Четирима митничари от Бургас допуснали манипулиране на данни в склад на „Лукойл Нефтохим“ – съобщиха днес от Агенция Митници. Срещу тях са образувани дисциплинарни производства.

Четиримата са създавали условия за манипулиране на данни и за извеждане на акцизни стоки без контрол в данъчен склад Нефтопристанище Росенец на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

По искане на „ЛУКойл Нефтохим Бургас“ митническите служители неправомерно са премахнали митнически пломби на част от измервателните уреди в пристанището и са превключили част от уредите на тестов вместо работен режим. Така в продължение на дни пристанището е било оставено без надеждно функциониращ митнически контрол, като в този период от него са изведени големи количества горива, съобщиха още от Агенция „Митници“.

Разследване на Биволъ и L’Express показа още през септември 2011 г., че пристанище „Росенец“ е фактически руски анклав в България, в който важат законите на Лукойл, а не на българската държава. Цялото разследване можете да прочетете тук.