Капитан Андреево се прекарват наркотици и затова се е стигнало до такава тотална липса на контрол там? 

Никога не е имало съмнение, че Капитан Андреево е връзката на преноса на наркотици между Азия и Европа. Известно е, че в миналото замесени лица от Агенция “Митници” и Гранична Полиция са си пречели постоянно, което, на самата мафия й носи загуби – не им позволява те да си прекарват наркотиците.

И изведнъж през 2011 г. започва странното поведение на БАБХ, която решава да отдаде всичките си помещения под наем за лаборатория, на която са и нужни едва 20 кв. метра. За нас остава загадка защо искат да дадат на частна фирма пълен контрол на всички помещения. Но трябва да е ясно, че на теория БАБХ извършва 100-процентов контрол, което е прекрасно алиби за всякакви въпроси на излишно любопитни депутати, журналисти и граждани.

Формалната причина е, че има нужда от ремонти. Най-богатата агенция в България не може да си позволи няколко козметични ремонта за 1-2 млн. лева? Абсурдни аргументи. Това са им месечните приходи от Капитан-Андреево.

Без лично експремиерът Бойко Борисов да разреши, самият Мирослав Найденов (тогавашен министър на земеделието и храните) би ли могъл да го направи?  

Миро Найденов…Едва ли. Тази схема е писана от други хора и му е дадена за подпис. То си има цяло съгласуване. Преди това помещенията са на БАБХ-Хасково. Те го прехвърлят на БАБХ-Централно управление. След това им казват: “Хубаво, ние Ви го прехвърлихме, ама те са за ремонт, трябва да ги ремонтирате”. Централното управление отговаря: “Ау, какво ще правим?”. БАБХ-Хасково казва: “Що да не ги дадем под наем? И съответно, тези, на които ги даваме под наем, да поемат ангажимента да ги ремонтират”.

Дават им ги под наем и се осъществява незаконна дейност там – тя си е незаконна. Когато става въпрос за граничен контрол – всичко, което не е разрешено, е забранено. Това да има делегиране за товарно-разтоварна дейност и за лабораторен контрол са всъщност неща, които не са записани изрично. Което означава, че или си ги прави държавата или не се прави…

От никого?

…изобщо. Аз проверих в Агенция “Митници” и никога не е имало съгласувателна процедура. Особеността, която също трябва да се знае е, че Агенция “Митници” казва: “Това искаме да се прави”, но го съгласува с Гранична полиция, защото пък те контролират пункта. Но Агенция “Митници” е организаторът – те инициират процеса. Никога от тези фирми не е искано да се прави подобно нещо – лабораторна дейност, товарно-разтоварна дейност. Никога. И съответно – тази дейност винаги е била незаконна. А товарно-разтоварната дейност когато си там и ти товариш – разтоварваш камионите, имаш възможност да заплашваш служителите им, лека-полека да ги сменяш със свои верни хора.

Премиерът към „Биволъ“: Ами и Таки вече не отговарят за границата

“Искат до €10 хил. на камион, за да мине” 

Какво сте видяли на Капитан Андреево по Ваше време като зам.-министър на земеделието, което да е потвърдило информацията за наличие на ОПГ, превзело границата? 

Имаме информация, че човекът, който отговаря за ГКПП “Капитан Андреево” в БАБХ е част от това ОПГ.

Кой е това?

Подал съм го на службите, но знаем, че има достатъчно власт, че да принуди един от предходните директори на БАБХ да напусне.

Каква му е длъжността?

Ами, началник на пункта или Началник “Гранична дейност” към Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Хасково.  Значи, когато имаш този контрол, много лесно можеш да правиш разни неща. Например, паркира, бута назад камиона, отварят вратите, изпъждат се държавните служители от помещенията. И си правят каквото искат. И когато нямаш и камери всъщност е много лесно да завладееш всичко. И обърнете внимание – това е 100% фитосанитарен контрол – тоест, винаги можеш да кажеш: “Ама те камионите се проверяват на 100 процента”. Брезентите се проверяват извадково. А тези камиони се проверяват изцяло, което означава, че практически създаваш идеалната легенда. И вече допълнителният източник на доходи е самата лаборатория, за която никой не знае дали не е използвала това положение за незаконно облагодетелстване. Има оплаквания от представители на превозвачите, които са подавани към посолството на Република Турция.

Как точно се случва това? 

Имали сме случай, когато на нашия екип шофьори на камиони предлагат по 5 000 – 6 000 евро подкуп. И нашият екип казва: “Дай да ти видя документите. Ами, ти си изряден, тръгвай си”. И тези хора са шашардисани: “Ами, как така ще си тръгвам? Няма ли да..?” Давали са бележка, на която (щото те са често с лош английски) пишат сумата и, нали, да дадат…Разказва се, че за скъпи камиони от типа на риба и морски дарове са искани между 5 000 и 10 000 евро. Тези легенди са притеснителни на фона на занижен контрол от страна на дръжавата, позволяване на незаконна дейност и липса на камери и система за контрол на достъпа. Не знам дали цялата информация, подавана ми от службите и информатори, е вярна, но историята показва, че на Капитан Андреево винаги е имало тежки проблеми и много удари на службите.

Това е просто, за да мине по-бързо?

За да мине изобщо, защото те винаги могат да го върнат. Тогава събрах и много информация, сигнали и прочее – оказа се, че са спирани камиони с ядки, с риба – все скъпо карго. Един от тях дори беше се оплакал в нидерландското посолство. Намерих сигнала. Сигнали са подавани и към Европарламента. Така че, практически така те завладяват всичко, контролират цялото нещо.

А какво става с видеонаблюдението, за което също сте алармирали нееднократно? 

И второто нещо са камерите. Ние бяхме пуснали един проект. Бяхме пред обявяване на обществена поръчка. Беше за към 300 000 лв. Което пак Ви казвам, за БАБХ тези 300 хиляди са пари, които не ги усещат – те са много богата агенция. И много ограбена. Така бяхме планирали всичко, че аз лично съм гледал разпределението на камерите. Мога да Ви кажа какво стана – по първия проект, който ни дадоха, бяха сложили 6 камери. И помещенията бяха направени като генерална голяма скица, все едно ще си ги взимаш от Google Earth. Едно тук, едно там, и това е. Тази фирма ни беше препоръчана от ДАТО. И аз тогава повиках фирмата и казах: “Господа, вие или се гаврите с мен и ме мислите за некомпетентен, или изобщо не знаете какво правите. Искам да няма ъгълче в помещенията на БАБХ, което не се гледа от поне 2 камери. Искам да се виждат касите, рампите отстрани и отгоре, как приближава камиона и отвътре как се разтоварва. Искам всеки хладилник там да се вижда от поне 3 камери, така че да не можеш да минеш и да се скриеш зад някое пале и да си правиш някакви си неща. Искам целия периметър около помещенията и паркингите на БАБХ да се следи от камери”.

Тогава преработиха проекта и, мисля че, бяха сложили 250 камери. Нещо подобно. Много камери. Само тоалетните нямаха камери. Всяко ъгълче, всяко гише за получаване на пари, за обработка на документи, отвън, отвътре, навсякъде бяхме го оборудвали с камери. И сегашния кабинет много добре знаят за това. И Явор Гечев (служебният министър на земеделието и храните в кабинета на Гълъб Донев – б.р.) в това число, че тези камери трябва да бъдат сложени. От 2 август 2022 г., когато ние си тръгнахме, не са си мръднали пръста.

С този проект за камерите? 

С този проект. На Явор Гечев оправданието е, че това трябвало да го направи полицията, което са пълни глупости. Помещенията са на БАБХ. Те трябва да изпълнят проекта и оттам да дадат видеосигнал към дежурна стая на Гранична полиция. Както са камерите на златния гьол. Тези камери по принцип трябва да подават към София сигнала. Защото оттам минават коли на ООН, на МВР, на службите, на разузнаване – и не само българско. И тези камери, които стоят там не могат да подават сигнала към частни оператори, като например към фирмата PFC, която е взела помещенията. Всичко трябва да се подава директно към държавата – и то към София.

Другото, което исках, и пак не можахме да го направим да стане – да сложат камерите на гърдите на всеки дежурен. Да имаме и Point of View Footage, при който когато отваряш камиона и няма значение другите камери къде са, твоята камера директно вижда каквото виждаш и ти. И ако това дори не се направи, това означава, че реално желание за борба с трафика на наркотици и оръжие няма. И това за мен е много ярко и категорично доказателство, че там някой спира тези важни проекти.

„Ние ще разтоварваме“. 200 мутри тероризират Капитан-Андреево с фалшиви пълномощни

“Всеки ден от ГКПП-то се носят куфари с пари с джипове” 

А какво става с помещенията, които се използват от БАБХ на Капитан Андреево, не трябваше ли вече да бъдат признати за обекти за националната сигурност? 

Помещенията трябва да влязат в Постановление 181 на Министерски съвет, което е за дейностите и обектите от значение за националната сигурност. И там има нещо много интересно. Ако не се лъжа, през 2018 г. вкарват контрола по безопасността на храните като дейност от значение за националната сигурност, което означава, че моментално БАБХ трябва да стане по-специална агенция. Защото тя отговаря за това нещо. Тези хора трябва да бъдат обучавани от ДАНС, да работят постоянно с ДАНС и т.н. Нищо от това не се случва. В самите им помещения, в които се извършват контролни дейности, нищо не се променя. И превръщането на помещенията на БАБХ в обекти от значение за националната сигурност, го започнах аз. Имахме две седмици преди да падне кабинетът. Беше неделя, в 5 часът. Среща в кабинета на Бойко Рашков (министър на вътрешните работи в правителството на Кирил Петков – б.р.). Бяха дошли Гранична полиция, Агенция “Митници”, ДАНС, БАБХ, ние от МЗХ…

И какво точно е станало на тази среща? 

На тази среща уточнихме, че трябва да вкарваме помещенията да станат обект на националната сигурност.  И там сега вижте те какво направиха. Направиха обект със значение за националната сигурност само две сгради. И аз си задавам един въпрос, който всеки разумен специалист по граничен контрол трябва да си зададе: възможно ли е оттука да се прекарват наркотици – през терминала за живи животни, например? Защо не направиха всички помещения? Ей това е големият въпрос, който остава неотговорен. В целия терминал на БАБХ само едни 4 кв. м, където влизат шофьорите, като чакалня, не ги правиш обект за национална сигурност, тях няма как да ги проверява всеки път ДАНС. Но всичко останало правиш.

Откъде имат информация, че всичко това като нарушения е било известно и не са предприемани никакви мерки от страна на предишните ресорни министри на земеделието? 

Защо смятаме, че всичко това се е знаело. Те правят лабораторията, която стои там, въпреки че не е искано разрешение от Агенция “Митници” за осъществяване на частна лабораторна дейност. Отделно от това, помещението е преотредено за лабораторна дейност от тази фирма. Което означава, че те нарушават чл. 16 и чл. 17 от Закона за държавната собственост (ЗДС), в който пише, че никой няма право да преотрежда помещенията. Чл. 17 казва, че ако чл. 16 е нарушен, договорът с наемателя трябва да бъде прекратен веднага. И те не го прекратяват. Казват: “Ама ние не знаехме”. Как така не сте знаели, при положение, че министърът включва тази лаборатория в официалния контрол, за да може тя да извършва контролна дейност.

Другите министри и шефове на БАБХ също казват, че не са знаели, при положение, че има Съвет за граничния контрол, който се председателства от министъра на вътрешните работи. И тези неща по принцип трябва да се обсъждат там. И никога не е обсъждано. Което означава, че ти имаш една лаборатория, която противоречи на една наредба и на един закон. И министъра на вътрешните работи не знае, Агенция “Митници” не знаят. ГД “Гранична полиция” – не знаят. Министърът на земеделието – не знае. Ресорният зам.-министър – не знае и шефът на БАБХ не знаят. И това са ти 6 души във всеки един кабинет за това време, за тези 10 години, докато фирма на Размиг Чакърян е осъществявала дейност. Легенди се носят, че всеки ден от ГКПП-то се носят куфари с пари с джипове. Снажни момчета с черни дрехи се разхождат, все едно, че са си вкъщи. ГДБОП и Гранична полиция трябва да кажат на нас, гражданите, дали това е било така и ако да, защо.

Не са ли останали записи за това? 

Няма как да останат записи. Всичко е прикривано. Един от шефовете на Гранична полиция при първото посещение с министър-председателя там ни каза: “Тук дори и чистачката се назначава от Ами”. И всъщност за тези 10 г. имаме 7 министъра, което означава 7 ресорни заместник-министъра и 7 шефа на БАБХ. Това са ти 21 души, никой от които не е забелязал нищо. Махам отделно МВР. Тоест, никой от тях не е забелязал, че това е крайно незаконно. Не са забелязали лабораторията. Ама как не сте забелязали товарно-разтоварната дейност? Също делегирана дейност. При положение, че абсолютно е същото – няма съгласувателни процедури с Агенция “Митници” и с “Гранична полиция”.

И нито един от тези, които са работили там преди 10 години, не е информирал как е влизала тази фирма там, как е ставал натискът?

Не. Имало е една акция на ГДБОП преди години там. Мисля, че е било през 2016 – 2017 г. Но тази акция беше срещу митничарите, не и върху БАБХ.

Иван Христанов (снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”)

Какво още има като нарушения, които не са станали публично достояние?

Припомням, че отреждането на помещенията е забранено по Закона за държавната собственост. И корекцията на това нещо не е “направете нещо”, а се прекратява договора. Имаме на място един цял специализиран терминал, който е променен и никой не е забелязал, не е обърнал внимание, никой не е казал: “Абе, хора, Вие нарушавате маса закони”. Тук това нарушава европейското законодателство, регламенти и директиви, нарушава и националното законодателство. И отново, имаме неразрешена дейност – събиране на пари, на такси. Те никога не са подавали подобно заявление – да играят ролята на събирател на държавни такси.

На колко оценявате щетите за държавата от всичко това за 10 години “преотдаване” на контрола от БАБХ на тези частни фирми на “Капитан Андреево”? 

Загубените за държавата пари се някъде между 170 и 250 млн. лв. Това, което знам от човек на най-високото ниво на държавата – без да назовавам името му – тук става дума за доходи за предполагаемата организирана престъпност за към 1  – 1,5 млрд. евро на година. За които няма как да ги хванеш, които според различни данни на службите се делят между две партии.

Тоест, взимат от това процент в комисиони? 

Отново, информацията е, че цялото това нещо е абсолютно невъзможно да става, без министър-председателят да знае, абсурд. Което означава, че тази схема, че най-вероятно е покровителствана и парите са отивали към офшорни сметки и партийни каси.

Заглавната снимка: Иван Христанов на протеста в подкрепа на кабинета “Петков” (Снимка: Светломир Стоянов за “Биволъ”) 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d