OCCRP: Черна гора: футбол, политика, и кокаин

Екип на Биволъ

Capture_2014-04-10_a_00.03.09

Биволъ публикува превод на ключово разследване на партньорите ни от OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project. Вижте текста на английски с подробни инфографики и снимки на лицата тук.

Не всички паралели с български събития и герои, които читателите могат да направят, са случайни. Ще припомним само, че къмпинг  “Оазис” край Царево беше застроен от трафиканта на кокаин Евелин Банев – Брендо, с благословията на местния червен гаулайтер Петко Арнаудов.  Журналистическо разследване на в. Капитал разкри, че Моника Йосифова – съпруга на президента на БСП и ПЕС Сергей Станишев и Брендо са имали общ финансист във Виена. 

В България Евелин Банев беше пуснат под домашен арест въпреки, че в Италия е осъден на 20 години затвор. 

Биволъ

Футболният клуб Могрен от мъничката Будва в Черна гора развълнува до сълзи феновете си през 2009 г., когато спечели титлата на страната в група А и първата си квалификация даваща му възможност за участие в Шампионската лига на УЕФА.

Отборът се справи добре, но загуби във втория кръг на квалификациите в средата на юли. Нещо повече, само два дни по-късно, официалните му представители извършиха заговор да му нанесат много по-голям удар: директорът му  подари парцела, използван от отбора от години за стадион. Този терен е разположен върху ценен имот само на 50 метра от морето в силно застроения туристически рай на Будва. Това е единственият останал голям парцел в близост до плажа на града.

Парцелът е публична собственост и не може да бъде раздаван от директора.

Сделката остана в тайна в продължение на три месеца, докато договорът мистериозно се разпространяваше из Будва във вид на листовки с имената на новите собственици. Изправен пред зоркия поглед на обществото, директорът каза, че инвеститорите, един човек от Франция и един от Швейцария, ще представят проект за земята в рамките на няколко месеца. 

Той излъга, и с основание.

Търговски документи, получени от Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) показват, че директорът на клуба Боро Лазович е сключил тайна сделка с Дарко Шарич, обвинен като бос на мощна балканска престъпна организация, която от години се занимава с трафик на кокаин от Южна Америка към Европа.

Сделката е една от многото в Черна гора, които тясно свързват бизнеса, правителството и организираната престъпност. Тези нечестиви съюзи все повече и повече осъждат страната на международна репутация на престъпна държава.

Публична собственост в частни ръце

Могрен имаше всичко необходимо да бъде успешен клуб – освен лоялни фенове, той е и собственост на община добре финансирана от местните власти, а начело на борда му тогава беше Райко Куляча, който като кмет винаги е подкрепял отбора. Директорът на клуба – Лазович – е добре познат в Будва като влиятелен местен бизнесмен и ръководител на местната организация на управляващата Демократическа партия на социалистите (ДПС). Това е партията водена от Мило Джуканович, министър-председател на Черна гора и човекът, който решава всичко в страната. 

През 2007 г. кметството заяви, че ще даде на клуба нов дом и нов стадион, с които да замени скромното съоръжение, което отборът ползваше до тогава. През ноември същата година местните власти решиха да преодстъпят на футболния клуб близо 80 хиляди кв. м. земя, което отговаря на размера на 11 стандартни футболни игрища, разположени в отдалечен район на склоновете на хълма Дубовица.

Кметството даде на клуба и далеч по-ценна придобивка, в непосредствена близост до сегашния им стадион. Тази земя, оценена на 7 милиона евро (9,75 милиона щатски долара), се намира в района Лугови на Будва, само на 50 метра от плажа, в непосредствена близост до туристическия комплекс Словенски плаж (Slovenska Beach), наречен на името на група чешки туристи, прекарали ваканцията си там през 1935 г. Лазович обеща пред местните вестници, че клубът няма да продава своят нова и много ценен обществен парцел.

Подаръкът беше направен въпреки протестите на опозицията и на наследниците на бившите собственици на парцела. След Втората световна война комунистическият режим конфискува тази земя и други активи на богати семейства. През март 2004 г. в Черна гора беше приет закон позволяващ връщането на неизползвани земи и много семейства образуваха производството с тази цел. Все още не са успели. 

Въпреки решението, местните власти изчакаха повече от година – до януари 2009 г.- когато кметът Куляча и директорът на клуба Лазович подписаха договор за прехвърляне. 

Лазович остана верен на думата си, че няма да продаде земята. Вместо това, той я подари.

По-малко от месец след прехвърлянето, преди новият терен дори да бъде официално регистриран на името на клуба, Лазович подписа споразумение за партньорство с две компании: Nova Star CG и Amsone Enterprises Montenegro. Сделката прехвърли терена в близост до плажа и останалата част от крайбрежния парцел, собственост на клуба, заедно със стадиона – общо 20000 квадратни метра – на компания, която все още не беше дори създадена. Тя е наречена Novastar Investment CG. Лазович смело включи в сделката допълнителни 8000 кв м от съседен парцел на първа линия, който е собственост на държавата. Договорът не предоставя подробности относно това как клубът ще получи този допълнителен обществен парцел, и изглежда пренебрегва изискването на закона за публичен търг при продажба на държавни земи.

Лазович не само раздаде публична собственост – терена на клуба, но нито поиска, нито получи одобрение от борда на клуба или от местните власти, както се изисква по закон. 

Според договора, двете компании и ФК Могрен ще основат заедно Novastar Investment CG. Amsone Enterprises Montenegro ще управлява проекта, докато Nova Star CG ще плати за изграждане на терена на смесен комплекс от жилищни и търговски сгради, който ще включва две кули и бизнес център. Инвестиционното дружество ще плати и за стадион с 15 000 места, който ще бъде построен на хълмовете, върху парцела собственост на клуба. Договорът не уточнява откъде ще дойдат парите. Но според финансовите отчети, компанията няма приходи или други източници на средства и започна да трупа загуби от първия ден. 

Първият директор на Novastar Investment CG е и човекът, с когото Лазович подписа договора е Бошко Крлович, служител, чиято обичайна работа за футболния клуб беше да коси тревата. 

Крлович отказа коментар.

Как се смесват политика и пари от кокаин

Novastar Investment CG е учредена в Черна гора през март 2009 г., три седмици след подписването на сделката, с основен предмет на дейност строителство на пътища и магистрали. Футболен клуб Могрен, който е публичната собственост, притежава само 5 на сто от компанията, въпреки, че влага в сделката крайбрежен имот на първа линия със стойност милиони долари; Amsone Enterprises Montenegro има 20 на сто, а Nova Star CG – останалите 75 на сто. 

Amsone Enterprises Montenegro е собственост на Кипърска компания със същото име, която от своя страна е собственост на Elisano Holdings Limited, дружество, учредено на Британските Вирджински острови – потайна офшорната юрисдикция, често използвана за укриване на собственост. Черногорските власти отказаха да обявят всички документи за дружеството, с които разполагат. 

Докато собственикът на тази компания остава неизвестен, OCCRP проследи кой стои зад Nova Star CG, която е най-големият акционер.

Документи за учредяването й разкриват, че Nova Star CG е собственост на Nova Star LLC, която от своя страна е собственост на Nikomat LLC. И двете фирми са регистрирани в щата Делауеър САЩ, друга юрисдикция, която обичайно се използва от престъпници от Балканите и Източна Европа за укриване на незаконни печалби. Nikomat LLC е съвместна собственост на сестрата на Шарич, Даниела, и на неговия приятел от детинство, близък сътрудник и кум, Небойша Жетрович, който бе обвинен през 2010 г. в Сърбия като основен перач на пари за Шарич. В момента срещу него се води съдебен процес.

Директор на Nova Star CG е Благота Радулович, бивш служител на черногорската агенция за инвестиции и насърчаване на инвестиции, в момента заместник-министър и ръководител на сектор за разплащания в Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Черна гора. Радулович прокара проект в министерството, който беше замесен в скандал с купуване на гласове за социалистическата партия на Джуканович със средства на Световната банка, въпреки че не са повдигнати обвинения. 

Не можахме да открием Радулович за коментар. 

В края на октомври 2009 г., когато договорът изтече и стана обществено достояние, семействата, които в миналото са били собственици на земята изразиха възмущение. Официални лица в Будва казаха, че не знаят нищо за сделката.

На 29 октомври 2009 г. Лазович заяви пред черногорския ежедневник Vijesti (Вести,) че клубът ще получи чисто нов стадион с 15 000 места и 5-процентова печалба от проекта за недвижими имоти, който все още е предстоящ. Окончателният договор обаче показа, че клубът няма да има никаква собственост в новия жилищен и бизнес комплекс на брега на морето. Една четвърт ще бъде притежание на Amsone Enterprises Montenegro и на тайния му собственик и три четвърти ще са на наркобарона Шарич. Като допълнение, същитие планират да построят втори комплекс в непосредствена близост до новия стадион, но клубът пак ще бъде извън играта и няма да притежава никакви акции в комплекса, който ще бъде изцяло собственост на Nova Star CG на Шарич. 

Лазович никога не е споменавал Шарич, но твърди, че не можеше така изведнъж да си спомни имената на инвеститорите, описвайки ги само като двама мъже от Франция и Швейцария. По-късно промени версията и каза, че това е френско-швейцарска компания.

Той разкри и друга подробност – че сделката, сключена преди шест месеца, всъщност е била договорена в началото на 2008. Това съответства на периода, когато, според обвинителни актове в различни страни, Шарич започна да налива пари от наркотици в Черна гора. 

 “Преди година и половина имахме конкретна сделка. Трябваше да е заддвижена, но дойде кризата”, каза Лазович, позовавайки се на глобалната финансова криза от 2008 г.. “Въпросът е дали те са готови да се включат в тези инвестиции, защото те не са никак малки като компания.”

Лазович не можеьа да бъде открит за коментар.

Възникна и друга криза, която нямаше нищо общо с глобалните финанси . Само две седмици по-рано, в началото на октомври 2009 г., повече от два тона кокаин на Шарич бяха иззети близо до уругвайското крайбрежие от луксозна яхта. Шарич избягна арест, въпреки че от месеци беше наблюдаван от страна на полицията и продължи да се укрива в продължение на повече от четири години до задържането му през март 2014 г. .

В началото на 2010 г., акции на Nova Star CG бяха прехвърлени в базираното в Панама дружество Adriatic Overseas Holdings. Adriatic Overseas Holdings е важна компания, която в крайна сметка свързва Дарко Шарич, сръбския бизнесмен Станко Суботич и Мило Джуканович, трима души, които бяха „интимно” обвързани чрез First Bank и поредица от сделки с недвижими имоти.

Например, Adriatic Overseas Holdings пое фалиралата San Investments, компания, която според документи на Централнтаа банка, е сред групата от дружества, притежавани от Суботич, съмнителен сръбски бизнесмен и близък приятел на Джуканович . През октомври 2009 г. Шарич прави на бизнеса на Суботич много голяма услуга, като дава пари за осигуряване на заеми за San Investments чрез First Bank, а тази банка е собственост на семейство Джуканович .

Истинският собственик на Adriatic Overseas Holdings е неизвестен, но има един човек, който знае истината, и това е настоящият министър на земеделието на Черна гора, Петър Иванович, човек, близък до премиера и професор в частния си университет. Служителят на Иванович, Благота Радулович е директор на Nova Star CG на Шарич. По-рано той беше и директор на Черногорската агенция за инвестиции и насърчаване на инвестиции, където Радулович също е работил.

Джуканович е тясно свързан с Иванович и с чуждестранните инвестиции в продължение на години. През декември 2013 г. правителството на Джуканович назначи Иванович в Съвета за чуждестранни инвестиции, който е председателстван от самия министър-председател.

Според писмо, открито в търговските регистри на Черна гора, пълномощното за Adriatic Overseas Holdings е е било изпратено до домашния адрес на Иванович в Черна гора от панамска фирма за вписвания, която е инкорпорирала компанията. В писмото се казва, че Adriatic Overseas Holdings ги е инструктирало да изпратят документите до него, което показва, че Иванович е по някакъв начин свързан с компанията.

Пълномощното за Adriatic Overseas Holdings е на името на Зорица Джуканович (не е ясно дали има връзка с министър-председателя). Адвокатката, подобно на много хора участващи в сделката, е свързана и със семейство на Джуканович и с Дарко Шарич. Преди това Зорица Джуканович е представяла Ацо Джуканович, брат на министър-председателя, в сделка с недвижим имот. Тя беше и съдебен защитник на Йовица Лончар, сътрудник на Шарич, който е обвинен в пране на пари придобити от трафик на наркотици, както и на вдовицата на Драган Дудич, също сътрудник на Шарич, убит през 2010 г. в Котор в Черна гора.

Има и други връзки между Иванович и Шарич. Миналата година черногорският ежедневник Дан (Dan) разкри, че Иванович е пътувал до Франция със сътрудника на Шарич – Лончар. Дан изнесе документи от туристическа агенция показващи, че билетите на двамата мъже са били закупени по едно и също време, на едно и също място и от едно и също лице, и че са платени от Шарич. Иванович каза пред Дан, че не познава Шарич и, че не вижда причина за по-нататъшен разговор. 

Иванович не се съгласи на интервю с OCCRP.

През януари 2011 г. черногорската полиция иззе документация относно прехвърлянето на публична собственост на футболния клуба Могрен и започна разследване на представители на клуба. Това разследване приключи и докладът беше изпратен до черногорския Главен прокурор отговарящ за организираната престъпност. Повече от три години той бездейства по случая. 

През март 2012 г., Лазович обяви, че “чуждестранна компания се отказа от проекта, тъй като не може да намери финансиране за инвестицията”.

Клубът регистрира парцела на свое име през 2012 г., но проектът е все още в ход и правителството одобри строежа на комплекса миналата година. Междувременно, статусът на Adriatic Overseas Holdings в договора си остава неясен и всички документи се държат от прокурора. Подобно на толкова много неща в Черна гора, не е ясно и кой е собственик на комплекса в момента и от къде ще дойдат парите.

Заедно с феновете на Могрен, останалите губещи са потомците на първоначалните собственици на земи. Те говорят при условие за ананонимност, защото все още се борят за собствеността си, но в няколко интервюта отделни хора заявиха, че управата на града има задължение по закон да върне тези земи, а вместо това е направила всичко възможно да спре връщането. Един от тях каза: “Зад всичко стоят хора, които са свързани чрез семействата си и най-близките си приятели Ако някой не иска да върне активи, тогава този човек ще направи всичко за да се увери, че това няма да се случи”.

Стивън Дойчинович (CINS) допринесе за това разследване.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: