Capture_decran_2012-12-23_a_18.51.33

Дядо, Дядо, разкажи ми приказка?

Добре, дядовото, слушай сега приказката за Царя и веселото биле.

Имало едно време един Магьосник, който варял весело биле. Само той знаел рецептата. Варял, и продавал, но тайно, защото Царят го бил забранил. Имал си Магьосникът работилница в село Омнифлор. Не щеш ли една нощ Министърът на царските пъдари ги пратил в Омнифлор и спипали Магьосника как бърка билето в бидони с големия черпак. Арестували пъдарите и бидоните, и билето, и Магьосника. Качили го в арестантската каруца и подкарали към Страшната кула. До него седнал Началникът на пъдарите и си свалил качулката…

Дядо, ама защо е бил с качулка?

За да не го познаят, дядовото, защото Магьосникът имал зли приятели, които можели да го напляскат. Те всички пъдари били с качулки, но там в каруцата бил само този, Началникът им. Свалил си той качулката и нещо тайно си шушнали с Магьосника.

Какво са шушнали никой не разбрал, но по-късно Съдията пуснал Магьосника от Страшната кула, а той продължил да си вари билето, докато чакал да го осъдят. След много години Съдията решил, че Магьосникът не е варил весело биле, а лекарство за ревматизъм, за да си маже ставите. И понеже магьосниците живеят дълго, сварил си къде 600 кила, за да има да маже с години. Пуснал Съдията Магьосника да си ходи по живо по здраво. Но научили за това Министрите от задморските страни и се разсърдили. Там веселото биле било още по-забранено. Отишли те при Царя и му казали да смени Съдията, защото е бъркал и той в билето. Новият Съдия пратил Магьосника в Страшната кула за цели три години.

Дядо, а много ли е страшно в Страшната кула?

Не дядо, не е толкова страшно. Магьосникът и там продължил да вари от билето. Давал от него на Надзирателя и той го пускал да си спи в къщи. А жената на Магьосника имала хубава къща, построена с парите от билето, цял палат. Купила си и много каруци, купила и работилницата в Омнифлор, за да има къде Магьосника да си вари билето като излезе от Страшната кула.

Ама Дядо, нали са му арестували бидоните, къде ще го вари?

Е, арестували, арестували, други си купил. В самата Страшна кула варял билето, та чак не насмогвал с черпака. Отвсякъде искали да им пълни манерките с биле. Братята искали, Генералите искали, Пъдарите… Царят се видял в чудо. Министърът му вместо да лови манерките с билето ходел да пие кафе с Братята, а Пъдарите ги пазели. После обаче Царят сдал царството и дошъл нов?

Чакай, дядо, знам, знам…. Новият Цар си взел нов Министър и пак подгонил Магьосника с билето?

Не, дядовото, не позна. Новият Цар по-рано бил Пъдар, при по-предишен Цар. А още по-преди бил Хайдук, грабел поданиците и ги биел с бухалка. Знаел той как се печели от биле. Назначил Началника дето шушнел с Магьосника за Главен пъдар, сложил Глупака за Министър, за да не му се пречка, пуснал от Страшната кула Магьосника и му казал: „Стар си вече да въртиш черпака. Дай рецептата на Бизнесмена, той да вари. А ти ще следиш да не сбърка нещо.“ И започнал Бизнесменът да вари биле. Той държал бидони на юг и на север от Старите планини и варял биле, та пушек се вдигал. После го товарел на своите си кораби, карал към Южните халифати, а три четвърти от печалбата пращал по сметка на Царя в Шорофстан. Царят се замогнал. Изгонил Братята, но от Генералите се побоявал и им давал процент.

Дядо, а задморските Министри не се ли сърдели на новия Цар?

Не, дядовото, те се сърдят само когато се разчуе, като в Омнифлор. А с новия Цар нямало как да се разчуе и някой да разбере кой бърка билето. Появил се обаче друг проблем. Предморските министри почнали да мърморят помежду си: „Какъв е този Цар“ – казвали те – „който преди бил Пъдар, а още по-преди Хайдук?“ Наяве обаче нямало как да го кажат, защото те самите били на коронясването на Хайдука и ръкопляскали. Затова от Предморие официално попитали: „Абе няма ли съдии в това вашето царство-господарство?“. „Има, има“ – казал Царят и посочил Глупака. Той се разтичал и посочил Съдията.

Кой, същия съдия ли, дето пратил Магьосника в кулата?

Не дядовото, друг Съдия. Този Съдия дето Глупака го посочил никого никъде няма да прати ако слушка Царя. Ако не слушка обаче ще му разкаже… приказката.

Коя приказка, Дядо? Тази същата ли?

Не, дядовото, друга приказка, много страшна. А ти сега да спиш, че утре трябва да дойде Дядо Коледа, а ако ти разкажа още малко от тази приказка може никакъв да не дойде. Лека нощ дядовото, да спиш в кош и да сънуваш голям зелен грош.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.