Нагло, Ваньо! Лъжеш!

Екип на Биволъ

Днес от ефира на бТВ Ваньо Танов каза следното за случая “Мишо Бирата”.

Ваньо Танов: Да, разбира се. Донесох и самото постановление за прекратяване. В това постановление пише, че в декември месец, ето го, вие може сам да го прочете, на 5 януари е подаден сигнал, че в редакцията са предадени дискове и така нататък, в които се съдържат еди си кои файлове и как е възможно на 5 януари, примерно, да има файлове за разговори, които ще се проведат след 2 месеца.

Водещ: Тези подробности ги разказа и адвокатът ви в студиото.

Ваньо Танов: Не, има и нещо друго. Аз в момента донесох, тъй като в една от телевизиите не помня, се показа един протокол, който „Биволъ” е предоставил, и казаха че има виновен, има зацапано име. Това е този протокол.

Водещ: И все пак, бяха ли проведени тези разговори? Честа практика ли е властимащите и тези хора, на високи постове, да вдигат телефона на Агенция „Митници” и да казват, било то: „Ало, Ваньо”, „Ало, Павел”, било то човекът „Х”?

Ваньо Танов: Аз мисля, че ако погледнете тези протоколи, вижте този – в този протокол има ли нещо записано? Това е протоколът, който е връчен на другата страна. След като този проток е обработен и е дописано, като им е пречел печата, и тук не им е оказала съдействие госпожа – прескочен е печата – /…/. Това са неща, които се вижда, че са дописани и са с друг почерк. От което, аз за пръв път видях този протокол сега, след като се върнах в агенцията, тъй като по този въпрос се е занимавал моя заместник…”

Танов спомена конкретно “Биволъ” и от несвързания му словоред се откроиха няколко неистини, които трябва да бъдат категорично развенчани:

1. Протоколът е “предоставен” от Биволъ – Не е вярно. Протоколът е получен от Биволъ след искане по реда на ЗДОИ, отказ на Ваньо Танов и две години съдебно дело, което Агенция Митници загуби след като обжалва на всички съдебни инстанции. За предоставянето на протокола имаме официално писмо от Агенция Митници с решение, приемо предавателен протокол и заплатихме такса, за което има съответните документи. Получаването на диска с протокола, може да се валидира и от вътрешните камери на Агенцията, както и от книгата на портала за влизания и излизания на външни лица в институцията.

Capture_2014-09-04_a_17.19.31

2. В протокола е дописвано с друг почерк, като във връзка с горната неистина се намеква едва ли не, че дописаното е от Биволъ – Това, което сме публикували е оригиналният документ предоставен от Агенция Митници. Ако Танов твърди обратното, ще бъде съден за клевета.

Биволъ иска и официално право на отговор от bTV, а ако не получи такова, ще се обърне с жалба към СЕМ. Недопустимо е, според професионалните критерии, както и според ЗРТ да се манипулира по такъв начин общественото мнение и да се бяга от главния въпрос: КОЙ е възпрепятствал митническата проверка като е осуетил снемането на обяснения, както е записано в протокола. Защо Ваньо Танов не публикува протокола със заличените имена, заедно с докладната записка към него, а импровизира несвързано и заблуждава публиката?

Колкото до това, че сигналът бил подаден на 5 януари в редакцията (става дума за в. Гласове), а разговорите били проведени след 2 месеца – тук Танов очевидно бърка годината. Разговорите са проведени през март 2010, а са дадени в редакцията през януари 2011. Но за Танов подобно разминаване във времето е нормално.

Цитираме официално писмо на бившия говорител на Прокуратурата Стелияна Кожухарова от 01.02.2012, в което тя отговаря на въпроси на Биволъ:

“…на 13.03.2010г. в оперативния център на мобилните митническа групи е бил подаден анонимен сигнал че в пивоварна в гр. Мездра про­дължава производството и бутилирането на бира, въпреки отнетия лиценз. Тъй като Агенция “Митници” не е разполагала с определението на Софийс­кия административен съд, са разпоредили извършването на нова проверка от мобилна митническа група.

Такава внезапна митническа проверка е била извършена незабавно, още същия ден – 13.03.2010 г. за времето от 20.00ч. до 24.00ч.

По повод на извършващата се проверка, същия ден, след 20.30ч. е бил проведен разговор между министър-председателя г-н Б. Борисов и директора на Агенция “Митници”.

На 14.03.2010 г. директора на ТМУ-Лом е представил документацията от извършената проверка. След това същата е изпратена по компетентност на ТМУ-Лом за предприемане на последващи действия.”

Всичко е кристално ясно. Има проверка. Докато тече проверката има разговор между Борисов и Танов, в който Борисов казва “Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…”. 

Чуйте сами: {audio download:yes}10_borisov_-_tanov_21.53..mp3″]

Б.Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не

В.Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…

Б.Б. Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

В.Т. Ами то е станало по обаждане…

Б.Б. Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…

В.Т. … защото, ако ги заведа, той няма лиценз…

Б.Б. Да. И това да се направи в момента.

В.Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Б.Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

Въпреки увъртанията на прокуратурата за автентичността на записа, самият Борисов призна за разговора, в интервю пред Асен Генов и Константин Павлов – Комитата. Призна, че се е намесил с чувство за вина “не, че е правилно, но аз съм си такъв…”.

 

Тук обаче не става въпрос дали е правилно или неправилно според морала на Борисов, а според Закона. В протокола черно на бяло е записано, че някой е възпрепятствал снемането на обяснения, което в крайна сметка осуетява цялостното нормално приключване на проверката. Тук е “заровено кучето” на основния въпрос – има ли извършено и консумирано престъпление по злоупотреба със служебно положение от тогавашния министър-председател.

Пред тези факти е нагло да се твърди, че всичко е наред. Но не само Танов е нагъл. Нагла е и Прокуратурата, нагъл е и Борисов, нагла е цялата държавна машина, впрегната да лъже и маже, за да банализира една крещяща корупционна злоупотреба с власт.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also