Нагло, Ваньо! Лъжеш!

Екип на Биволъ

Днес от ефира на бТВ Ваньо Танов каза следното за случая “Мишо Бирата”.

Ваньо Танов: Да, разбира се. Донесох и самото постановление за прекратяване. В това постановление пише, че в декември месец, ето го, вие може сам да го прочете, на 5 януари е подаден сигнал, че в редакцията са предадени дискове и така нататък, в които се съдържат еди си кои файлове и как е възможно на 5 януари, примерно, да има файлове за разговори, които ще се проведат след 2 месеца.

Водещ: Тези подробности ги разказа и адвокатът ви в студиото.

Ваньо Танов: Не, има и нещо друго. Аз в момента донесох, тъй като в една от телевизиите не помня, се показа един протокол, който „Биволъ” е предоставил, и казаха че има виновен, има зацапано име. Това е този протокол.

Водещ: И все пак, бяха ли проведени тези разговори? Честа практика ли е властимащите и тези хора, на високи постове, да вдигат телефона на Агенция „Митници” и да казват, било то: „Ало, Ваньо”, „Ало, Павел”, било то човекът „Х”?

Ваньо Танов: Аз мисля, че ако погледнете тези протоколи, вижте този – в този протокол има ли нещо записано? Това е протоколът, който е връчен на другата страна. След като този проток е обработен и е дописано, като им е пречел печата, и тук не им е оказала съдействие госпожа – прескочен е печата – /…/. Това са неща, които се вижда, че са дописани и са с друг почерк. От което, аз за пръв път видях този протокол сега, след като се върнах в агенцията, тъй като по този въпрос се е занимавал моя заместник…”

Танов спомена конкретно “Биволъ” и от несвързания му словоред се откроиха няколко неистини, които трябва да бъдат категорично развенчани:

1. Протоколът е “предоставен” от Биволъ – Не е вярно. Протоколът е получен от Биволъ след искане по реда на ЗДОИ, отказ на Ваньо Танов и две години съдебно дело, което Агенция Митници загуби след като обжалва на всички съдебни инстанции. За предоставянето на протокола имаме официално писмо от Агенция Митници с решение, приемо предавателен протокол и заплатихме такса, за което има съответните документи. Получаването на диска с протокола, може да се валидира и от вътрешните камери на Агенцията, както и от книгата на портала за влизания и излизания на външни лица в институцията.

Capture_2014-09-04_a_17.19.31

2. В протокола е дописвано с друг почерк, като във връзка с горната неистина се намеква едва ли не, че дописаното е от Биволъ – Това, което сме публикували е оригиналният документ предоставен от Агенция Митници. Ако Танов твърди обратното, ще бъде съден за клевета.

Биволъ иска и официално право на отговор от bTV, а ако не получи такова, ще се обърне с жалба към СЕМ. Недопустимо е, според професионалните критерии, както и според ЗРТ да се манипулира по такъв начин общественото мнение и да се бяга от главния въпрос: КОЙ е възпрепятствал митническата проверка като е осуетил снемането на обяснения, както е записано в протокола. Защо Ваньо Танов не публикува протокола със заличените имена, заедно с докладната записка към него, а импровизира несвързано и заблуждава публиката?

Колкото до това, че сигналът бил подаден на 5 януари в редакцията (става дума за в. Гласове), а разговорите били проведени след 2 месеца – тук Танов очевидно бърка годината. Разговорите са проведени през март 2010, а са дадени в редакцията през януари 2011. Но за Танов подобно разминаване във времето е нормално.

Цитираме официално писмо на бившия говорител на Прокуратурата Стелияна Кожухарова от 01.02.2012, в което тя отговаря на въпроси на Биволъ:

“…на 13.03.2010г. в оперативния център на мобилните митническа групи е бил подаден анонимен сигнал че в пивоварна в гр. Мездра про­дължава производството и бутилирането на бира, въпреки отнетия лиценз. Тъй като Агенция “Митници” не е разполагала с определението на Софийс­кия административен съд, са разпоредили извършването на нова проверка от мобилна митническа група.

Такава внезапна митническа проверка е била извършена незабавно, още същия ден – 13.03.2010 г. за времето от 20.00ч. до 24.00ч.

По повод на извършващата се проверка, същия ден, след 20.30ч. е бил проведен разговор между министър-председателя г-н Б. Борисов и директора на Агенция “Митници”.

На 14.03.2010 г. директора на ТМУ-Лом е представил документацията от извършената проверка. След това същата е изпратена по компетентност на ТМУ-Лом за предприемане на последващи действия.”

Всичко е кристално ясно. Има проверка. Докато тече проверката има разговор между Борисов и Танов, в който Борисов казва “Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…”. 

Чуйте сами: {audio download:yes}10_borisov_-_tanov_21.53..mp3″]

Б.Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не

В.Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…

Б.Б. Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

В.Т. Ами то е станало по обаждане…

Б.Б. Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…

В.Т. … защото, ако ги заведа, той няма лиценз…

Б.Б. Да. И това да се направи в момента.

В.Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Б.Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

Въпреки увъртанията на прокуратурата за автентичността на записа, самият Борисов призна за разговора, в интервю пред Асен Генов и Константин Павлов – Комитата. Призна, че се е намесил с чувство за вина “не, че е правилно, но аз съм си такъв…”.

Тук обаче не става въпрос дали е правилно или неправилно според морала на Борисов, а според Закона. В протокола черно на бяло е записано, че някой е възпрепятствал снемането на обяснения, което в крайна сметка осуетява цялостното нормално приключване на проверката. Тук е “заровено кучето” на основния въпрос – има ли извършено и консумирано престъпление по злоупотреба със служебно положение от тогавашния министър-председател.

Пред тези факти е нагло да се твърди, че всичко е наред. Но не само Танов е нагъл. Нагла е и Прокуратурата, нагъл е и Борисов, нагла е цялата държавна машина, впрегната да лъже и маже, за да банализира една крещяща корупционна злоупотреба с власт.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also