whistle_blowers

Главният секретар на МВР Калин Георгиев разясни в ефир, че кратките арести и „събеседвания“ с Антон Петров – Хамстера и Митьо Очите представлявали тактиката „надуване на свирката“ или whistle blowing.

Че полицаите носят свирки и ги надуват като въведение към събеседване с по-твърди методи не е новост. Новост е интерпретацията на термина whistle blowing, който в английския език означава предупреждение за безобразия в институция или фирма, идващо от вътрешен човек.

Whistle blower е служител, решил конфликта между служебната тайна и общественото благо в полза на последното, защото така му е повелила съвестта. Последствията за него обикновено са негативни.

В този общоприет смисъл whistle blower е редник Брадли Манинг, който изпраща в Wikileaks огромен обем конфиденциална информация, сред която е скандалното видео на американски военни в Ирак, стрелящи от хеликоптер по цивилни лица. За това „надуване на свирката“ Манинг е изправен пред военен трибунал и рискува доживотна присъда.

Whistle Blower e анонимният агент на ДАНС, изнесъл СРС-та със записите от разговорите на Ваньо Танов. Прокуратурата така и не разкри кой е той, но други „надувачи на свирки“ от ДАНС твърдят в конфиденциални разговори, че агентът е бил измъчван по мутренски, за да си признае и са му счупили капачката на коляното.

Whistle Blower е ядреният дисидент Георги Котев, физикът разкрил злоупотреби за десетки милиони с новото ядрено гориво в Козлодуй, за което и до ден днешен няма документ за техническа обосновка на безопасността.

Сред тези достойни хора Калин Георгиев постави неназовани служители на МВР, които привикват „хора от контингента“ на събеседване и им пишат предупредителни протоколи, защото имали данни, че се канят да извършат убийства. След това ги пускат по живо по здраво.

И на това му се казва „надуване на свирката“? Не, това може да се нарече само и единствено „освиркване“. Хванали ги, освиркали ги и ги пуснали.

Данните били „неуплътнени“, каза по-рано министър Цветан Цветанов, и повече от освиркване МВР не можело да предприеме.

Но на базата на същите неуплътнени данни една от мишените на „освирканите“ – шефът на СГС Владимира Янева вече ходи с охрана, за която плащат данъкоплатците. Все пак подготовката на убийство си е сериозно престъпление по Наказателния кодекс. Изглежда Цветанов не е успял да успокои семейната си приятелка, че е достатъчно да се освирка Хамстера, за да бъде вразумен.

Има и рационално обяснение на гореописания абсурд. Представете си Калин Георгиев като един whistle blower под прикритие. Излиза човекът по телевизията и елегантно ни съобщава, че работата на МВР под мъдрото ръководство на Цветан Цветанов е just blowin’ in the wind.

protokol-kalin
Фотомонтаж: Предупредителен протокол вдъхновен от „печата на Полихаев“

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.