dzhamov
Бившият борец Димитър Джамов

Партия „Единна Русия“ се сдоби с български партньор, пише руският аналитичен вестник „Комерсантъ“ в кореспонденция от София на Николай Марченко.

Независими депутати планират партийна структура, която ще се обяви за проруска и ще лобира за реализация на всички руски енергийни проекти: Южен Поток, АЕЦ Белене и Бургас-Александропулис, наричан още „Православната тръба“, тъй като почва от Русия, минава през България и свършва в Гърция.

Сред подкрепящите русофилската партия се нареди известна фигура от годините на силовото застраховане и мутрите – борецът Димитър Джамов. Той обеща, че олигарски и руски „борци“ ще помогнат на начинанието. Според него руската „братва“ имала старо приятелство с българската и щяла да даде финансово рамо.

Capture_decran_2012-02-26_a_23.32.09
Руският боксьор Николай Валуев (вдясно) е един от колоритните депутати от партия Единна Русия

Димитър Джамов е сред героите на мащабното изследване на посланик Джеймс Пардю за българската организирана престъпност. В доклад до Вашингтон от 2005 г. бившият военен разузнавач пише следното за Джамов в главата посветена на групировката ВИС 2.

„Друг от най-близките приятели на Георги Илиев, ДИМИТЪР ИЛИЕВ ДЖАМОВ (български гражданин, роден на 15-ти юли 1960 г.) се свързва с търговия с наркотици в централна и южна България. Смята се, че Джамов, който е и вносител на природен газ от Русия, се занимава и с пране на пари и има връзки с турската организирана престъпност чрез турския бизнесмен ЯМАН ХАКИ НАМЛИ. Джамов е бивш борец и е започнал кариерата си в организираната престъпност като шофьор на починалия Илия Павлов (виж МУЛТИГРУП).“

Оригиналът на доклада може да бъде видян на сайта на Wikileaks. Преводът от Биволъ е тук.

* Партията на Путин „Единна Русия“ е наричана от опозицията „Партия на мошениците и крадците“. Изразът е употребен за пръв път от популярния руски блогър Навални

В процеса на предизборната кампания в Русия придоби езикова устойчивост и нарицателното „Кремляди“. То се отнася до поддръжниците на кандидатурата на Путин за трети президентски мандат. „Кремляди“ произлиза от Кремъл и от руската дума за жени с укоримо поведение.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.