Докато председателства Европейския съюз

Льо Монд: България е най-фрапантният лош пример за медийна несвобода в Европа

След убийството на Ян Куциак Западът се затревожи за авторитарните модели и медийната концентрация
by Екип на Биволъ

Сто и деветото място на България в класацията за свободата на пресата на “Репортери без граници” е изведено като ярък акцент в анализ на френския ежедневник Льо Монд за упадъка на медийната среда в Централна и Източна Европа. Причината – олигархът Делян Пеевски, изкупил 80% от медиите в страната.

За сравнение е подчертано, че през 2006 г. страната, председателстваща в момента Европейския съюз, заема много по-приличното 36-о място, докато сега е между Габон и Парагвай.

Повод за анализа от Блез Гоклен, кореспондент на вестника във Виена, е убийството на словашкия журналист Ян Куцияк Това е първият такъв случай в страните от бившия съветски блок и Югославия от началото на процеса на присъединяване на тези държави към Европейския съюз през 2004 г.

Убийството на разследващия журналист Куцияк, който разкриваше корупция и връзки с организираната престъпност във висшите сфери на властта, идва в контекст на отчетливо отстъпление на медийната свобода. В същото време Русия увеличава влиянието си върху региона, зависим от нейните енергийни доставки.

Според Полин Адес-Мевел, завеждаща бюрото “Европа и Балкани” на “Репортери без граници“, все по-често политиците говорят враждебно за медиите. Това създава проблеми на репортерите, работещи на терен. “Констатирахме концентрация на пресгрупите в ръцете на няколко олигарси, които ги използват в служба на собствените си интереси и тези на властта.” – подчертава тя.

Като пример за такава концентрация са посочени чешкия премиер Бабиш, собственик на два вестника и една от най-големите частни радиостанции в Чехия. Бивш журналист от негов вестник разказва как е бил уволнен заради статия, в която повдига въпроса за конфликт на интереси в ситуацията на Бабиш.

Но най-фрапантният пример е България, която в момента председателства Европейския съюз и заема последно място в класацията за свобода на пресата от държавите-членки. “Ситуацията с пресата в моята страна е катастрофална” – казва Теодор Захов, председател на Съюза на издателите в България.

“Работата ни беше много по-лесна преди да се присъединим към Европейския съюз. След 2007 семейството на един човек на име Делян Пеевски започна да придобива медии. То контролира сега 80% от вестниците в страната. Да си журналист днес в България е опасно. Тези, които не са съгласни с официалната линия, са преследвани, например чрез правосъдието на базата на безпочвени жалби” – казва Захов.

“Унгарският модел” се разраства

Полша, Чехия и Австрия следват “унгарски модел” в атаките срещу обществените медии, обвинени в пристрастност от политиците. Будапеща даде старт на този процес със закон от 2010 г. за реорганизация на обществените медии в страната, по волята на Виктор Орбан – анализира Льо Монд.

Изданието цитира реч на унгарския премиер от март 2013 г. “Всички медии са либерални. Ако не искате да зависите от образа, който медиите ви създават, трябва да направите свои собствени структури. Не се свенете. Намерете бизнесмени с по-традиционни възгледи, за да създадат медии” – развива Орбан идеологията си пред студенти от Варшавския университет.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also