ОЛАФ спря парите за промоция на български хранителни продукти

Пеевски няма да може да си рекламира сиренето с европари на изложения в Дубай
by Екип на Биволъ

Плащанията по европейската програма за промоция на български селскостопански продукти в чужбина са напълно спрени след разследване на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. От Брюксел са открили документи и данни за завишени цени и фиктивни доставки към подизпълнители при осъществяването на програмата.

Блокирани са четири проекта за близо 19 млн. евро, установи проверка на Биволъ, потвърдена от данни получени по ЗДОИ от Държавен Фонд Земеделие. До края на разследването няма да получат пари проектите “Отиди, вземи, хапни биологично” за 4 574 551 евро, “Разнообразие от вкусове” за 2 982 967 евро, “Качествено европейско сирене” за 3 971 788 евро, Европейско овче месо и сирене. Опитайте качеството, вкусете разликата.” за 3 705 096 евроОсвободете европейския вкус” за 3 759 660 евро. От ОЛАФ са поискали 100% корекция, което означава връщане на всички вече разплатени суми.

Засегнати са проектите на Национална Асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРСПБМ),  Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци в Република България, Българска Асоциация Биопродукти и Асоциация на млекопреработвателите в България. Всички те се изпълняват от базираната в Брюксел фирма Agropromotion SARL, която е била разследвана от ОЛАФ.

От сайта на Agropromotion се разбира, че милионите се харчат осново за изработка на рекламни материали – диплянки, торбички и готварски престилки, сайтове на няколко езика за продукцията на българските производители, участия в изложения провеждани в Близкия изток и страните от ОНД, и публикации в пресата на целевите пазари.

Извадка от белгийския търговски регистър

Agropromotion SARL не е фантомна фирма. Тя е регистрирана през 2007 г. и е собственост на живеещата в Кипър австралийска гражданка Стела Скарлис, показа проверка в белгийския търговски регистър. Биволъ изпрати въпроси до фирмата за констатациите на ОЛАФ. В отговора, получен по електронна поща, се отказва какъвто и да било коментар.

Спрени са само българските проекти 

От информацията подадена от ОЛАФ до ДФЗ не се разбира кои точно са подизпълнителите, за кои услуги са завишавани цените и как са функционирали фиктивните доставки. Показателно е обаче, че Agropromotion изпълнява и други проекти по промоционалната програма на ЕК, които не са спрени. 


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Биволъ провери какъв е статутът на проекта Milky Way на Чешкоморавската асоциация на млекопроизводителите, който е за над 5 милиона евро. Чрез нашите партньори от OCCRP в Прага се получи официален отговор от Чешкото министерство на земеделието, подписан от говорителя Маркета Йежкова. В него се твърди, че не е получавана информация от Европейската комисия за нередности свързани с проекта.

“Не е хубаво да се раздухва”

Заповедите за спиране на плащанията са издадени от ДФЗ на 23.12.2016 и разписани от бившия директор на фонда Румен Порожанов но са пазени в тайна, вероятно за да не излезе, че на правителството на Бойко Борисов му спират някакви европейски пари.  От ДФЗ отказаха да предоставят официално заповедите по реда на ЗДОИ, позовавайки се на служебна тайна заради текущите проверки. От поисканата справка за плащанията по конкретните проекти обаче се потвърди, че заявките са спрени и не се обработват (виж справката тук).

Биволъ се свърза с три от потърпевшите асоциации, които дадоха различни коментари.

“Получихме писма от ДФЗ с които ни уведомяват, че временно се спират плащанията по програмите ни във връзка със съмнения за нередности на фирмата която ги изпълнява. Ние сме обжалвали тези писма в съда и се надяваме казуса да се реши в наша полза. Самите програми продължават да се изпълняват. Доколкото ни е известно от казуса са потърпевши 4 асоциации с 5 програми.” – отговори на въпросите на Биволъ програмния мениджър на НАРМОБ Десислава Кърчанова.

Албена Симеонова от Българска Асоциация Биопродукти също каза, че  заповедите на Порожанов се обжалват в съда. Тя намира промоционалната програма за много полезна, защото позволява на малките биопроизводители да покажат продукцията си на европейския пазар. Симеонова предположи, че разследването на ОЛАФ е заради донос от гръцки производители, които са завидели на българската конкуренция.

Най-пестеливи в коментарите бяха от Асоциация на млекопреработвателите в България. Опитът да получим мнение от нейния шеф Димитър Зоров не се увенчаха с успех, а служителка на сдружението каза по телефона, че “не е добре да се раздухва” информацията за спрените европейски пари.

И Пеевски си рекламира сиренето с европари в Дубай

В последната асоциация, която не желае да се раздухва случая, членува и “Лодис Инвест”, производител на продуктите с марката “Лакрима”. Тя беше разкрита от Биволъ като част от патримониума на депутата и медиен магнат Делян Пеевски. Със спрения проект за близо 4 милиона евро тя е трябвало да рекламира българско сирене и кашкавал на две изложения в Дубай, едно изложение в Абу Даби, в Баку и в Казахстан. Както е известно, Дубай е новата база за бизнеса на корпулентния депутат, който се труди в областта на законотворчеството, цигарения, медийния бизнес… и кашкавала.

Скрийншот от сайта на Асоциацията на млекопреработвателите с рекламата на Лакрима.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also