Върховният административен съд окончателно отсъди, че скандалният адв. Момчил Мондешки дължи близо 52000 лв. данъци и осигуровки на НАП за периода 2008-2014 г. В решението се оборва и защитната теза на Мондешки базирана на симулативна сделка за 900 000 евро със сейшелска офшорка и неговия дядо.

Както съобщи по-рано в. Капитал, след ревизионна проверка НАП установява, че Мондешки е изхарчил за периода 2008-2014 над 100 000 лв. повече отколкото са приходите му. За да докаже приходи Мондешки измисля следната схема: дядо му Минко бил получил 900 000 евро „временна финансова помощ“ от регистрираната на Сейшелите фирма „Ексим Ривейл корпорейшън“. Парите били наследени от внуците му. Така, според Мондешки, в началото на 2008 г. той разполагал с 900 000 лв. по „наследство“.

Интересно е, че за да докаже реалността на тази сделка Мондешки прибягва до услугите на СГС, където по това време началник е близката до него съдийка Владимира Янева. Решение в негова полза е взето от командированата от Велинград съдийка Петя Георгиева, след като офшорката изобщо не отговаря на изпратената искова молба.

НАП обаче не открива никакви следи от тези 900 000 лв. и ВАС също приема, че „от събраните по делото доказателства не може да се направи ползващия касатора извод за наличие на такава сума“.

Мондешки е сочен като един от най-близките хора на Делян Пеевски. Срещу него са произнесени две присъди. Първата е за документна измама от 2005, а втората от  2006 г е за обсебване в особено големи размери. Той е и главно действащо лице в записите „Яневагейт„, разкриващи тежки злоупотреби с власт и търговия с влияние от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, бившият премиер Бойко Борисов, шефът на ВАС Георги Колев и членове на ВСС – Ясен Тодоров и Димитър Узунов.

На 1 ноември 2016 г. Мондешки даде интервю за близкия до Делян Пеевски и финансиран от ПИБ в. Труд, в което твърди, че скандалните записи били постановка на съдийките от СГС Владимира Янева и Румяна Ченалова за компрометиране на хора по върховете на държавата. След това изявление, което беше категорично опровергано от Румяна Ченалова, прокуратурата поднови проверката по „Яневагейт“, но наскоро пак я прекрати. 

Разследване на Биволъ показа, че фамилията на Мондешки е натрупала необяснимо богатство и се ползва с особени протекции в Троян и региона от местните полицейски органи.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English