In Memoriam

Почина разследващият журналист Юрген Рот

Гражданите трябва да излязат срещу мафията на барикадите, казва разследващият журналист в интервю от 2012 г.
Екип на Биволъ

Вчера сутринта след дълго боледуване е починал известният немски разследващ журналист Юрген Рот, съобщиха негови роднини в социалните мрежи.

Автор на многобройни статии, изследвания и книги, изследващи корупцията, организираната и трансграничната престъпност, Юрген Рот имаше безспорен авторитет сред немскоезичната публика и разследващите репортери по цял свят.

Юрген Рот публикува преживе над 30 книги за организираната престъпност, отличаващи се със задълбоченост и енциклопедична всеобхватност. Последната му книга все още не е издадена.

“Аз все пак успях да завърша книгата си, тя ще бъде сравнение на класическата италианска мафия с Русия, Турция, Унгария и Тръмп. Моята теза: управляващите семейства (кланове) в тези страни работят като класически мафиотски структури, т.е. мафията заема държавата” – казва Юрген Рот в едно от последните си интервюта, взето от руската журналистка Анастасия Кириленко.

Юрген Рот стана известен в България с книгата си “Новите Български Демони“, публикувана през 2008 г. и разкриваща симбиозата между мафията и държавата.

Голям приятел на Биволъ, той публично ни защитаваше срещу натиска на властта и оклеветяването в пропагандните й медии в най-трудните за нас периоди.

Поклон пред паметта му.

Интервю с Юрген Рот на Светла Василева от 04.07.2012 г публикувано за пръв път в Pozicii.net

– Господин Рот, през 2008 г излезе от печат книгата ви “Новите български демони”. Представихте я в България. Вашите “герои”, чиито истории разказвате, днес са все така недосегаеми. Групировката ТИМ е “нормално предприятие” по думи на премиера Борисов. Васил Божков и Младен Михалев – Маджо отсъстват от публичното пространство и никой не се интересува от тях. Валентин Димитров (бивш директор на Топлофикация София) е оправдан. Братя Галеви са на свобода и обявени за международно издирване. За четири години, от излизането на книгата ви в България досега – никаква промяна. Как ще коментирате това?

– Поне в първите дни от управлението на правителството на Бойко Борисов имаше многобройни акции за преследване на някои от криминалните босове. Проблемът е, че министърът на вътрешните работи Цветанов прави някакви опити, но попада под огромен натиск. С днешна дата изглежда, че нещата с главатарите на организираната престъпност са договорени, с онези, които са все още живи, защото съдебната власт няма волята да се бори или защото доказателствата, с които разполага, не са в състояние да ги подведат под отговорност и вкарат зад решетките.

Една от причините със сигурност е, че техните криминални деяния днес вече са неразкриваеми, защото междувременно следите са заметени и сега те действат в полето на законността. Това съвсем не означава, че вече трябва да си сътрудничим с тях. Пример за подобна трансформация е групировката ТИМ. По отношение на нея поведението на българския премиер от самото начало е изключително сдържано. Той каза пред мен, че днес никакви техни престъпни сделки и машинации не могат да бъдат доказани.

Има нещо сбъркано в това, тъй като дори и при правителството на Борисов, тази групировката е обгрижвана от властта. Това е голям скандал преди всичко. Влиянието на ТИМ, особено във Варна, според независими неправителствени организации показва, че все още има дефицит на правна култура .

– До края на м. юли Европейската комисия ще обяви в Доклад дали страната е постигнала практически и измерими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Марко Арндт и Торстен Гайслер от фондация “Конрад Аденауер” очакват негативен доклад и продължаване на мониторинга. Защо се случва това, според Вас? Българската мафия ли е толкова добре организирана и непобедима или прокуратурата, полицията и съда са слаби? Или просто се води театрална битка с престъпността за пред Европа и българските граждани?

– Шега е, че българското правителство е постигнало измерими резултати в борбата срещу корупцията. Системата от корупция, не се е променила изобщо. Корупцията е структурен проблем на българското общество, следователно на икономиката и на политиката. Поради това е наложително и необходимо по-нататъшно наблюдение, макар че не бива да възлагаме големи надежди. Корупцията и организираната престъпност в днешните времена на криза в Европа не са от такова значение в политическия дневен ред. Те са част от нашата обществена система. Това най-накрая трябва да разбере.

Шега е, че българското правителство е постигнало

измерими резултати в борбата срещу корупцията

Българската мафия, онази от деветдесетте години е победена, защото главните герои са или погребани в земята или са се преродили в днешните мастити бизнесмени. Последните използват успешно стратегии за изнудване на политиците, поставяйки ги в зависимост така, че почти всички от политическия елит, без значение към коя партия принадлежат, имат в една или друга степен, повече или по-малко тъмно минало. Поради това на полицията и прокуратурата, в случай, че не са корумпирани, е трудно да направят нещо срещу тези структури. Освен всичко останало, липсва и политическа воля за изчистване на миналото.

В действителност, борбата срещу организираната престъпност, особено срещу икономическата организираната престъпност, е чист театър. Но това важи не само за България, то е установено във всички страни членки на ЕС. Гражданите, за съжаление, нямат никаква алтернатива. И затова те са отчаяни и избират дясно-популистки партии като в Унгария.

– Правителството на ПП ГЕРБ получи доверието на българските граждани през 2009 г с обещания за победа над корупцията и организираната престъпност. В началото на 2011 г публично достояние станаха записи на разговор между Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, в който премиера настоява за прекратяване на започнала проверка срещу частната пивоварна “Леденика”. Какви ще са реакциите на гражданите, правоохранителните органи, политиците, медиите ако подобно нещо се случи в Германия? В България имаме поговорка – всяко чудо за три дни. Този случай я потвърждава.

– Примера, описан от вас не е единичен случай. Аз си спомням за упреци срещу един бивш главен прокурор, който беше заподозрян, че е съпричастен на две поръчкови убийства. Това ми го потвърди и българският министър на вътрешните работи. Нищо не се случи. Какво ще кажете за бившия министър на вътрешните работи Петков? Към него също бяха отправени обвинения от Танов, че е замесен в криминални машинации. Това бе потвърдено от Танов дори пред съда. Какво се случи – нищо. В Германия най-малкото щеше да има досъдебно разследване и лицата биха имали твърде големи проблеми. Но в България изглежда върховенството на мафиотските структури е политически приемливо.

– След първите сто дни на правителството, Вие казвате в интервю, че натискът от страна на Запада ще бъде от значение за реална битка с организираната престъпност. Натискът го има. Няма обаче ефективно осъдени. Тук дори има анекдот за знаковите обвиняеми. На първа инстанция – виновни с осъдителна присъда. На втора инстанция – условна присъда. На трета инстанция – невинни. На четвърта (така тук е известен Европейският съд по правата на човека в Страсбург) осъждат държавата за несправедлив процес. Какво още трябва да се случи, според Вас?

– В тази връзка аз се чудя какво трябва да се промени. Докато българските граждани нямат истинска демократична алтернатива, докато престъпните дейности продължават да носят облаги, дотогава няма да се промени нищо. Проблемът е, че западните страни, които обичайно са витрина на демокрацията, също не са много по-добри сега. Единствената ми надежда е в независимите медии и в младото поколение, което вече излиза на улицата, да сложат край на престъпните призраци.

– Двама независими български журналисти са сезирали създадената през м. март тази година към Европейския парламент специална Комисия за разследване на организираната престъпност, корупцията и прането на пари (CRIM) относно подозрения за криминалното минало на Бойко Борисов, разкрити в американски дипломатически доклади, публикувани на сайта Уикилийкс. Премиерът бяга от въпроси, засягащи миналото му. Вие знаете добре това. Как мислите, комисията CRIM ще проведе ли разследване или Европа ще си затвори очите в името на политическата целесъобразност?

– Възхищавам се на независими журналисти като Атанас Чобанов, които са направили всичко това публично достояние. В тази връзка Чобанов беше злонамерено оклеветен по начин, познат ни от времената на комунизма. Аз също съм информирал тук в Германия за тъмното минало на настоящия български премиер. За съжаление реакцията е само вдигане на рамене, според обстоятелствата. Няма какво друго да се очаква. Много се надявам, Комисията (CRIM) да се занимава не само с италианската мафия, но и с представители на българската мафия и с миналото на Бойко Борисов. Но за това имам известни съмнения.

– Откакто България е член на Европейския съюз, за нас се говори като за най-бедната страна със зависими медии, корупция, подкупни политици, държава на мафията. Има ли “рецепта” за лечение на тези болести?

– Има. Гражданите трябва да излязат на барикадите. И едновременно с това масивно да подкрепят и насърчават демократичните политици, каквито за щастие има и в правителството на Бойко Борисов. Вие трябва да сте силни и непримирими, ако наистина искате да промените нещо.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

%d блогъра харесват това: