Румботавър

Стихосбирката „ Румботавър” ще има в Созопол своята първа и последна премиера

На 5 септември в Созопол, в рамките на тазгодишната „Аполния”, ще бъде представена новата поетична книга на Румен Леонидов „Румботавър”.
Румен Леонидов е един от първите, който показа кризата на словото, описващо действителността, той загърби официалния, високия език на изказа, неадекватен за променената действителност. С вкус и умереност използва словото на улицата и така създаде своя поетика, без тя да е нахална или измислена. Поетът разбива оковите на езика с нови образи и предназначение, кара ни да мислим, да излезем извън контрола на клишетата. Така поетът се превръща в поет на парадоксите: на свободните поетически изкази. Въпреки че поезията му е изпълнена и с тъмни тонове, въпреки че е смятан за неуравновесен „румботавър”, развалящ спокойствието на деня, Леонидов е неуморим изследовател на злосторничествата на силните, но и на слабите, а днес го виждаме и като творец, стоящ пред дверите на Тайната и на нещо огромно, прекрасно, извън зоната на словото и битието.
Проф. д-р Галя Симеонова-Конах е написала послеслов към стихосбирката „Румботавър”, в който казва: „Румен Леонидов принадлежи към най-значителните и оригинални автори на литературното поколение дебютирало през 80-те години на ХХ век. Още в сборника си „Край на митологията“ поетът се самонарича Румботавър и този необикновено изразителен неологизъм вярно предава качествата на художествената му чувствителност. Метафората на Румботавъра е изведена и в новата му книга. В изданието са включени творби от различни творчески периоди на автора. В лабиринта на съвремието Леонидов коментира опустошенията от комунизма, състоянието на съвременното изкуство, изследва днешната стойност на ценностите, отделя истината от фалша, предлага на младите рецепта как да се опитат да живеят истински. Стиховете му са свидетелство на несвършващите лудости на века, иронически пастиш на бездуховността, изследване на ужасите на новата „ценностна” система и култура, политическите игри. Тази поезия е лишена от илюзии, въпреки силните емоции, но в нея няма нито ненавист, нито спокойствието на абсолютната резигнация… В нея има страдание, съпричастие, безпокойствие, нужда от творчество. Не се спасява с цинизъм и нихилистично отрицание. Това е поезия, според мен, важна и генетически свързана с българския авангард, с усета към фрагмента, с динамиката на образите, с което показва любовта към експеримента”.
Представянето на „Ромботавър” ще се състои на 5 септември от 20 часа в Художествената галерия на Созопол. Това ще е първата и последна премиера на стихосбирката.

Румен Леонидов преди „Аполония 2013“

Румен Леонидов

Румен Леонидов преди „Аполония 2013“

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.