Публикувам тук пълния текст на мое интервю дадено за вестник Новинар. Целта не е да си правя промоция, а да се види разликата между казаното от мен и публикувания в медията текст. Най-вероятно това се е случило поради липса на място на страницата на печатното издание. Отпадналият параграф, който тук е удебелен и в курсив, създава обаче смислов проблем – не се разбира за какъв „кучи син“ става въпрос в следващия параграф, който е публикуван.

Атанас Чобанов

Атанас Чобанов: Законодателната власт отказва да реформира съдебната система

Срещу силните на деня реакцията на съда е защитна, а не нападателна, твърди журналистът

интервю на ФАНИ ЧОДЖУМОВА

Атанас Чобанов живее и работи във Франция. Той е журналист на свободна практика и оглавява сайта Биволъ, който публикува грамите на дипломати, работили у нас от Уикилийкс. Твърди, че тези публикации ще дадат тласък напред на демократичните процеси в България. Биволъ бе сайтът, който пръв публикува факти за конфликт на интереси на новия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева.

– Господин Чобанов, вашата реакция на избора на Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на Софийски градски съд на Владимира Янева беше светкавична. Вие разкрихте първи това, че Янева е в тежък конфликт на интереси заради дело за имоти, част от които е придобила. Как се случи това?

– Биволъ използва достъпните публични регистри и информация от източници за своите разследвания. В случая с г-жа Янева използвахме имотния регистър, за да проверим нейното и на фамилията й имотно състояние. Сравнихме данните с декларациите пред Сметната палата, които също са публични и онлайн. Самата проверка не отнема много време. Преди месеци направихме такова разследване и за съдия Георги Колев, който беше избран за шеф на ВАС, но откритите нередности останаха без последствие. По принцип е редно медиите да правят такива проверки, защото те са корективът, контролиращ нормите на прозрачност в демократичните общества.

– Трябва ли да има последствия за ВСС, ако наистина се окаже, че Янева е в конфликт на интереси заради придобитите си имоти? Каква ще е реакцията на страните от ЕС според вас при подобен пропуск?

– ВСС премина всички граници на безочието и наглостта още при случая „Красьо“. С назначението на Янева чашата преля. ВСС вече е напълно компрометирана структура, която от страх да не загуби привилегиите си се е поставила в услуга на управляващите. Това е много опасно явление за демокрацията и спирачка за всякакви реформи и морализиране на съдебната власт. Не съм оптимист за предстоящия европейски доклад.

– Какво е вашето мнение за съдебната система у нас и прав ли е според вас посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, като твърди, че имаме два вида съд – единият за богатите, другият за бедните?

– Съгласен съм с посланик Уорлик. Опитът ми на журналист показва, че при неоспорими факти за злоупотреби срещу силните на деня реакцията на правоохранителните органи и на съда е защитна, а не нападателна. Изпълнителната и съдебната власт дружно се бранят против опитите да бъдат осветлени кражби и злоупотреби на властта и силните хора на деня.
Погледнете какво стана с разследването на премиера по случая „Мишо Бирата“. Във всяка демократична европейска страна той щеше да е подведен под отговорност за злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на държавните контролни органи. А какво да кажем за данните от американските доклади, че Борисов е участвал в трафик на амфетамини, на горива и пране на пари? Какво да кажем за данните за Първанов, че се е възползвал от корупцията в армията? За аферата „Петрол срещу храни“? А данните за корумпираност на Румен Петков, на Румен Овчаров, за групировката ТИМ, за Васил Божков, за енергийната мафия… ОЛАФ в прав текст казва в една от грамите „Свалете Божков!“ всички злоупотреби с еврофондове водят към него.
Може и да няма за какво, има презумпция за невиновност, но как да разберем къде е истината? Къде са проверките на прокуратурата питам? Наредихме се заедно със Саудитска Арабия и Македония сред страните, които се опозориха с отричане на сериозността на данните от WikiLeaks. Но това работи само за вътрешна употреба. Навън ни се смеят. Да не забравяме също, че и инвеститорите четат.

– Според вас как би могло да се помогне на съдебната система да излезе от състоянието на летаргия?

– Рецептите и съветите са в докладите на ЕС. Претворяването им в закон и в реформи е отговорност на законодателната и изпълнителната власт. За съжаление не се наблюдават решителни реформи. Ето пример с прокуратурата: в България 1600 прокурори представят годишно на съда около 52 хиляди дела, в Холандия при 16 милиона население и 750 прокурори предадените на съда дела са 400 хиляди. Но вината за това състояние на нещата не може да се търси само в главния прокурор Велчев, който вместо да гони престъпници, е трябвало да обезвреди „терористичната организация на Филчев“. Вината е най-вече в законодателната власт, която упорито отказва през годините да реформира съдебната система.
Съдебната система в момента се резюмира с вица за аборигените: „шушу-мушу, бух в казана“. Този, който е част от „шушу-мушу“, знае, че казанът не е за него. Ролята на медиите е да разкодира и огласи гръмко това „шушу-мушу“. Останалото е въпрос на обществена нетърпимост и външен натиск.

Ние като медии трябва да си вършим работата, да правим разследвания, да осветяваме зависимости. Освен това в българските условия на припокриващи се скандали и бездействие на прокуратурата не трябва да забравяме бързо. Трябва да сме злопаметни, зли като булдози и да гоним до дупка правоохранителните органи да си свършат работата.
В противен случай разкритията се забравят и потъват без последствия. Погледнете какво стана с разкритието, че членове на ВСС, висши магистрати и адвокати са се организирали в масонска ложа (BalkanLeaks). Пошумя се в медиите и отмина. Не беше прието законово ограничение за магистратите да не могат да членуват в такива общества.

– В страната предстоят избори за местна власт и президент. Как ще протекат те според вас?

– Предполагам, че ще има отново мръсна кампания и масивен контролиран вот. Изборният кодекс въведе само козметични промени, които няма да ограничат купуването на гласове. Един милион „мъртви души“ ще се търгуват, те най-вероятно вече се търгуват. Това са българите, живеещи извън страната.С техните гласове се злоупотребява.
Има прости и ефективни решения за проверка дали един вот е равен на един гласоподавател и да се спрат злоупотребите. Дори в самолет можете да платите с банкова карта и да се провери в реално време дали имате достатъчно пари за покупката. Защо да не може да се приложи подобна система и за проверка при гласуване? Отговорът е прост: няма политическа воля да се отстрани този сив ресурс от гласоподаватели. Ето затова, а не защото има опасност от злоупотреби при дистанционно гласуване, българите в чужбина са лишени на практика от право на глас.

– Кой според вас има най-големи шансове да стане държавен глава?

– Не мога да отговоря, преди да се декларират всички кандидати.

– Добре ли беше, че Синята коалиция проведе отворени избори за кандидат за кмет на София и за президент?

– Да, това беше добре, това е правилна европейска практика. Не е добре, че има съмнения за купуване на гласове и манипулации. Това си е нашата балканска проказа, която заразява и най-добрата идея.

– Какво е мнението ви за управлението на ГЕРБ и какви са слабостите на министър-председателя?

– В нормална държава на Борисов мястото му щеше да е в затвора заедно с Маджо, Маргините, Божков, тимаджии, сикаджии, висаджии, Алексей Петров и други оцелели силови босове.  Гражданската апатия и простотията на българите много умело се използват и от великите сили, за които не е важно дали управлява „кучи син“, а е важно да управлява „техен кучи син“, както е казал Рузвелт за диктатора Сомоса. Борисов го държат на каишка с компромати за тъмното му минало и от Изток и от Запад. 

Мнението ми за ГЕРБ е, че това беше проект за пълна и окончателна амнистия на престъпните олигарси, което се и случи. При това се случи перфидно, хитро, с паралелно компрометиране на идеите на класическата демократична десница, чрез изземване в куха реторика на нейните теми: лустрация, прозрачност, справедливост… Реторика без реални действия, или действия точно наопаки. Борисов е някаква балканска карикатура на батман, който лети напред-назад по опънато въже между руското и американското посолство. Напоследък надделяват американците. Видяхме как Уорлик доведе „кучия син“ на каишка в парламента. В интерес на истината това е по-добрият вариант, но най-добрият лакмус за това какво се случва зад кулисите и кой печели в състезанието по „дърпане на батман с компромат“, ще е решението за АЕЦ Белене. Като цяло обаче жална му майка на националното ни достойнство и на европейския ни идеал с такъв зависим премиер.

Безнаказаността на олигарсите имаше определена цена. На западните партньори трябваше да им се дадат някакви гаранции за нормалност. Това са няколкото „бели врани“ в правителството: Плевнелиев, Младенов, Трайков. В тях е слабостта на олигархичния проект ГЕРБ. Силно се надявам, че тези министри ще имат сили да се противопоставят на кохортата на Златев, Божков и ТИМ в обозримо бъдеще. Но пък не виждам такова бъдеще да се случи с Борисов като премиер.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet