Capture_decran_2011-11-23_a_19.27.38

След като от сайта на МВнР изтекоха личните данни на 36000 българи в чужбина, Комисията за защита на личните данни се самосезира и извърши проверка. Тя обаче е приключила без санкции за министерството, съобщи в. „24 часа“.

Установено е, че МВнР е сложило на сайта си файл с адресите на гражданите, с което е нарушило закона, но своевременно е осъзнало грешката си и файлът е бил свален.

Тук идва и най-интересният момент от проверката: тъй като нямало налични екранни разпечатки, Комисията решила да не глобява МВнР, пише в кореспонденцията на „24 часа“. Редакцията обаче намерила такава разпечатка на сайта Биволъ и я предоставила на КЗЛД, които обещали да преразгледат заключението на проверката.

Днес се получи и писмо от КЗЛД, с което се иска в 7 дневен срок в деловодството на Комисията да бъде депозиран списъкът с 36000 адреса и обяснения кога и как е бил свален.

Редакцията на Биволъ няма представител в София, който да занесе на крака въпросния списък. Считаме, че тази информация не трябва да бъде съхранявана, изпращана или пренасяна на физически носител без да е защитена с шифър. Ще отделим нужното време, за да изпратим файла в КЗЛД по електронна поща, след което паролата за разшифроването на файла ще бъде съобщена по телефона на компетентно лице.

Ще трябва да се пращат и обяснение? Например такова: „Долуподписаният Атанас Чобанов обяснявам, че на 8 октомври в 20 ч. средноевропейско време отворих сайта на МВнР на страницата „Избори 2011“, кликнах на линка „Списък на гражданите изпратили заявления за гласуване в чужбина“ и се отвори файл, съдържащ трите имена и постоянните адреси на 36000 граждани“. Друго обяснение няма. Но към обяснението ще има и няколко въпроса.

Защо е нужно да ни губят времето и защо им е нужен списъкът и екранните разпечатки, след като експертите на КЗЛД разполагат със самопризнанията на МВнР и са установили, че има закононарушение.

Въпросните експерти дали са поискали от МВнР дневниците от посещенията на сайта в периода когато файлът е бил достъпен за сваляне? От тях може да се установи с точност до секундата колко души и от кои географски локации са свалили въпросния файл.

Освен това Комисията ще трябва да обясни как така липсата на екранни разпечатки отменя наказанието за МВнР предвидено по закон!?

Има и друго. Външно съвсем осъзнато е излъгало КЗЛД за „осъзнаването“.

Никакво осъзнаване на грешката не е имало, а Министерството беше предупредено по електронна поща от граждани в чужбина за наличието на скандалния файл на сайта.

Ако никой не ги беше предупредил, така и щеше да си остане на сайта им до ден днешен.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>