dzhamov
Бившият борец Димитър Джамов

Партия „Единна Русия“ се сдоби с български партньор, пише руският аналитичен вестник „Комерсантъ“ в кореспонденция от София на Николай Марченко.

Независими депутати планират партийна структура, която ще се обяви за проруска и ще лобира за реализация на всички руски енергийни проекти: Южен Поток, АЕЦ Белене и Бургас-Александропулис, наричан още „Православната тръба“, тъй като почва от Русия, минава през България и свършва в Гърция.

Сред подкрепящите русофилската партия се нареди известна фигура от годините на силовото застраховане и мутрите – борецът Димитър Джамов. Той обеща, че олигарски и руски „борци“ ще помогнат на начинанието. Според него руската „братва“ имала старо приятелство с българската и щяла да даде финансово рамо.

Capture_decran_2012-02-26_a_23.32.09
Руският боксьор Николай Валуев (вдясно) е един от колоритните депутати от партия Единна Русия

Димитър Джамов е сред героите на мащабното изследване на посланик Джеймс Пардю за българската организирана престъпност. В доклад до Вашингтон от 2005 г. бившият военен разузнавач пише следното за Джамов в главата посветена на групировката ВИС 2.

„Друг от най-близките приятели на Георги Илиев, ДИМИТЪР ИЛИЕВ ДЖАМОВ (български гражданин, роден на 15-ти юли 1960 г.) се свързва с търговия с наркотици в централна и южна България. Смята се, че Джамов, който е и вносител на природен газ от Русия, се занимава и с пране на пари и има връзки с турската организирана престъпност чрез турския бизнесмен ЯМАН ХАКИ НАМЛИ. Джамов е бивш борец и е започнал кариерата си в организираната престъпност като шофьор на починалия Илия Павлов (виж МУЛТИГРУП).“

Оригиналът на доклада може да бъде видян на сайта на Wikileaks. Преводът от Биволъ е тук.

* Партията на Путин „Единна Русия“ е наричана от опозицията „Партия на мошениците и крадците“. Изразът е употребен за пръв път от популярния руски блогър Навални

В процеса на предизборната кампания в Русия придоби езикова устойчивост и нарицателното „Кремляди“. То се отнася до поддръжниците на кандидатурата на Путин за трети президентски мандат. „Кремляди“ произлиза от Кремъл и от руската дума за жени с укоримо поведение.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet