Апартаментгейт

Над 500 декларации на магистрати са недостъпни

Биволъ обработи над 10000 декларации на съдебната власт и ги вкара в публична търсачка
by Екип на Биволъ

Форматът за публикуване на декларации от властимащите, който работеше на сайта на Сметната палата и се прехвърли без промени в сайта на КПКОНПИ, не работи в сайта на ИВСС, където се огласяват декларациите на магистратите след законовите промени от 2016 г. Публикуваните декларации в PDF формат са много трудни за автоматична обработка, а 507 декларации просто липсват – показа проверка на Биволъ. Успяхме да обработим наличните данни и те вече са налични в публична търсачка.

АдмиВистративен Пъководител на СпециализАрана прокуратура

Прокурори, съдии, членове на ВСС и на Инспектората вече попълват и подават декларациите си пред ИВСС, като за целта ползват екселски формуляр, а не информационна система. В екселските полета магистратите имат пълната свобода да вписват наименованията на съдилищата и прокуратурите както им харесва. Резултатът е, че Специализирания наказателен съд може да се открие като Специализиран наказателен съд и СпНС , Варненският районен съд е известен като Районен съд гр. Варна, Районен съд Варна, РС-Варна,  съответната прокуратура да е РП-Варна, Районна прокуратура – Варна и т.н. с вариации в точките и тиретата, и не само във Варна.

Най-забавните примери са от Специализирания съд и прокуратура, където шефът на апелативните съдии Георги Ушев е “Адмивистративен ръководител“, шефът на апелативните прокурори Николай Найденов е “Административен пъководотел“, а предишният шеф на прокурорите Иван Гешев е шеф на специализарана прокуратура”.

Всичко това може да се избегне и като се използват списъци с фиксирани наименования (номенклатура) на съдилищата и прокуратурите, които могат да се програмират и в самия екселски файл, използван за благородното дело да се огласи имуществото на правораздаващите, но не е направено.

По-притеснителното е, че очевидно не е налична информационна система, която да позволява систематизиране на данните, проверяването за несъответствия чрез автоматични процедури и засичането на съмнителни данни.

507 декларации са недостъпни

Спрямо предишния режим на деклариране пред Сметната палата, декларациите пред ИВСС са отстъпление от прозрачността и публичността. За това говори и фактът, че в страницата разработена от Сметната палата, сега в сайта на КПКОНПИ, може да се търси по име, а в регистъра на ИВСС такава възможност няма.

Декларациите на магистратите са сортирани по години и по азбучен ред на малките имена. Линковете водят към PDF файлове, които са достъпни и за директно сваляне от сървъра тук.

Биволъ изтегли и обработи всички файлове, достъпни чрез линковете в регистъра на ИВСС. Резултатът е, че установихме 507 липсващи декларации или около 4,5% от всичките 10 994 декларации за 2017 и 2018. Линкът към тях просто не работи и връща празна страница. Дали това е умишлено или просто техническа грешка не е ясно. За информационна масив обаче такава голяма грешка е недопустима и издава системен проблем.

Апартаментгейт и данните за властта

България разполага с евтин Имотен регистър и безплатен Търговски регистър, което е голямо предимство за разследващите журналисти, които се интересуват от имуществото на властимащите. До голяма степен на това се дължат и разкритията за “Апартаментгейт”.

Но идеята на антикорупционното законодателство и мегаструктурата КПКОНПИ не е в това да се дава повече работа на разследващите репортери. Тези засечки по регистри и данни, до които достъп има само държавата, трябва да се вършат най-напред от служителите на комисията, които би трябвало да са добре квалифицирани и платени.

Засега това не се случва, а разкритията по “Апартаментгейт” издават системен проблем. Както стана ясно, самият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев и неговия заместник Антон Славчев са накиснати дълбоко в скандала с декларирането на евтини апартаменти и тераси. Наивно е да се мисли, че техните подчинени биха ги разследвали, дори да имат възможността да направят засечка на несъответствията в техните декларации.

Такава възможност вече има всеки гражданин през безплатните справочни системи поддържани от Биволъ – Търговския регистър, Регистъра на договори за обществени поръчки, Регистъра за европроектите и Регистъра на декларациите на политически лица. Към него сега се прибавят и данните за над 10 000 декларации на магистрати за последните две години.

В тях може да се търси не само по име, но и с всякакви ключови думи, което разширява много възможностите за откриване на “оперативно интересни” лица. Зад разкритията всъщност няма никаква конспирация, партии, олигарси и заговори срещу властта, както тя се опитва да внушава чрез медиите. Има единствено работа на разследващи екипи, които умеят да си служат с данните и регистрите. А при съвременните възможности на data journalism “Апартаментгейт” едва ли е пред приключване.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also