Кой се страхува от открития Търговски регистър?

by Екип на Биволъ

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев е бивш “тюлен” от секретното поделение “Тихина” и бивш колега на босовете на скандалната варненска групировка ТИМ. Името му е на път да стане популярно сред журналистическата гилдия заради внесената от него поправка между първо и второ четене на проектозакона за промяна на Търговския регистър.

Предложеният от Радев и вече приет в правната комисия текст ограничава свободния достъп до фирмените дела на търговците. Достъп се предвижда само за определени професии – адвокати, нотариуси, съдии, органите на досъдебното производство и МВР, съдебни изпълнители. Това съобщи адв. Александър Кашъмов в блога на Програма достъп до информация. Поправката е мотивирана със защитата на личните данни.

Така ще се блокира достъпът на журналистите и на обществеността до важна информация за участията на физически лица във фирми, прехвърлянето на дялове, трансформация на фирмите и други операции, които заличават данните за свързани лица и конфликт на интереси.

Има много начини да се гарантира защитата на личните данни. Например, като се заличат последните 4 цифри на ЕГН-то в сканираните документи. Впрочем, това се прави систематично от журналистите, които познават ЗЗЛД и спазват етичните правила на професията.

Интерес от такава поправка имат единствено овластените, които имат какво да крият в биографията си и не желаят да бъдат осветени бизнес интересите им и връзките им с лица със съмнителна репутация.

Разследващите журналисти използват активно няколко платени бази данни за легално фирмено разузнаване: ДАКСИ, АПИС и СИЕЛА. Чрез тях могат да се открият доста зависимости и свързани лица, но в някои случаи доказателствата за свързаност излизат единствено от фирмените дела.

Ще илюстрираме ползата от достъпа до Търговския регистър с три конкретни разследвания, направени през последните година и половина. И в трите случая най-важните документи са намерени във фирмени дела и могат да бъдат видяни от линковете в публикациите.

Румяна Желева и Държавна сигурност:

etko-daxyetko-dunaviaetko-nisetko-reshenieetko-reshenie2etko-shnaiders-daxyetko-shneidersetko-zayavlenie

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=469062

http://www.euractiv.com/en/priorities/jeleva-chaired-firm-set-communist-secret-services-mep/article-189014

Кметът на Бургас Димитър Николов и сделката на негова фирма с община Царево за плажа “Корал”:

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166340

Бойко Борисов, фирмата Тео Интернационал, собственик на фабрика за контрабандни цигари в Крайморие и ТИМ:

teo_bbteo_cigariteo_tim

https://bivol.bg/home/item/748.html

Какво може да се направи?

Гражданското общество и журналистическата гилдия трябва да се мобилизират, за да не бъде приета скандалната поправка и достъпът до Търговския регистър и фирмените дела да си остане такъв, какъвто е в момента.

Това означава темата да бъде поставена в дневния ред на обществото, да се инициират дебати в медиите и сред политическата класа, за да се огласи максимално проблемът.

Поради голямата обществена значимост и нарушаването на важни права, гарантирани от общностното право, трябва да бъдат сезирани Европейския парламент, Европейската комисия, правозащитни организации и организации за защита на свободното слово.

Отделно от правните и медийни действия може да се организира и ефективна онлайн съпротива. За това е достатъчно редакциите на независимите медии да отделят време, за да свалят от Търговския регистър всички достъпни фирмени дела за всички фирми с участие на депутати от управляващата ГЕРБ, на министри, зам-министри, областни управители и шефове на агенции. След което да публикуват документите в свободен достъп на независим от либертицидните политически мераци сайт.

Водеща снимка: бТВ 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also