#НАПЛийкс – как да проверим дали сме засегнати и да си потърсим правата

by Екип на Биволъ

В първите дни след изтичането на данни от #НАПЛийкс на 15 юли Биволъ пусна страница, на която гражданите можеха да проверяват без да въвеждат ЕГН дали за тях има изтекли данни и донякъде от какво естество са те. Във връзка с пускането на официална услуга от НАП на 25 юли, нашето приложение преустановява работа. Моля, използвайте за проверка тази официална страница на НАП.

Ако резултатите показват, че Вие сте засегнат от теча на данни, и се интересувате как да си потърсите правата, вижте тази статия. До 15 януари 2020 г. имате възможност да подадете жалба до КЗЛД, в която да опишете нарушението на GDPR и ЗЗЛД. За разглеждането на жалбата Ви от КЗЛД не се дължи такса. В случай, че желаете да се обърнете към КЗЛД, можете да използвате типовата жалба по-долу:

До 
Комисията за защита на личните данни
гр. София 1592, 
бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2ЖАЛБА
от

..........................................................................................


(име)

ЕГН:...............................

адрес: 

..........................................................................................


електронен адрес: ........................................................................

телефон:..............................


Уважаеми господин Председател,

Уважаеми членове на Комисията за защита на личните данни,

На .............................. г., след извършена справка в сайта на НАП check.nra.bg установих, че личните ми данни са изтекли от Националната Агенция по Приходите (НАП) след хакерска атака.

Без да съм запознат със съдържанието на изтеклата информация имам основателни предположения, че освен ЕГН и други мои лични данни като доходи, осигурителна и данъчна информация също присъстват в изтеклите файлове от НАП. 

Считам, че присъствието на личните ми данни в тези файлове, за чието опазване НАП носи отговорност, но които са изтекли в публичното пространство, представлява нарушение на правата, предоставени ми от Закона за защита на лични данни. 

	
гр. ..............................	Подпис:

дата................................. 	............................................

Указания за подаване на жалбата можете да видите тук.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also