Сред новите кадрови рокади на правителството са шефът на кабинета на президента Никола Колев и шефът на НРС Кирчо Киров. И двамата са коментирани в американските дипломатически доклади от София, изтекли в Wikileaks.

Никола Колев беше разследван от ДАНС заради контактите си с американците. Той е предложен за посланик в ключовата Холандия, която блокира достъпа на България до Шенген.

От грама изпратена във Вашингтон през 2003 г. става ясно, че Колев, тогава шеф на генералния щаб, е считан за особено ценен контакт, който трябва „стриктно да се защити“. Колев занесъл в посолството доклад за корупция, който е връчен също така на президента Първанов и на висши военни.  [03SOFIA88] (Превод на български).

Съдбата на този доклад не е известна, но липсват данни за повдигнати обвинения от прокуратурата. Това означава, че Първанов и самият Колев, който стана впоследствие шеф на кабинета, са прикрили доклада и информацията за евентуални престъпления, описани в него.

„Подлизурко“ се уредил за съветник на премиера, защото знае тайни


Кирчо Киров, дългогодишен кадър на ДС е ръководил външното разузнаване „отчайващо“, пише посланик Байърли до Вашингтон в края на януари 2007 г. в секретна грама [07SOFIA115]. В текста Байърли определя Киров като „подлизурко„.

Според Байърли, Първанов запазва Киров на този пост, защото бившият ДС-кадър контролира архивите на разузнаването.

Тези знания на Киров са решаващ фактор, за да бъде запазен на държавна ясла и при правителството на ГЕРБ, което иначе се старае да покаже отрицателно отношение към ДС.

Кирчо Киров ще продължи да получава заплата от данъкоплатците в качеството си на съветник на премиера, разясни днес в прав текст Бойко Борисов:

„Генерал Киров – разговарях с него, тъй като още веднъж казвам, той близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано – да ги забравят. Затова съм му предложил – на мястото на Йовчев да дойде съветник в Министерски съвет.“

С подобни аргументи беше трудоустроен и друг висш кадър произлязъл от ДС – Петко Сертов, който стана заместник шеф на БОРКОР.

Общо в структурите на МВР и ДАНС работят над 2000 бивши кадри на зловещата Държавна сигурност.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>