Мондешки е окончателно осъден за неплатени данъци

Съдът не призна симулативна помощ от 900000 евро от сейшелска офшорка
by Екип на Биволъ

Върховният административен съд окончателно отсъди, че скандалният адв. Момчил Мондешки дължи близо 52000 лв. данъци и осигуровки на НАП за периода 2008-2014 г. В решението се оборва и защитната теза на Мондешки базирана на симулативна сделка за 900 000 евро със сейшелска офшорка и неговия дядо.

Както съобщи по-рано в. Капитал, след ревизионна проверка НАП установява, че Мондешки е изхарчил за периода 2008-2014 над 100 000 лв. повече отколкото са приходите му. За да докаже приходи Мондешки измисля следната схема: дядо му Минко бил получил 900 000 евро “временна финансова помощ” от регистрираната на Сейшелите фирма “Ексим Ривейл корпорейшън”. Парите били наследени от внуците му. Така, според Мондешки, в началото на 2008 г. той разполагал с 900 000 лв. по “наследство”.

Интересно е, че за да докаже реалността на тази сделка Мондешки прибягва до услугите на СГС, където по това време началник е близката до него съдийка Владимира Янева. Решение в негова полза е взето от командированата от Велинград съдийка Петя Георгиева, след като офшорката изобщо не отговаря на изпратената искова молба.

НАП обаче не открива никакви следи от тези 900 000 лв. и ВАС също приема, че “от събраните по делото доказателства не може да се направи ползващия касатора извод за наличие на такава сума”.

Мондешки е сочен като един от най-близките хора на Делян Пеевски. Срещу него са произнесени две присъди. Първата е за документна измама от 2005, а втората от  2006 г е за обсебване в особено големи размери. Той е и главно действащо лице в записите “Яневагейт“, разкриващи тежки злоупотреби с власт и търговия с влияние от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, бившият премиер Бойко Борисов, шефът на ВАС Георги Колев и членове на ВСС – Ясен Тодоров и Димитър Узунов.

На 1 ноември 2016 г. Мондешки даде интервю за близкия до Делян Пеевски и финансиран от ПИБ в. Труд, в което твърди, че скандалните записи били постановка на съдийките от СГС Владимира Янева и Румяна Ченалова за компрометиране на хора по върховете на държавата. След това изявление, което беше категорично опровергано от Румяна Ченалова, прокуратурата поднови проверката по „Яневагейт“, но наскоро пак я прекрати. 

Разследване на Биволъ показа, че фамилията на Мондешки е натрупала необяснимо богатство и се ползва с особени протекции в Троян и региона от местните полицейски органи.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also