marin-raykov

Марин Райков. Снимка БГНЕС

„Той е персона с въобръжение, изкусителен за красивите жени и любител на скъпите ресторанти. Този начин на живот му струва скъпо и същото важи за неговата политическа атквиност. Така този вълнуващ и обещаващ човек привлича вниманието на руските специални служби. Ерню* приема да контактува с таен агент на българското посолство в Париж, Райко Николов – „Виноградов“. На 13 март 1953 името на Шарл Ерню се появява в доклад, част от дебела папка с документи предадена на DST (френското контраразузнаване) от KGB, през есента на 1992 г. През 1989 Берлинската стена пада и това прави възможно такова сътрудничество. Въпреки това тогавашният президент Франсоа Митеран заповядва заскретяването на това отровно досие, свързано с неговия верен придружител Шарл Ерню*, починал две години по-рано. L’Express след подробно разследване през октомври 1996 успя да разкрие, че този бивш министър на отбраната е бил в продължение на 10 години заплащан от КГБ и неговите сателите.“ – това пише френското списание L’Express през 1996г.

Райко Николов – агент „Виноградов“, който през 53 г. е шпионин на ДС и КГБ под дипломатическо прикритие е таткото на Марин Райков, спряган за служебен премиер в правителството, което днес ще бъде назначено от Росен Плевнелиев. Забележете, че за да се появи името на Ерню в папка от 13 март 1953 г., шпионинът Виноградов го е вербувал преживе на Сталин, който умира на 5 март 1953 г. и го е разработвал по времето на не по-малко зловещия Лаврентий Берия.

Точно месец след първото упоменаване на Ерню в тайния доклад на КГБ, на 13 април 1953 г. излиза от печат „Казино Роял“ – първата книга на Ян Флеминг за Агент 007 в служба на Нейно Величество – Джеймс Бонд.

В официалната си биография Райко Николов не казва и дума за това, че като млад офицер от ДС и е изпълнявал тайни мисии в тясно сътрудничество с КГБ на Сталин и Берия в Париж през 50-те За широката публика той е дипломат от кариерата, започнал дипломатическа работа през 1960 г., работил в дипломатическите ни мисии в Париж, Вашингтон и Прага. Бил е последователно посланик в Кувейт и Южен Йемен, постоянен представител при Службата на ООН и международните организации в Женева и посланик в Югославия и Италия.

Не е редно кармата на родителите да се прехвърля на децата и те да бъдат дискриминирани заради техните грехове. Французите обаче са предпазливи. Заради тази история с вербовката Марин Райков дълго време чака агреман за първия си пост на посланик в Париж през 2001 г.

Синът на дипломата от кариерата и агент „Виноградов“ е роден във Вашингтон, израснал по посолствата, завършва МО във ВИИ „Карл Маркс“ през 80-те, когато в тази специалност постъпваха отбрани номенклатурни чада. През 1987 г. е назначен във Външно министерство. Така че дискриминация има, но с положителен знак.

„Бъдещите министри са мъже и жени, които са изградили репутацията и компетенциите си, тръгвайки от нулата.“ – обяви вчера Плевнелиев пред австрийския Дер Щандард.

Не съвсем. Някои тръгват от нулата, а някои дори от двойна нула. От тайния агент в служба на Нейно Величество Партията: „Нула Нула Виноградов“.

Марин Райков със сигурност има качества на дипломат. От личен опит знам, че е предразполагащ и интелигентен събеседник, добре контролиращ потока от информация. Може да се каже, че той отвори посолството в Париж за българите, живеещи там. Организира отворени срещи на диаспората с политици от България, което беше новост за времето си и се пребори за създаването на български културен център в Париж. Райков има качества за служебен премиер и дано да няма зависимости. Без дългата сянка на Лаврентий Павлович все пак щеше да е по-добре.

* Шарл Ерню е бивш министър на отбраната на Франция при президента Франсоа Митеран


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>