Амнистия по радневски:

Председател на футболен клуб в Раднево отказва да върне в касата на клуба общински средства присвоени от осъден активист на ГЕРБ

Димитър Стоянов

Председателят на „Футболен клуб Миньор – Раднево “ Динко Илчев Динев отказва да защити обществения интерес и да направи постъпки, за да върне в касата на сдружението 18 000 лв., за чието присвояване е осъден Георги Бинев Иванов (на водещата снимка), бивш член на управителния орган на клуба и активист на „ГЕРБ старейшини“ в града. Динев отказва да заведе граждански иск срещу Иванов с мотива, че осъденият е невинен и не е откраднал парите. Съдебният акт обаче сочи точно обратното.

Призната вина и присъда

На 2 юли тази година състав на районния съд в Раднево осъжда Георги Бинев Иванов по обвинение в длъжностно присвояване. Делото протича по съкратеното съдебно следствие, защото подсъдимият признава вината си. В решението на съдия Христина Вълчанова е посочено, че в периода между 18 февруари 2016 и 9 ноември същата година, при условията на продължавано престъпление, като член на управителния съвет на „Футболен клуб Миньор – Раднево “, Георги Бинев Иванов е присвоил чужди пари в размер на 18 115 лева. На осъденият е възложено да управлява паричните средства на клуба. Той е използвал 130 броя неистински разходни касови ордери, за да присвои парите. Практиката при изплащането на хонорари и премии на футболистите била да се издават разходни докоменти на името на всеки футболист, които се съставяли от Иванов. Те били подписвани от него и съответния футболист. Именно чрез такива фалшиви документи мъжът извършил престъплението.

Георги Бинев Иванов получава година условно, с три години изпитателен срок. В присъдата е посочено, че той трябва да заплати по сметка на ОД на МВР Стара Загора направените в досъдебното производство разноски. Те са в размер на над 3 424 лева. Парите са похарчение предимно за експертизи – съдебно-счетоводна и графологическа.
Никъде в съдебното решение обаче не е упоменато, че осъденото лице трябва да възстанови на „Футболен клуб Миньор – Раднево“ присвоените над 18 000 лв. и прилежащите към тях лихви.

Футболният клуб на издъжката на община Раднево

От Търговския регистър, чиято информация е цитирана и в съдебните мотиви, става ясно, че сдружението с нестопанска цел  „Футболен клуб Миньор – Раднево“ е създадено на 12 август 2010 г. Неговата цел е да съдейства за утвърждаването на футбола, който е важен фактор за здравословното, физическото, интелектуалното развитие и усъвършенстване на младите хора. Клубът се нагърбва да организира практикуването на този вид спорт от различни възрастови групи, да осъществява внедряването на научените постижения и резултати в учебно-тренировъчната програма и управленческа дейност. Дейността на „Футболен клуб Миньор – Раднево“ се финансира основно от общинския съвет на града, който в последните десетина години е доминиран от ГЕРБ. За осъществяване на дейността си през 2016 – годината в която е констатирано престъпението на Иванов, сдружението с нестопанска цел получава субсидия от Община Раднево в размер на 181 336,26 лева. Към онзи момент право да се разпореждат с паричните средства на сдружението по банков път имат осъденият Георги Бинев Иванов и председателят на клуба Мирослав Бинев Вълев, както заедно, така и поотделно.

Днес Мирослав Бинев Вълев е юрисконсулт на община Раднево. Той е активен член на ГЕРБ. На предходните избори се кандидатира неуспешно за народен представител. В края на 2018 г. Вълев е заменен като представляващ организацията от Динко Илчев Динев.

При справка в Търговския регистър сред членове на управителния съвет на футболния клуб виждаме Каньо Радев – общински съветник в Раднево, отново от ГЕРБ и Живко Бончев Желев – управител на рудник Трояново – Север и общински съветник от ГЕРБ в община Стара Загора. Управляващият Динко Илчев Динев също е общински съветник в Раднево, но е излъчен от листата на местно обединение „С Маргарита за Раднево“.

През 2011 г. осъденият Георги Бинев Иванов също прави опити да влезе в активната политика на местно ниво. Той се кандидатира в листата за общински съветници на ГЕРБ в Раднево. Според запознати той е и член на „ГЕРБ старейшини“.

Всички изброени по-горе данни за принадлежност на управата на футболния клуб и на осъдения Георги Бинев Иванов към ГЕРБ провокираха любопитството ни относно съдбата на присвоените от касата на сдружението над 18 000 лв. и прилежащите към тях лихви. Както вече отбелязахаме, никъде в съдебното решение не е упоменато, че осъденото лице трябва да ги възстанови.

Потърсихме за коментар съдия Христина Вълчанова, която заяви пред Биволъ, че по това дело няма предявен граждански иск за сумата. „Ако бяха ми предявили, щях да се произнеса, но това не зависи от мен“ коментира магистратът. Тя подчерта, че „Футболен клуб Миньор – Раднево“ и конкретно неговия представляващ може да предяви последваща претенция пред граждански съд, при това без да плаща държавна такса. Гражданския иск би бил лесен за доказване пред съдебната инстанция с оглед на вече призната вина в хода на наказателното производство и влязлата в сила осъдителна присъда.

Динко Динев: Иванов е невинен, принудиха го да признае, няма да си търсим парите

Потърсихме за коментар и председателя на футболния клуб Динко Илчев Динев, за когото вече ви разказахме, че е общински съветник в Раднево и е член на комисията по „бюджет и финанси“. Попитахме го дали футболният клуб ще си потърси парите, с които е бил ощетен от Георги Бинев Иванов. Припомняме, че в мотивите на съда е установено, че финансовите активи с които оперира футболния клуб са публични средства, предоставени от Общинския съвет в Раднево, които принадлежат на всички граждани на тази община.

В телефонен разговор председателят Динко Илчев Динев каза следното:

ДД: Това ръководство е от една година и тия неща са станали при предишното ръководство …
Биволъ: Аз ви питам дали ще си потърсите парите?
ДД: Не няма да ги потърсим. Ние нямаме финансови и друг вид претенции към Георги Бинев, тъй като това е ставало при предното ръководство.
Биволъ: Няма проблем, че общината е ощетена, вие няма да ги търсите?
ДД: Ами нищо няма ощетено, защото тези пари не са откраднати!
Биволъ: Е човека е признал вина?
ДД: Той е признал, защото го принудиха да признае!
Биволъ: Кой го е принудил?
ДД: Е не знам, аз не съм разследващ орган.
Биволъ: Ами вие ми казвате, че е принуден?
ДД: Еми….. аз мога да гарантирам за този човек, аз не съм от ГЕРБ между другото и никога няма да бъда, този човек не мога да го обвиня, че е взел и една стотинка, защото той де факто не е взел.
Биволъ: Чакайте да видя дали съм ви разбрал правилно? Вие ми казвате, че като принципал на клуба няма да потърсите едни 18 000 лв. и прилежащите към тях лихви, въпреки че някой си е признал в съда вина, защото според вас е невинен?
ДД: Вижте какво, хайде да спрем този разговор, хайде не ме заминавайте….
Биволъ: Защо, обществото има право да знае? Вие така или иначе….
ДД: Добре, по телефона какво има право да знае обществото?
Биволъ: Има право да знае как се изразходват публичните средства!
ДД: Е хубу, аз не зная ся с кого говоря, някой си от Биволъ и ко от това?

Явно върховенството на закона е изпразнено от смисъл понятие в малката старозагорска община Раднево. Поведението на председателя на „Футболен клуб Миньор – Раднево“ поражда много съмнения, включително и за корупция. Може би осъденото лице не е единствен виновник за източването на футболния клуб? Прикриват ли някого Динев и Иванов? Има ли задкулисна сделка?

След публикуването на даденото от Динев интервю е редно прокуратурата да се самосезира и да провери бил ли е притискан Георги Бинев Иванов да поеме чужда вина. Председателят на футболния клуб трябва да се грижи като добър стопанин за поверената му собственост, но Динко Динев е преценил, че няма да го направи. Недоумение буди и неуважението му към съдебните актове. Не трябва да забравяме, че той отказва да предприема действия за събирането на публични средства, които са целево предоставени от общинския съвет на Раднево за развитието на спорта. И в крайна сметка, ако на Динев тези пари не му трябват, защо просто не ги върне на Общинския съвет?

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: