Съдът остави в ареста Мартин Георгиев – Джито

Делата за убийства и палежи са прекратени. Спецпрокуратурата не е приложила доказателства, че издирва сочения за наркобос син на Мила Георгиева – Кървавата
by Николай Марченко

Съдията от Специализирания наказателен съд Аделина Иванова не удовлетвори искането на защитата на Мартин Георгиев – Джито, да му бъде смекчена мярката за неотклонение до домашен арест.

Съдът продължи около два часа и половина, като съдията се произнесе след обсъждане в съдейската колегия, че обвиняемият по чл. 321 от Наказателния кодекс за ръководство на организирана престъпна група (ОПГ) ще остане в следствения арест на ул. „Майор Векилски, 2“.

Съдът се съгласи със становището на наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура Детелина Йотова, че обвиняемият може да извърши друго престъпление, ако мярката му бъде променена на “домашен арест”.

Решението може да се обжалва в срок от три дни. Заседание по апелативното дело е насрочено за 19 юни 2018 г.

Три години издирван на адрес в България. Международното издирване не е в кориците на делото

Съдията на няколко пъти изрази учудването си от това, че прокуратурата не е приложила към делото необходимите документи за общодържавно и международно издирване на Мартин Георгиев. Той е включен в списъка на издирваните лица на Интерпол от януари 2015 г. като лидер на ОПГ.

„В толкова на брой корици по делото аз не можах да намеря поне едно доказателство за това, че постановлението за обвиняем му е било връчено“ – коментира съдията.

По думите й прокуратурата се обосновала за задържането в арест, тъй като на няколко пъти Георгиев не е бил намерен на личния си адрес, посочен в делото.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Според наблюдаващия прокурор, следствието раполага с доказателства за неколкоратно призоваване на подсъдимия в съда първо като свидетел по делото срещу майка му Мила Георгиева, а след това – и като обвиняем по шест дела, заведени срещу него през януари 2015 г. Ставало дума за телеграма, която е била връчена на майка му Мила Георгиева, известна с прякора си Мила Кървавата и принаделжността  си към групата на „Килърите“.

„Имам доказателства, просто не бяха приложени – ще ги приложим към делото“ – заяви пред журналисти прокурор Йотова. Според нея през 2015 г. тя не е била наблюдаващ прокурор по делото и не може да коментира защо колегите й първо не са могли да открият Георгиев на домашния му адрес, а след това не са приложени и призовките за съд към делото.

Адвокатът на подсъдимия Ивайло Найденов отказа да отговори на въпроса защо Георгиев едва след три години и пет месеца се е предал на ГДБОП – става дума за доброволното му явяване там на 7 юни 2018 г.

„Това е решението и е най-правилното, че това дело трябва да приключи“ – коментира адвокатът за мотивите на подзащитния му да се яви доброволно.

Запитан дали Джито се е укривал в чужбина в последните три години, адвокатът повдигна рамене: „Не знам. Предполагам, че си е бил вкъщи на адреса“.

Запитан дали е виждал европейската заповед за арест на подсъдимия му, той отговори отрицателно: „Не, в корицита на делото няма такава“. Адвокатът Ивайло Найденов попита журналистите как може да е доволен от мярката, базирана на нещо, което го няма в делото.

Нямало ОПГ, нямало давани пари

Той се опита да убеди съдията и медиите, че неговият подзащитен е набеден, а доказателствата на следствието по чл. 321 за ръководене на ОПГ представляват „едни общи приказки“.

По думите му някой набеждавал Мартин Георгиев: „В момента има едни неща, които притесняват Мартин и мен като негов защитник, не искам сега да ги коментирам… някой иска да постави Мартин в роля, която той не изпълнява. “.

Много подробно адвокатът разказа пред съда за здравословните проблеми на Георгиев, който от 2014 г. бил диагностициран с аневризма, която можела да се обостри.

По думите му някой целенасочено се опитвал да манипулира прокуратурата, медиите и съда за опити за подкуп на определени лица, с цел избягване на арест за Георгиев. „Правят се твърдения за някакви пари, които щяло да се раздават тук, за да не бъде задържан – нещо не видях това да се е случило“.

Според защитника не е редно да се подхвърлят на медиите версии за подкуп: „Но след като няма събрани доказателства достатъчно дълго време… делото реално е висящо… изключително тъжно ми е, че се прави опит да се манипулира съд и прокуратура с публикации в определени сайтове, даже там се цитират определени суми“, – заяви Ивайло Найденов.

Адвокатът обвини и Биволъ в публикация на „глупостите“, според които „уж едни пари щяха да се раздават“. Той отказа поканата на репортер на Биволъ подсъдимият да се възползва от право на отговор в интервю.

В съдебната зала в реч от около половин час адвокатът представи повечето свидетели по делото или за неговите приятели, които не намирали в дейността на Георгиев „никакви следи от престъпно поведение“ или за хора, на чиито показания съдът не може да вярва, понеже или са били обвиняеми по други дела, или са с психични проблеми. Той оспори показанията на някои от тях за наличие на оранжерия за марихуана в склад край София, която е била ръководена от тази престпна група, и че се водели „някакви преговори да се внася кокаин от Колумбия“, както и че майка на подзащитния Мила Георгиева е била лидер на ОПГ.

Делата за убийства са закрити от прокуратурата. Доказателствата за наркотрафик било описани “много общо”

Съдията Аделина Иванова се съгласи с адвоката, че 5 от 6-те дела, в които протича Георгиев, са закрити от прокурорите още през 2015 и 2016 г. Според нея доказателствата за опит за убийство на Тихомир Дочев – Мравката и Радостин Бързаков не били налице, защото извършителите не са открити:

„Ама извинявайте, след като три години не са намерени извършителите, камо ли да се докаже, че поръчителят е Мартин Георгиев и по какъв начин той ги е подбудил“ – каза съдията.

Съдията не прие и доказателствата за управление на наркобизнес в София от страна на Джито, понеже били описани от следствието „много общо“.

„Не се посочва какви точно наркотични вещества са намерени, като количества, като вид, дали Георгиев ги е подарявал или продавал“ – коментира Иванова.

Самият подсъдим беше в добро настроение, като редовно се обръщаше към близките да се усмихне. Съдията подкрепи адвоката му в спора с медиите относно възможността да се правят снимки на Джито. Иванова припомни, че той е подал декларация, в която е завил, че „не желае да бъде сниман“. Самият Мартин Георгиев отказа да вземе думата: „Нямам какво да добавя“.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also