Норвегия. Враг номер едно на всяка селищна система!

Седим си ние с Киро Слепока и си разговаряме на тема защо ме е излъгал предишната вечер, че има четиресе‘ в последното раздаване на сантасе, възползвайки се от явно неадекватното ми състояние, следствие от прекомерна употреба на спиртни напитки. В интерес на истината, подобно поведение не ми се случва често. Най-много пет, до шест пъти на седмица.

И така, както дебатираме, работата отива рèзко на бой, Киро още по-рèзко се опитва да смени темата.

– И без т‘ва държавата ни опустя, а тия сега искат да ни вземат и децата… – след навеждане на глава и въздишка, продължи гъгниво. – Кой Господ ни наказа така да се мъчим цял живот?

– Чакай сега – отвърнах. – Това, че ме издебна да съм пиян и ме излъга, че имаш четиресе‘ на сантасе не е проблем, а че норвежците ни искат децата е проблем, така ли?

– Абе, Петко ти не си с всичкия си! – посегна той към чашата си и отпи юнашката.

– Колко деца са ни взели гадните норвежци? – не се отклоних от мисълта си, въпреки че той въртеше страшно очите си срещу ми.

– Е, не знам, но по телевизията казаха…

– Че са ни взели деца ли?

– Не, ама искали да…

– Да, взеха ни деца! – спрях го на средата. И без това нямаше какво повече смислено да каже. – И в Норвегия, и в Швеция, и във Франция, Испания, Италия, Щатите, Канада… Чак в Австралия. Една камара ни взеха. За да работят там и да живеят нормално, без да слушат какви глупости се говорят по телевизията. Ти на колко си Киро?

– Наближавам четиресе‘ и три.

– Колко деца имаш? – опитах се въпросът ми да е толкова императивен, колкото си беше и в действителност.

– Нямам деца, много добре знаеш – той се объркваше все повече, което ми даде още повече мотивация да го притисна до стената.

– И какво те плашат норвежците в такъв случай? Какво биха могли да ти вземат?

– А на другите…

– Да си чул някой норвежец да е взел българско дете, което не е във фертилна възраст? И то на работа, не да го вземе от тях като злите тролове от митологията им скандинавска?

– Ама и във вестниците пишеше… – продължи да упорства той.

– Децата на тия, които имат деца, бягат на запад само, за да търсят по-добър живот – не му позволих да продължи. – А такива като политиците ни ги гонят с забутват на терминала с крадливите си дирници и папите, дето ги благославят да строят срутващи се пътища. Същите са като теб. Дали лъжеш на карти или крадеш милиони си е все тая. Като веднъж станеш паразит много трудно можеш да се откажеш. Обикновено е за цял живот.

– Но те искат да не си бием децата и да не ги определяме „момиче-момче“… – Киро Слепока определено губеше душевно равновесие, а и се опитваше да излезе от темата за отявлената му агресия спрямо пияната ми личност, проявена в играта ни на карти предишната вечер.

– Аз моите си ги бия, когато преслушат – отвърнах спокойно. Очевидно бях спечелил спора и можех да си играя с глуповатите му емоции. – Пък и Надя си я наричам Надя, а Веселин – Веселин. До момента нито един норвежец не е дошъл да ми ги вземе. За сметка на това идваха от Общината да ме питат за кого ще гласувам на европейските избори и да ме подсетят, че ако сбъркам бюлетината, нищо чудно да се върнат и да има някой и друг акт за овчарника ми.

– И мен ме посетиха – прокара пръсти през вече оределите си къдрици Киро. – С номер **, иначе солени глоби за кукурузените ми ниви. Ама това не променя нещата! Норвежците са голяма пасмина.

– Пасмина си ти, дето ме излъга, че имаш четиресе‘ снощи – излязох си, без да поздравя и добавих. – Пасмината е другаде, не на север от Балтийско море, ако и там да си има гнилоч…

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also