Шведи с криминално минало учат медицина у нас без дипломи

Атанас Чобанов

В Медицински университет се обучават за доктори, зъболекари и фармацевти криминално проявени шведски граждани с близкоизточен произход, които са записани със съмнителни документи за завършено средно образование, установи разследване на Биволъ с помощ от колеги от шведската телевизия SVT. Схемата със записването срещу солидни суми продължава да работи дори след като Специализираната прокуратура разкри през януари 2018 г. организирана престъпна група в Медицинската академия и я обяви за заплаха за националната сигурност.

Студентите със шведско гражданство Шахаб Шагдадзаей (Shahab Shahdadzaei), Джамал Балучи (Jamal Baluchi), Ахмад Шахим Хома (Ahmed Shahim Homa), Блерта Авдиу (Blerta Avdiu), Башким Музаки (Bashkim Muzaqi), Илир Музаки (Ilir Muzaqi), Даниел Даштипур (Daniel Dashtipour), Зияд Тарек Ахмад (Ziyad Taregh Ahmad), Бастрет Зергова (Bastret Zegrova) и Аднан Марван Абдула Аднан (Adnan Marwan Abdullah Adnan) се обучават за лекари, зъболекари и фармацевти в Медицински университет София. Платеното обучение на английски език там струва 8000 евро на година.

Всички те (с изключение на Зияд Тарек Ахмад) са от неголемия шведски град Бурос (Borås), където са завършили някак средно образование с нисък успех, който няма как да ги квалифицира да учат медицина. Младите шведи гравитират в криминални среди и част от тях са оставили по-малко или повече сериозен отпечатък в шведските криминални хроники и съдебни досиета. В групата има лица разследвани и съдени за притежаване на наркотици, сбивания, кражби, финансови измами и дори за убийства.

В България всичко това не пречи на лица с подобен бекграунд да си платят и да се запишат студенти в Медицински университет. От документите, с които Биволъ разполага, може да се направи обосновано заключение, че в Медицинския университет продължава да действа схема за прием на чуждестранни кандидат-студенти, които са с нередовни и неотговарящи на изискванията документи за прием, с подправени или фалшифицирани дипломи за средно образование, или с дипломи без оценки по биология и  химия.

50 000 евро за прием на чуждестранен студент

В началото на 2018 г. след акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура се стигна до разкритието, че в МУ-София е действала ОПГ за прием на чужденци от арабски, ирански и друг произход срещу заплащане от 50 000 евро на човек. Като лидер на престъпната група прокуратурата обвини бившият ректор на МУ академик Ваньо Митев.

Доколкото стана ясно от изявленията на прокуратурата, проверените менте-студенти по тази схема са с гражданство на страни извън Европейския съюз.

“Получавайки  статута на студенти с редовно обучение, те получват статута на временно пребиваващи лица, което има дава право на свободно придвижване в Европейския съюз. “

Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор

В случая с шведските граждани документите за пребиваване и свободно придвижване в ЕС обаче не са релевантни. Като граждани на ЕС те могат да се установят където пожелаят в Европа. Българската студентска книжка обаче им носи престиж, а и друг бонус. Срещу нея, а дори и само срещу удостоверение за записване, шведската държавна агенция Centrala Studiestödsnämnden (CSN) отпуска щедри студентски заеми, с които в България може да се преживее добре, а защо не и да се смаже “машината за изпити” чак до докторската диплома.

Схемата действа и при новия ректор проф. Виктор Златков. Източници на Биволъ твърдят, че през миналата учебна година от Кипър по куриерска поща до Ректората на МУ са се изпращали документи за приемане на чуждестранни граждани с приложено към документите пълномощно на друго лице, което да подаде документите за приемане вместо кандидата. След това получените документи са били придвижвани “по втория начин” за оформяне на приема на тези лица за студенти в МУ-София. Освен за шведите, получихме информация и конкретно за британския гражданин от арабски произход Рейхманул Емран Роб.

Българският “резидент”

Зияд Тарег Ахмад

Един от изброените шведски студенти има постоянно местожителство в България. Става дума за Зияд Тарек Ахмад (Ziyad Taregh Ahmad), роден в Иран, с личен номер 861213-1030, който според шведските регистри живее в София.

В момента Зияд Тарек Ахмад учи “Здравеопазване и спорт” като студент втори курс в Медицинския факултет.

Неговото криминално минало включва разследване за убийство през 2015 г., за което обаче той не е обвинен. Единствената му присъда от 2008 г. е за един месец затвор за кражба на кола. Освен това съдът го наказва с глоба върху доходите, за които не може да докаже, че са законни и се счита, че са от криминален произход.

Изглежда, че именно Зияд е “зацепката” за другите “шведски студенти” от същия град Бурос, гравитиращи в същите криминални среди, които се записват по същото време и след него в Медицинския университет.

Извлечението за успех, с което Башким Музаки успява да се запише да учи за доктор в България е с много двойки (IG)

Башким Музаки (941108-3596) и Илир Музаки (961208-6737) например не са толкова ученолюбиви. И двамата са на радара на шведското правосъдие за употреба на дрога и шофиране без книжка. Те успяват да се запишат студенти в София, въпреки твърде посредствените си резултати като ученици в гимназията. След това не заплащат таксата за обучение от 8000 евро и изчезват неизвестно къде. Блерта Музаки (по-малката сестра на Илир Музаки), обаче се записва да учи стоматология през 2018 г. и до момента се води редовна студентка.

Финансови измами и джихадистка връзка

Други студенти от МУ се специализирали в “родната” си Швеция в теглене на кредити, които не връщали и са били предавани на съд. А сега успешно теглят нови кредити под претекст, че трябва да финансират следването си в България.

Даниел Даштипур (880122-7417), студент втора година “Медицина” в София е бил принуден от съда в Бурос да върне на GE Money Bank 54 092 крони. Веднъж записан като студент в България той успешно тегли студентски заем от 26 000 евро.

Бастрет Зергова (мъж от албански произход) дължи 60 000 крони общо на различни финансови институции и има многобройни присъди за опасно шофиране. Това не му пречи да изтегли студентски заем за близо 460 000 крони (45 000 евро) след като показва в Швеция българска студентска книжка.

Като опасен за обществения ред е отбелязан и студентът Шахим Ахмад Хома (970226-8179), хванат в гимназията в Бурос със сгъваем нож. Съдът обаче повярвал на неговата версия, че той намерил ножа и възнамерявал да го предаде на училищната охрана. Шахиб Хома се записва студент през 2017 г. и успява да изтегли студентски заем от 16 700 евро.

Най-интересен е профилът на Шахаб Шагдадзей (950425-0052), който от 2017 г. учи в Медицинския университет за магистър и се води редовен студент платено обучение.

Шахаб Шагдадзей

През 2011 г. той фигурира в разследване за грабеж заедно с Елиас Абсалан (950112-9531). Абсалан е известен като джихадист, воювал за Ислямска държава в Сирия, който след подвизите си там се завръща в Бурос, където е поет от шведските служби. Двамата се отървават леко. Шабаб е освободен от отговорност, а Абсалан е осъден на 150 часа поправителен труд. От материалите по делото става ясно, че двамата са приятели от детинство.

Освен това Шабаб е бил заподозрян в убийство и пране на пари. Във връзка с това разследване полицията открива под матрака му 137 000 крони. Прокуратурата обаче не успява да докаже вината на Шабаб в съда. Единствените му присъди са за притежание на дрога (няколко пъти) и опасно шофиране.

Това дебело досие не му създава проблеми да се запише за студент в София и след това да изтегли студентски заем от 25 000 евро.

Кой и как записва студенти без дипломи?

Общ знаменател за всички изброени дотук лица, които са с повече или по-малко тежко криминално минало, е и съмнителният им успех в средното училище. Ученици с техните бележници (с които журналистите от Биволъ и колегите им от SVE се запознаха в детайли), в най-добрия случай биха имали достъп до полувисше техническо училище, но не и до магистърска програма за доктори, зъболекари и фармацевти, за която се искат солидни знания по биология и химия.

Защо не е направена насрещна проверка за валидността на дипломите на шведите и как точно те са били записани само на базата на извлечения за успех, при това с двойки и тройки по основни предмети? Това е въпрос, на който трябва да отговори Ректората на Медицинския университет.

Потърсени за коментар от Министерството на образованието уточниха, че там правят проверка за валидност на дипломите само за кандидат-студенти извън Европейския съюз, а за вътрешнообщностните кандидати решението е оставено на автономните ВУЗ-ове.

Биволъ изпрати въпроси за тези практики до Ректората на МУ, откъдето лаконично ни прехвърлиха към Декана на Медицинския факултет. След като настояхме, че става дума за студенти записани в Медицинския, Фармацевтичния и Денталния факултет на ВУЗ-а, а не само в Медицинския, отговор не последва.

Не се получи и отговор от ДАНС дали гореизброените лица са били обект на сигнали или разработки във връзка с тероризъм. Макар че липсват конкретни данни за съпричастност на тези лица към джихадистките среди в Швеция, с изключение на Шагдадзей, необичайната концентрация на студенти с близкоизточен произход, както отбелязва и прокуратурата, би трябвало да предизвика интересът на службите.

“Този канал реално би могъл да бъде използван и за цели на терористични организации и за незаконен трафик на мигранти… Опасността е неутрализирана. Престъпният канал вече не съществува”, каза още Румяна Арнаудова, представяйки акцията срещу незаконните записвания на студенти в МУ през януари 2018 .

Година по-късно обаче данните показват, че заключението на специалните прокурори е било най-малкото твърде смело и прибързано.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: