Кой се страхува от открития Търговски регистър?

by Биволъ

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев е бивш “тюлен” от секретното поделение “Тихина” и бивш колега на босовете на скандалната варненска групировка ТИМ. Името му е на път да стане популярно сред журналистическата гилдия заради внесената от него поправка между първо и второ четене на проектозакона за промяна на Търговския регистър.

Предложеният от Радев и вече приет в правната комисия текст ограничава свободния достъп до фирмените дела на търговците. Достъп се предвижда само за определени професии – адвокати, нотариуси, съдии, органите на досъдебното производство и МВР, съдебни изпълнители. Това съобщи адв. Александър Кашъмов в блога на Програма достъп до информация. Поправката е мотивирана със защитата на личните данни.

Така ще се блокира достъпът на журналистите и на обществеността до важна информация за участията на физически лица във фирми, прехвърлянето на дялове, трансформация на фирмите и други операции, които заличават данните за свързани лица и конфликт на интереси.

Има много начини да се гарантира защитата на личните данни. Например, като се заличат последните 4 цифри на ЕГН-то в сканираните документи. Впрочем, това се прави систематично от журналистите, които познават ЗЗЛД и спазват етичните правила на професията.

Интерес от такава поправка имат единствено овластените, които имат какво да крият в биографията си и не желаят да бъдат осветени бизнес интересите им и връзките им с лица със съмнителна репутация.

Разследващите журналисти използват активно няколко платени бази данни за легално фирмено разузнаване: ДАКСИ, АПИС и СИЕЛА. Чрез тях могат да се открият доста зависимости и свързани лица, но в някои случаи доказателствата за свързаност излизат единствено от фирмените дела.

Ще илюстрираме ползата от достъпа до Търговския регистър с три конкретни разследвания, направени през последните година и половина. И в трите случая най-важните документи са намерени във фирмени дела и могат да бъдат видяни от линковете в публикациите.

Подкрепи Биволъ / Support Bivol

Благодарим Ви, че четете Биволъ. Подкрепете нашите разследвания и нашите автори. Thank you for reading Bivol. Please, support our the independent investigative reporting.

Processing ...
EUR

Румяна Желева и Държавна сигурност:

etko-daxyetko-dunaviaetko-nisetko-reshenieetko-reshenie2etko-shnaiders-daxyetko-shneidersetko-zayavlenie

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=469062

http://www.euractiv.com/en/priorities/jeleva-chaired-firm-set-communist-secret-services-mep/article-189014

Кметът на Бургас Димитър Николов и сделката на негова фирма с община Царево за плажа “Корал”:

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166340

Бойко Борисов, фирмата Тео Интернационал, собственик на фабрика за контрабандни цигари в Крайморие и ТИМ:

teo_bbteo_cigariteo_tim

https://bivol.bg/home/item/748.html

Какво може да се направи?

Гражданското общество и журналистическата гилдия трябва да се мобилизират, за да не бъде приета скандалната поправка и достъпът до Търговския регистър и фирмените дела да си остане такъв, какъвто е в момента.

Това означава темата да бъде поставена в дневния ред на обществото, да се инициират дебати в медиите и сред политическата класа, за да се огласи максимално проблемът.

Поради голямата обществена значимост и нарушаването на важни права, гарантирани от общностното право, трябва да бъдат сезирани Европейския парламент, Европейската комисия, правозащитни организации и организации за защита на свободното слово.

Отделно от правните и медийни действия може да се организира и ефективна онлайн съпротива. За това е достатъчно редакциите на независимите медии да отделят време, за да свалят от Търговския регистър всички достъпни фирмени дела за всички фирми с участие на депутати от управляващата ГЕРБ, на министри, зам-министри, областни управители и шефове на агенции. След което да публикуват документите в свободен достъп на независим от либертицидните политически мераци сайт.

Водеща снимка: бТВ 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also