Димитър Атанасов: Експерт на “Воля”, голям длъжник на НАП и фаворит на ГЕРБ в санирането

Експертът продал фирма с половин милион дългове към бюджета по схемата на Гамишев
Димитър Стоянов

Строителният предприемач и експерт на партия „Воля“ Димитър Атанасов се спасил от половин милион дълг към НАП по схемата на депутата Гамишев – продал фирмата си на “сламен човек”, но не нашенски, а офшорен. Фирмите на Атанасов са прочути с некачествено строителство, но това не му пречи да спечели поръчка за саниране на жилищен блок в община, управлявана от ГЕРБ, установи разследване на Биволъ. За капак обществената поръчка е със съмнения за фалшифицирана документация и е дадена на прокуратурата.

Как талмудски демон спаси фараона Хеопс от НАП 

Към 15 април 2016 година строителната фирма „Хуфу“ ЕООД става собственост на британската фирма “Асмодей Корпорейшън Лимитид”. Хуфу е другото име на египетския фараон Хеопс, погребан в едноименната пирамида, а Асмодей е демон от Талмуда. В старохристиянските поверия Асмодей се появява и като властелин на деветте кръга на Ада. 

Към момента на прехвърлянето на дяловете срещу „Хуфу“ има запори на сметки и възбрана на имущество. Те са по инициатива на НАП и са потвърдени със съдебно решение на Административен съд София от 2014 г. От документите по предварителните обезпечения става ясно, че главният публичен изпълнител на дирекция „Събиране“ в НАП София, Мария Попова, претендира за вземания в размер на 1 404 497 лв. представляващи ДДС и лихви. Магистратите уважават претенции на данъчните в размер на 977 172 лв. От тях главницата възлиза на 549 847 лв., а лихвите към 10 октомври 2013 г. са 427 325 лв. 

“Хуфу” обжалва решението на АС – София във ВАС, където съдът признава приспадане на данъчен кредит. Дългът на “Хуфу” към НАП е намален с 384 000 лв. плюс лихви. Според източници на Биволъ в НАП, към днешна дата държавата си търси от „Хуфу“ над 507 000 лв. Но кой знае защо тази фирма не фигурира в позорния списък на НАП с големите длъжници.

От този списък изскочи фирмата на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев с дълг от близо 200 000 лв. към бюджета. Разследване на Биволъ разкри, че Гамишев е успял да се отскубне от дълга към НАП като продал дяловете си във фирмата на професионален “сламен човек” от Ловеч, на чието име са регистрирани над 50 фирми. Номерът е минал в Агенцията по вписванията защото, както установи вестник “Сега”, има законова вратичка – документ от НАП се изисква само при прехвърляне на цялата фирма, а не при прехвърляне на дружествени дялове, дори те да формират 100% от капитала на фирмата. Развихрилият се скандал в крайна сметка коства поста на Гамишев.

Ситуацията с “Хуфу” e много сходна. До момента на продажбата мажоритарен собственик на „Хуфу“ (чрез„Хуфу Инженеринг“) е Димитър Стоянов Атанасов. А фирмата купувач “Асмодей Корпорейшън Лимитид” по стар български бизнес обичай е собственост на кипърски гражданин. Той се зове Стелянус Стеляну и според британския фирмен регистър е дал името си като собственик на още 56 подобни компании.

Договор за прехвърляне на дружествените дялове на “Хуфу” от “Хуфу Инженеринг” на “Асмодей”

В момента, в който собственик на 100% от дяловете в „Хуфу“ става компания със скрит реален собственик,  Атанасов е заменен като управител от Цветелин Параскевов Пасков. Според последните изменения в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК) при определени условия се допуска управителят на компанията, като физическо лице, да отговаря пред НАП с цялото си имущество. На практика с тази смяна в собствеността и ръководството на „Хуфу“ Атанасов „къса“ връзката с компанията и защитава имуществото си от последващо данъчно преследване.

Биволъ се свърза за коментар с Димитър Атанасов, който обаче не беше словоохотлив. На въпроса колко точно ДДС е дължала „Хуфу“ ЕООД при продажбата на дружествените й дялове на “Асмодей” той отговори „Не знам, не помня, няма с вас какво да си кажа…“

Димитър Атанасов е известен в публичното пространство като експерт на ПП “Воля” в областта на регионалното развитие и туризма. Самият той се представя като доктор на географските науки и преподавател към катедра “Регионално развитие и политики” в Софийски университет.

В практически план Атанасов e нещатен сътрудник на депутата от “Воля” Полина Цанкова-Христова. В публичния регистър на сайта на Народното събрание той е обозначен като специалист по “регионална политика , благоустройство и местно самоуправление”.

Фараони и в санирането

Димитър Атанасов и брат му Константин имат няколко фирми с фараонски имена. Една от тях е „Менкаура“ ЕООД, за която Атанасов претендира, че била подизпълнител на “Хуфу” в скандалния проект за детска градина „Приказен свят“ в Плевен. Новопостроената детска градина е в трагично състояние – отвсякъде се появяват течове и падат плочки, и мазилки – съобщава сайтът plevenzapleven.bg

Кметът на Плевен Георги Спартански дори дава нарочна пресконференция по темата. На събитието градоначалникът припомня, че е отправял в Общинския съвет питания към предишния кмет проф. Димитър Стойков във връзка с нередности още при строежа на детската градина „Приказен свят“. Не само, че изпълнението е било некачествено и се разминава с одобрения проект, а и строежът закъснял с година и девет месеца.

„За съжаление се оказах прав и сега търсим под дърво и камък фирма “Хуфу”, която е известна с множество скандали в цяла България – най-вече с т.нар. малко НДК“ – заявява Спартански.

Кметът говори за имащото лоша слава “Военно НДК”, сграда построена от Министерството на отбраната на мястото на стария Военноисторически музей в София, която в крайна сметка приюти Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура. “Хуфу” ЕООД беше първоначалният строител на обекта, който глътна десетки милиони от бюджета и дълго време стърчеше недовършен.

В Плевен „Хуфу“ е дала 20 годишна гаранция за качеството на строителството на детската градина, но се е покрила вдън земя или ако предпочитате – в деветия кръг на Ада – при Асмодей и данъчните му демони. Но пък подизпълнителят „Менкаура“ се включва успешно в санирането. В Благоевград, община управлявана от ГЕРБ, тя печели поръчка за “Многофамилна жилищна сграда – блок №38” с адрес ж. к. „Ален мак“ на стойност 1 158 757.3 лева (без ДДС).

Първоначално документацията на “Менкаура” е отхвърлена като несъответстваща на критериите за участие в процедурата. Комисията дава срок на фирмата да предяви доказателства за изпълнение на поне два обекта сходни с очакващия саниране жилищен блок. Управителят на „Менкаура“ ЕООД Димитър Атанасов депозира декларация по чл. 51, ал. 1, т. 2 от ЗОП, в която сочи изпълнението на проекти за четири сходни обекта. Сред тях е и „Изграждане на детска градина с четири групи, УПИ II, кв. 112 по плана на гр. Плевен“. В тази декларация Атанасов твърди, че „Менкаура“ ЕООД е била подизпълнител на фирмата „Хуфу“ ЕООД.  

Справка в АОП обаче показва, че договорът за изграждането на детската градина в Плевен не позволява използването на подизпълнители. „Биволъ“ изпрати официално запитване до кмета Спартански, за да изясним дали не е подписан допълнителен анекс, който би легализирал формално участието на „Менкаура“. Оказа се, че такъв няма.

Биволъ се свърза с Димитър Атанасов и зададе въпрос защо в документацията за поръчката за саниране фигурират подвеждащи и неверни данни. Бизнесменът беше лаконичен:

„О… моля ви се, не ме занимавайте с някакви глупости, моля ви се. Не ме занимавайте…“

На интернет страницата на „Менкаура“ ЕООД, наред с детската градина в Плевен, са изброени като нейни и други обекти, изградени от „Хуфу“ ЕООД.  Два от тях – туристически информационен център и еко пътека в гр. Земен бяха обстойно изследвани от Биволъ, поради съмнения за нереално високи стойности на извършените дейности. 

Подобна е ситуацията и със санирането в Благоевград. Според експерти, до които Биволъ се допита, цените платени за дейностите на „Менкаура“ ЕООД по санирането в Благоевград са с около 35% по-скъпи от средните за пазара – класическа технология за източване на бюджетни пари от приближени до властта фирми.

Но докато доказването на завишените цени е сложно и бавно занятие за контролните органи, данните за фалшифицирана документация при обществената поръчка в Благоевград са съвсем конкретни. От неправителствената организация “Антикорупционен фонд” вече сезираха за този случай Прокуратурата и АДФИ.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ или Годишен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Избрахте да дарите 10.00€ Годишно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Годишно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

This post is also available in: Russian

Вижте също / Read Also