Комисията за защита на личните данни тормози журналистите за теча на адреси от Външно

by Екип на Биволъ

Capture_decran_2011-11-23_a_19.27.38

След като от сайта на МВнР изтекоха личните данни на 36000 българи в чужбина, Комисията за защита на личните данни се самосезира и извърши проверка. Тя обаче е приключила без санкции за министерството, съобщи в. “24 часа”.

Установено е, че МВнР е сложило на сайта си файл с адресите на гражданите, с което е нарушило закона, но своевременно е осъзнало грешката си и файлът е бил свален.

Тук идва и най-интересният момент от проверката: тъй като нямало налични екранни разпечатки, Комисията решила да не глобява МВнР, пише в кореспонденцията на “24 часа”. Редакцията обаче намерила такава разпечатка на сайта Биволъ и я предоставила на КЗЛД, които обещали да преразгледат заключението на проверката.

Днес се получи и писмо от КЗЛД, с което се иска в 7 дневен срок в деловодството на Комисията да бъде депозиран списъкът с 36000 адреса и обяснения кога и как е бил свален.

Редакцията на Биволъ няма представител в София, който да занесе на крака въпросния списък. Считаме, че тази информация не трябва да бъде съхранявана, изпращана или пренасяна на физически носител без да е защитена с шифър. Ще отделим нужното време, за да изпратим файла в КЗЛД по електронна поща, след което паролата за разшифроването на файла ще бъде съобщена по телефона на компетентно лице.

Ще трябва да се пращат и обяснение? Например такова: “Долуподписаният Атанас Чобанов обяснявам, че на 8 октомври в 20 ч. средноевропейско време отворих сайта на МВнР на страницата “Избори 2011”, кликнах на линка “Списък на гражданите изпратили заявления за гласуване в чужбина” и се отвори файл, съдържащ трите имена и постоянните адреси на 36000 граждани”. Друго обяснение няма. Но към обяснението ще има и няколко въпроса.

Защо е нужно да ни губят времето и защо им е нужен списъкът и екранните разпечатки, след като експертите на КЗЛД разполагат със самопризнанията на МВнР и са установили, че има закононарушение.

Въпросните експерти дали са поискали от МВнР дневниците от посещенията на сайта в периода когато файлът е бил достъпен за сваляне? От тях може да се установи с точност до секундата колко души и от кои географски локации са свалили въпросния файл.

Освен това Комисията ще трябва да обясни как така липсата на екранни разпечатки отменя наказанието за МВнР предвидено по закон!?

Има и друго. Външно съвсем осъзнато е излъгало КЗЛД за “осъзнаването”.

Никакво осъзнаване на грешката не е имало, а Министерството беше предупредено по електронна поща от граждани в чужбина за наличието на скандалния файл на сайта.

Ако никой не ги беше предупредил, така и щеше да си остане на сайта им до ден днешен.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also