Интервю с Георги Борисов Георгиев, председател на Гражданско сдружение „БОЕЦ”

Мутри нападнаха поддръжници на Люба Кулезич пред BiT

by Екип на Биволъ

Биволъ: Днес от ГД „БОЕЦ” организирахте събиране пред сградата на телевизия BiT, в подкрепа на журналистката Люба Кулезич, чието предаване беше свалено от ефир? Кой Ви нападна?

Георги Георгиев: Както бяхме обявили събитието във Фейсбук от 10 часа тази сутрин, събрахме се пред BiT една група от членове на ГД “БОЕЦ” и граждани. Бяхме любезно приети във фоайето на телевизията, имаше репортер и оператор, които отразиха нашето присъствие. Обяснихме повода да сме там – неприятният случай със свалянето на Люба Кулезич от ефир и изразихме негативно отношение за начина, по който това е станало. Ние се борим за свободата на словото. Връчихме на телевизията документ, озаглавен „ГЛАС”, в който излагаме опасенията си за налагането на цензура, за зависимости, за натиск. Всичко мина нормално.

Къде и кога Ви нападнаха? Кой Ви нападна?

Излизайки от сградата на телевизия BiT, на самия вход, гадни мутри ни нападнаха. Носеха по една чанта с яйца и започнаха да ни замерят. Заляха ни с яйца. Следи за това има по цялата сграда.

Лицата им виждаха ли се? Маскирани ли бяха?

Бяха с качулки и с шапки. Нагло, брутално, агресивно и тенденциозно нападение.

Сигнализирахте ли органите на МВР?

Пред сградата имаше патрулка с дежурни полицаи. Те се спуснаха след нападателите, но не успяха да ги настигнат. Там има камери. Записите трябва да се прегледат, лицата да се установят и хулиганската проява да бъде санкционирана според закона.

Не за първи път ви нападат, нали?

Преди 2 седмици „БОЕЦ” подкрепи пред сградата на Софийски районен съд проф. Велислав Минеков във връзка с делото, което Вежди Рашидов му заведе (Вежди Рашидов е бивш министър на културата и настоящ депутат от управляващата партия ГЕРБ – бел.р.). Тогава отново бяхме нападнати. Три жени, членове на нашето гражданско сдружение, бяха замеряни от мутри с яйца и домати. Пред сградата на Българския съд!

Успяхте ли да ги разпознаете, едни и същи ли са мутрите от днес и тези от преди две седмици?

Не можеш да ги различиш, но това са същият тип брутални, нагли, едри фитнес-мутри. Сигурни сме, че двете нападения са свързани. Това са слугите на Пеевски. Почеркът е един.

Правиш ли връзка между свалянето на предаването на Люба Кулезич и гостите, които са били поканени в него, разследването на Биволъ за ОПГ, която подготвя убийството на издател от Враца, и включването на директора на Биволъ Асен Йорданов в предното тв издание, където той говори за контрабанден канал на ДС към Близкия Изток и джихадистите?

Нападението над нас е свързано с категоричната ни позиция – предаването на Кулезич да бъде върнато в ефир. Именно в сваленото предаване, точно преди излъчване, предстоеше да бъде засегнато разследването на Биволъ – че ОПГ-то от Враца има чадър от най-високо ниво. Реакцията на телевизията не разсейва съмненията, че всичко е свързано. Налице е 4-дневна тишина от въпросната медия BiT.

От едно и също място ли идва атаката срещу Люба Кулезич и нападението над Вас днес, след като се обявявате в нейна защита?

Допускам, че поръчката идва от един общ център. Същият център, който разтваря чадъра над врачанските мутри и ченгета. Това е същият център, който може би отстрани и Кулезич от ефир и подлага „БОЕЦ”, а и Биволъ, и други колеги и журналисти на всевъзможни репресии и атаки, дори и преки физически – ревизии, проверки, призовки, образуване на поръчкови дела…

Кой е този център, за който говориш?

Аз в прав текст мога да кажа, че всички удари идват от центъра „Борисов-Пеевски”. В опит да ни затворят устата, да ни сплашат, заради нашите действия срещу мафията.

Допускаш ли, че интензитетът на отстрелванията е следствие от предстоящото европредседателство? Да се демонстрира спокойствие, стабилитет в държавата, да се заглуши критичната маса, медии, журналисти? Дали не иска властта да внуши на Европа и света, че всички в България я харесват и тук няма проблеми?

Абсолютно! Има спусната директива лично от Борисов, цитирам – „всички тези да бъдат отстранени”. Отстраняването е по много начини – уволнения, омаскаряване, институционално мачкане. Тези хора, които управляващите определят като заплаха за себе си, трябва бъдат неутрализирани. Властимащите искат да си осигурят 6-месечно спокойствие по време на европредседателството. Агресията им обаче ескалира – блокиране на профили в социалните мрежи, сваляне на журналисти от ефир… Правя пряка връзка между свалянето на Кулезич от ефир и включването преди това в нейното предаване на журналистите Асен Йорданов и Мирослав Иванов. Асен Йорданов директно посочи връзките на контрабандния износ на цигари от „Булгартабак“, разбирай Пеевски и Борисов, с джихадистки организации, които се финансират именно от тези схеми. Това беше казано в ефир, от студиото на Люба Кулезич, и лично аз считам, че може да се направи връзка със свалянето на предаването й. Включително и с реакцията от днес – по поръчка да ни нападнат с яйца пред сградата на телевизия BiT.

Разговора води Стоян Тончев

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also