Сред новите кадрови рокади на правителството са шефът на кабинета на президента Никола Колев и шефът на НРС Кирчо Киров. И двамата са коментирани в американските дипломатически доклади от София, изтекли в Wikileaks.

Никола Колев беше разследван от ДАНС заради контактите си с американците. Той е предложен за посланик в ключовата Холандия, която блокира достъпа на България до Шенген.

От грама изпратена във Вашингтон през 2003 г. става ясно, че Колев, тогава шеф на генералния щаб, е считан за особено ценен контакт, който трябва „стриктно да се защити“. Колев занесъл в посолството доклад за корупция, който е връчен също така на президента Първанов и на висши военни.  [03SOFIA88] (Превод на български).

Съдбата на този доклад не е известна, но липсват данни за повдигнати обвинения от прокуратурата. Това означава, че Първанов и самият Колев, който стана впоследствие шеф на кабинета, са прикрили доклада и информацията за евентуални престъпления, описани в него.

„Подлизурко“ се уредил за съветник на премиера, защото знае тайни


Кирчо Киров, дългогодишен кадър на ДС е ръководил външното разузнаване „отчайващо“, пише посланик Байърли до Вашингтон в края на януари 2007 г. в секретна грама [07SOFIA115]. В текста Байърли определя Киров като „подлизурко„.

Според Байърли, Първанов запазва Киров на този пост, защото бившият ДС-кадър контролира архивите на разузнаването.

Тези знания на Киров са решаващ фактор, за да бъде запазен на държавна ясла и при правителството на ГЕРБ, което иначе се старае да покаже отрицателно отношение към ДС.

Кирчо Киров ще продължи да получава заплата от данъкоплатците в качеството си на съветник на премиера, разясни днес в прав текст Бойко Борисов:

„Генерал Киров – разговарях с него, тъй като още веднъж казвам, той близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано – да ги забравят. Затова съм му предложил – на мястото на Йовчев да дойде съветник в Министерски съвет.“

С подобни аргументи беше трудоустроен и друг висш кадър произлязъл от ДС – Петко Сертов, който стана заместник шеф на БОРКОР.

Общо в структурите на МВР и ДАНС работят над 2000 бивши кадри на зловещата Държавна сигурност.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.