Биволъ поиска от Парламента по ЗДОИ проверката за произхода на капитала на Ирен Кръстева

by Екип на Биволъ

zdoi-ns-krusteva

Днес Биволъ внесе заявление за достъп до информация по ЗДОИ в деловодството на Народното събрание, с което изисква преписката за проверка на произхода на средствата на Ирена Кръстева, собственик на Нова българска медийна група и майка на скандалния депутат Делян Пеевски. Самият Пеевски нарича вестниците, владяни от пресгрупата “моите медии”.

През 2009 г. по инициатива на депутата Митко Димитров от Комисията по корупция, Прокуратурата и ДАНС проверяват медийните сделки на Ирена Кръстева. Бившата шефка на тотото изкупи през 2007-2008 г. вестниците Монитор, Телеграф, Политика и участва в сделката за ТВ7. Заключението от проверката е докладвано на заседание на Комисията по корупция в Народното Събрание на 21 май 2009 г.

http://parliament.bg/bg/archive/2/3/176/steno/ID/1334

Цитат от стенограмата:

“Преминаваме към втора точка от дневния ред:

АКТУАЛНИ ПРОБЛЕМИ И ТЕКУЩ ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ.

Може би, колеги, в рамките на актуалните въпроси да представя и отговорите.

Колеги, има няколко отговора, които според мене представляват обществен интерес.

Единият е отговор във връзка със сигнал на народния представител Митко Димитров за произхода на капитала, с който са изкупени няколко вестника – така наречения „Медиа пул”. Извършена е проверка от Върховната касационна прокуратура. В резултат на проверката прокуратурата не е констатирала нарушения за собствеността и начина, по който тя е придобита.

Така че, колеги, с това, което сме получили от Върховната касационна прокуратура предложението е да прекратим преписката.

По-подробно е описано, аз не представям целия материал, разбира се.

В този ден Митко Димитров не присъства на заседанието, тъй като води предизборна кампания във Велико Търново. Това разясни самия той за Биволъ. Димитров дори не успял да види преписката, защото Волен Сидеров прибрал неговия екземпляр. 

“Цялата преписка предоставих на Волен Сидеров, по негово искане!…и повече не знам за какво е използвана и къде се намира! Това беше в края на май 2009 година” – каза Димитров.

От думите на докладчика обаче става ясно, че Комисията е разполагала с друг екземпляр от проверката, до който Биволъ поиска достъп по реда на ЗДОИ. Народното събрание разполага с 14 дни, за да отговори.

По-рано ВКП и СГП отказаха на Биволъ достъп до преписката, която е от голям обществен интерес. В нея се съдържат данни за кредитите дадени на Ирен Кръстева от банката КТБ, чийто собственик Цветан Василев претендира, че няма връзка с медии.

Разследвания на Биволъ и Медияпул обаче доказаха документално, че е имало формална връзка между фирмите на Цветан Василев и фирмите на Ирен Кръстева, като банкерът дори е бил за няколко месеца съсобственик в Нова българска медийна група.

Акционерната книга на НБМГХ, в която са записани акциите притежавани от ВИВЕС и ТЦ-ИМЕ, собственост на Цветан Василев.

В заявлението по ЗДОИ изрично е подчертано, че нформацията се иска в условията на надделяващ обществен интерес от разкриването и разгласяването й по смисъла на §1 т.5 и т.6 от ДР на ЗДОИ във връзка с чл.13 ал.4, чл.17 ал.2, чл.31 ал.5 и чл.37 ал.1 т.2 от ЗДОИ, тъй като се цели повишаване на прозрачността и отчетността на задължен по ЗДОИ субект, разкриване на корупция и злоупотреба с власт. Това означава, че е без значение дали исканите документи съдържат производствена или търговска тайна и за предоставянето им не е необходимо съгласието на трети лица.

В случай, че материалите от проверката са засекретени се иска да бъде предоставена информация под формата на справка:

– Името на банката, отпуснала заеми за придобиване на вестниците;

– Сумата на заемите, период за погасяване и лихва;

– Датите на отпускане на заемите и датите на погасяване на заемите;

– Данни за произхода на капитала за погасяване на заемите;

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also