Юрген Рот: Подозренията в България са политическо оръжие

Екип на Биволъ

rothГерманският разследващ журналист Юрген Рот посети България, за да представи новата си книга “Ганстерска икономика“. Той се срещна с премиера Бойко Борисов, с вътрешния министър Цветан Цветанов, но също и с Алексей Петров. След завръщането си в Германия Юрген Рот даде специално интервю за нашия сайт.

Биволъ: След като се срещнахте с министър Цветанов Вие казахте, че Никола Филчев е поръчал убийството на прокурора Николай Колев, а хората на Алексей Петров са били екзекуторите. Сега Филчев твърди, че ще ви съди за клевета. Цветанов казва, че никога не е обвинявал Филчев за убийство, че той е само заподозрян. Какво точно чухте от вътрешния министър Цветанов по време на срещата с него?

Юрген Рот: Попитах министър Цветанов по време на срещата за Октопода и поръчковите убийства. Той беше убеден, че твърденията на Сугарев и на жената на Колев за това, че Филчев е поръчал убийството на Колев и на адвокатката, а Петров и някои от баретите са го екзекутирали, са толкова важни, че са част от разследването по случая Октопод. Цитирам дословно думите му, които звучаха много ясно, особено що се отнася до последната му фраза : “Това е реалността”.
А министърът на вътрешните работи е много осведомен източник. Тогава го попитах знае ли къде е Филчев сега, след като го подозира в убийство? Причината беше, че исках да говоря с Филчев, по същия начин както говорих с Петров. Той ми каза, че не знае и мисли, че е някъде в Германия. Така че твърдението на Цветанов е повече или по-малко коректно.

Б.: Филчев каза също, че има кампания срещу него, която е организирана от американското посолство. Какъв е Вашият коментар за последните развития в тази афера?

Ю.Р.: Нищо и никой не е организирал от институциите. Това е част от политиката на конспирация в България. Когато министър на вътрешните работи подозира някого официално, че стои зад поръчкови убийства, той трябва да има много доказателства и след това прокурорът трябва да действа. Ще видим какво ще се случи.

Б.: Страниците в новата Ви книга, които са посветени на България са основно за групировката ТИМ. Но българските медии избягват въпроси и коментари за ТИМ, а по-скоро се фокусират върху случая Филчев-Петров. Мислите ли, че това е нормално?

Ю.Р.: Нищо нормално няма. Случаят ТИМ днес е много сложен, а случаят Филчев-Петров изглежда много прост. Ако подозренията са верни изглежда, че отделни лица са отговорни, а не политическата и икономическа система. ТИМ са част от политико-икономическата система. И ТИМ са все още много могъщи. Филчев и Петров са минало.

Б.: Министър Цветанов каза преди време, че “не са постъпвали оплаквания от ТИМ”. Но в полицията във Варна има регистрирано оплакване от арх. Калина Павлова. Вие писахте писмо до Бойко Борисов в нейна защита. Говорихте ли по тази тема по време на срещите Ви с Цветанов и Борисов?

Ю.Р.: Разбира се. Говорих и с двамата: Бойко Борисов и Цветанов. Те виждат проблем в това, че сега ТИМ е легален холдинг и е трудно да се намерят свидетели за актуални криминални действия. Но ако имат свидетели, които желаят да свидетелстват в съда те нямат проблем да действат срещу ТИМ.

Б.: Мислите ли, че българската полиция и прокуратурата ще намерят някога достатъчно доказателства и свидетелства, за да разследват ТИМ? Известни ли са Ви такива доказателства и свидетелства?

Ю.Р.: Това е реален проблем. Свидетелите, които познавам и които живеят във Варна се страхуват. Други свидетели поради това живеят извън България и също изпитват силен страх. Така че в момента не вярвам, че могат да бъдат намерени доказателства.

Б.: Как стои въпросът с общественото мнение в Германия, когато става въпрос за бизнес с мафията? Например, Луфтханза и ТИМ тясно си сътрудничат, но изглежда това не притеснява никого.

Ю.Р.: Никой не е притеснен, защото знаем, че големи германски компании си сътрудничат с различни холдинги, за които има подозрения, че са част от организираната престъпност. Това е резултат от нео-либералната глобализация и смесването на легален и криминален бизнес в световен мащаб.

Б.: Каква е реакцията на властите в Германия на вашите книги? Водят ли се някакви разследвания, повдигнати ли са някакви обвинения в резултат на вашите разкрития?

Ю.Р.: Не знам, може би, но аз няма да бъда информиран за това.

Б.: Вие казахте, че президентът Първанов е “един от демоните на България” заедно с Алексей Петров и Румен Петков. Той президентът на мафията ли е или има второстепенна роля?

Ю.Р.: Не съществува президент на мафията. Под “демони” имам пред вид това, че Първанов през последните години е част от системата на корупция и криминални дейности, които представляваха значима част от политическия живот. Тази система е демонът. И сега, когато Първанов иска да създава гражданско общество, което е напълно необходимо, се питам защо не направи това по-рано, когато той и приятелите му имаха цялата власт?

Б.: Румен Петков казва, че правителството Ви плаща и Ви използва, за да хвърляте нови обвинения, за да се избегнат неудобните въпроси за имотите и доходите на Цветанов. Кой е платил за Вашия самолетен билет, хотел и книгите, пита той?

Ю.Р.: Никой не ми плаща. Билетът, хотелът и книгите ми са платени от издателство “Слънце”

Б.: В предишната си книга писахте, че Борисов е имал дял във фабрика за контрабандно производство на цигари край Крайморие. След това е продал дяла си на Иво Каменов, един от шефовете на ТИМ. Така че от “добрите” или от “лошите” е Борисов сега, когато е министър-председател?

Ю.Р.: Надявам се да е от “добрите”. Трябва да е от добрите, защото в противен случай объркването във вашето общество ще расте, както и това в европейското общество. Но какво означава да си от добрите или лошите в България? Можете ли да ми посочите един чист човек в политическия елит в България?

Б.: При предишното си посещение при Борисов през 2009 ГЕРБ заявиха, че вие го подкрепяте и бихте искали той да спечели предстоящите избори. Казахте, че това не е вярно и че сте шокиран от тази манипулация на вашите думи. Те извиниха ли ви се?

Ю.Р.: Да, така е. Но ние не сме говорили за тези събития, които ме шокираха преди две години.

Б.: Вие казахте, че според Борисов някои хора от миналото са продобили имунитет и не могат да бъдат разследвани сега. Можете ли да назовете някои имена? Румен Петков един от тези хора ли е? Шефовете на ТИМ сред “недосегаемите” ли са?

Ю.Р.: В случая с Румен Петков има различни версии и намирането на истината е изключително трудно в ситуация на валещи компромати. Съдът трябва да се произнесе по всички подозрения по негов адрес. Но съществуват ли независими съдилища в България? А що се отнася до ТИМ, да, смятам, че те са недосегаеми. Но само можем да гадаем за причините, довели до тази ситуация.

Б.: В светлината на Вашите критики срещу българската правораздавателна система, какво мислите за сегашния главен прокурор Борис Велчев? Той човек на статуквото ли е?

Ю.Р.: В България човек може да оцелее само ако се надява да намери чисти хора, които не само вярват в демокрацията, но и са готови да предприемат практически действия. Има слухове, че майката на Велчев е свързана с ТИМ. Това нов компромат ли е? Никой не знае това. Никой не може да го докаже. В това е основният проблем. Има толкова много подозрения и толкова малко факти. Подозренията в България са политическо оръжие.

Интервю на Атанас Чобанов. Снимка BGNES

От публичните регистри Биволъ установи, че Нина Велчева, съпруга на Владимир Велчев и майка на Борис Велчев е била член на Управителния съвет на “Химимпорт” АД от 2002 до 2006 г. Тя е освободена по нейна молба на 9.2.2006 г. с подписите на членовете на Надзорния съвет: Никола Дамянов, Иво Каменов и Марин Митев. 
Според прокуратурата покойният вече Никола Дамянов е една от набелязаните жертви на братята Маргини.
Нина Велчева е била също така управител на дружеството “Химимпорт Лега Консулт”.

Арх. Калина Павлова коментира за Биволъ, че е давала обяснения по сигнал подаден от граждански организации за скандалната сделка с” Алея Първа” пред офицер на ДАНС. Той споделил с нея опасенията си, че поради връзките на майката на Велчев с ТИМ, за които в ДАНС били чували, тази проверка може да бъде прекратена от главния прокурор и няма да има инстанция, която да я поднови.

Засега опасенията на ДАНС не се потвърждават. След разпореждане на главния прокурор проверката бе върната на Окръжна прокуратура Варна за още процесуални действия, но от там я прекратиха за втори път. Предстои отново обжалване пред Апелативна прокуратура.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d