Четири дни преди стрелбата в Слънчев Бряг...

Висши магистрати и главният секретар на МВР на купон при шефа на Божо – Козела в Поморие

Прокуратурата и МВР мълчат. Крият преписките за съучастие на полицаи в наркоразпространение

Броени дни преди наркобитката в Слънчев Бряг между бандите на Димитър Желязков (Митьо Очите) и Божидар Кузманов (Божо Кравата или Козела), частно парти събира в ресторант-клуб “24” в Поморие висши магистрати, полицаи, държавни служители и бизнесмени. Сред присъстващите са шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров и главният секретар на МВР Георги Костов. Празненството, което се е състояло на 3 юни вечерта, е организирано от новия районен прокурор на Несебър Радост Бошнакова по повод нейното скорошно повишение. Бошнакова минава пред местните магистрати като приближена на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и Главния секретар на МВР Георги Костов. Видните гости са охранявани от НСО, полицаи и… в сянка вероятно мутрите на Козела. Кои и колко са би трябвало да установи само независимо разследване, но такова в България е невъзможно да бъде проведено, както ще стане ясно от изнесените факти.

Административния ръководител на Районна Прокуратура - Несебър Радост Бошнакова. Снимка: личен профил във Facebook.

Административният ръководител на Районна Прокуратура – Несебър Радост Бошнакова. Снимка: личен профил във Facebook където тя присъства като shanelmodemoiselle

Няколко дни по-късно същите мутри ще влязат в кръвопролитна престрелка в оживено от чужди туристи заведение с “колегите” си от групата на Митьо Очите. Според Премиера Борисов в “махленска свада и спор за паркомясто”. Тази опорна точка обаче днес беше опровергана от самия Главен Прокурор Сотир Цацаров чрез изявления в медиите, че става въпрос за “наркомясто” и е възможно съучастие на служители на МВР в мафиотските схеми в курорта. Цацаров призна, че мафиотската стрелба е заради спор за територия за престъпна дейност.

Въпросът е кого или какво прикрива Борисов с първоначалната си трактовка за стрелбата на месо в туристическия курорт. Версията за некомпетентност или неосведоменост от страна на бившия охранител и Гл. секретар на МВР се оказва твърде неубедителна.

Така всъщност шефът на Главна прокуратура пръв и единствен до момента потвърди косвено публикацията на Биволъ отпреди няколко дни за евентуално съучастие на полицаи и наркодилъри в Слънчев бряг и за тежка война на мафиотски структури за влияние. Всички български медии до момента не посмяха да гъкнат и да споменат нищо по повод разкритията на Биволъ.

Шанел Модмоазел кани при авера на Бай Миле

Новият Районен Прокурор на Несебър Бошнакова, която отговаря за правоохраняването в мафиотския анклав се представя във Facebook с неграмотно преписано от френски shanelmodemoiselle (вероятно е имала предвид парфюма Coco Mademoiselle на Chanel?). Бошнакова е разпратила покани на десетки колеги и големци за сбирката в ресторанта, който е на Пламен Петков – Помориеца.

Ресторант 24 в Поморие е в сграда на фирма Хоризонт АД, която е съсобственост на Пламен Петков и съпругата му (80%) и Община Поморие (20%)

Ресторант 24 в Поморие е в сграда собственост на фирма “Хоризонт” АД, която е съсобственост на Пламен Петков и съпругата му. Малък дял във фирмата има и Община Поморие.

Петков е бил приближен на покойния СИК-аджийски бос Бай Миле, а впоследствие и съдружник на вдовицата му –  Силвия Панагонова. Двамата влизат в конфликт за имоти и бизнес интереси в Слънчев бряг. През 2013 г. спорът им придоби измерения на зрелищна гангстерска война, която спечели зловеща международна известност, защото се разгоря отново пред ужасени чужденци в разгара на летния сезон.

Именно Петков се явява началник на Божидар Кузманов – Кравата и ударната му бригада. След стрелбата в Слънчев Бряг Петков  е изчезнал и вероятно в момента не е в България, споделят негови познати. Но на 3 юни той посреща и обгрижва гостите на ресторанта, където пируват висшите държавни служители и магистрати. Хора от обкръжението на Очите разказват, че първоначалния вариант за фаталната смъртоносна мафиотска среща е бил именно поморийския ресторант, но той е бил отхвърлен.

Биволъ изпрати предварително въпроси до МВР и Прокуратурата, дали висши кадри на МВР и магистрати са участвали в това събитие на 3 юни. До момента този факт не е отречен от нито една институция. Мълчанието на нашите въпроси е красноречиво. При всички случаи обаче провеждането на подобни “мероприятия” разкриват Мутро-олигархичния модел на управление в България

Главният секретар на МВР Георги Костов. Снимка ©Любима Калпачка, Дарик - Благоевград

Главният секретар на МВР Георги Костов. Снимка ©Любима Калпачка, Дарик – Благоевград

Прокуратурата и МВР крият преписките за съучастие на полицаи в наркотрафик

Няма отговор и на въпросите, които Биволъ зададе на МВР и Прокуратурата относно преписките, с които районни полицаи от Несебър са сигнализирали за съучастие на техни колеги в наркотрафик като дилъри и закрилници на хората на Митьо Очите. Биволъ единствен засега публикува разследване за тези данни, което може да се прочете тук.

Тези събития са от края на миналия сезон в курорта Слънчев бряг. Медията има подробна оперативна информация от вътрешни източници за крупни престъпления, която предоставяме с оглед огромния обществен интерес. Въпреки докладните и заведените прокурорски преписки и до ден днешен няма образувано наказателно преследване срещу полицаи от Несебър за държане или разпространение на наркотици, както и на съучастие с ОПГ . И това е най-категоричното доказателство, че над дистрибуцията на дрога в “царството на порока” Слънчев бряг има властови чадър, както и да се кълне министърът на вътрешните работи Бъчварова.

В началото на септември миналата година полицай Иван Ахелойския приема смяната от полицай Величко Чернев. В колата обаче открива до седалката разфасовки с тежък наркотик – “бело”. Ахелойския подава докладна. Заведена е преписка с номер 304-Р-20024 / 9 септември 2015 по описа на Районно управление “Полиция” в Несебър. Преписката отлежава три месеца след което е изпратена в Районна прокуратура с изх. номер на РПУ 251-000-27465 / 1 декември 2015. От Районна прокуратура е препратена в Окръжна прокуратура в Бургас, която разпорежда проверка към Инспектората на ОДМВР-Бургас. Резултатът от проверката е покриване на огромния скандал.

Кокаин “с връх” в тоалетната на РПУ

Месец и половина по-рано, в разгара на туристическия сезон, полицаи арестуват по сигнал няколко души с африкански произход, които са наети да работят като викачи пред заведенията в Слънчев бряг. Сигналът е, че те са разпространители на наркотици и работят за Митьо Очите. При ареста обаче те не са обискирани както е задължително, според полицейските правила. И това е направено явно съвсем умишлено от полицаите, за да се прикрие престъплението.

След като африканците са отведени в ареста на РПУ дрогата се извърля в тоалетната на полицейското управление. Малко по-късно наркодилърите са освободени, защото улики протоколирани няма.

Дрогата обаче е такова количество, че не успява да се разтвори в тоалетната чиния и прави купчина с връх, която е открита от следващата смяна в районното. Полицаите подават рапорт и е заведена преписка с номер 304-Р-15211 / 22.07.2015. Тази преписка отлежава дори по-дълго от следващата, която е от септември. Тя попада в прокуратурата чак на 17 февруари 2016, където е изпратена преименувана на ЗМ-304-43. Не е ясно защо и двете преписки за държане на наркотици са заведени първоначално под буквата Р, а не с буквите ЗМ, както се обозначават тежките престъпления.

Съдбата на преписката за дрогата в полицейската тоалетна е абсурдна. От Несебърската прокуратура тя е препратена на областната дирекция на МВР в Бургас, която пък я изпраща… в инспекцията на Районно Управление Полиция в Несебър. С други думи – проверяваните трябва да се самопроверят.

Дали нашествието на висши прокурори в Бургас, предвождано лично от Сотир Цацаров и Министър Бъчварова ще провери тези факти е информация, която ще следим с най-голямо внимание. Така или иначе отговори трябва да бъдат получени, защото след като МВР и Прокуратурата отказаха да отговарят на журналистическите въпроси, Биволъ ги сезира със запитвания по ЗДОИ.

Ясен Тодоров, шеф на Етичната комисия във ВСС трябва да проверява записите, в които е уличен в груби нарушения на етиката на магистратите.

Ясен Тодоров, шеф на Етичната комисия във ВСС.

Колкото до шефа на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров, съпругата му вече може да е съвсем сигурна, че не е “смотаняк”. Все пак го канят при каймака на обществото, който се състои от висши полицаи, прокурори и лица свързани с трибуквените групировки на прехода.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d