“Сабина” – проверка на фактите

by Атанас Чобанов

Огласяването на най-видната ни интелектуалка Юлия Кръстева като бивш сътрудник на Държавна сигурност и публикацията на нейното досие онлайн предизвикаха вълна от противоречиви коментари в пресата и социалните медии. Дали тя е сътрудничела по своя воля или е била разработвана? Дали изобщо е знаела, че е агент “Сабина”? В досието няма писмен документ от нея и т.н.

Доколкото моралната оценка зависи от документи, с които вече разполагат всички и са проверими, редно е те да бъдат прочетени и цитирани коректно, без да се пропускат съществуващи данни или да се дописват несъществуващи такива.

ДС наблюдава “Сабина”, но тя не е агент, а обект на разработка – Невярно

ДС започва с разработка “Сабина”, наблюдава я, подготвя терена за вербовка посредством агент “Кръстев” (Владимир Костов) и агент “Стрелцов”, провежда се вербовка от офицер на когото тя има доверие, и който получава нейното устно съгласие за сътрудничество, след което е картотекирана като секретен сътрудник “Сабина”. В някои документи тя се появява и като “агент”.

Подготовка на обекта за вербовка от агент “Кръстев” – Владимир Костов

В досието няма нейна декларация за съгласие и собственоръчни доноси – Вярно

Има единствено справки от резидента на ДС в посолството “Любомиров” (Лука Драганов) и други агенти и оперативни работници, които са провеждали срещите с нея след вербовката.

Не е давала съгласие да бъде вербувана – Невярно

Преди да замине за Франция Юлия Кръстева е “профилактирана” от офицер в МВР и дава съгласие да бъде използвана от службата. След пет години същият офицер, подписан като “Петров” пътува до Париж и осъществява вербовката “на напълно доброволна основа в рамките на нейните възможности и при пълно нейно съзнание, желание и отговорност”. Кръстева заявява, че е съгласна а от сведението на “Петров” излиза, че вербовката е на идеологическа основа, а не на базата на натиск или компромат. Уговорено е Кръстева да поддържа връзка чрез “Любомиров” от посолството.

“Сабина” – проверка на фактите“Сабина” – проверка на фактите“Сабина” – проверка на фактите“Сабина” – проверка на фактите

От постановлението за прекратяване на разработката “Сабина” става ясно, че реалното име на вербовчика “Петров” е “Ст. Димитров”.

Юлия Кръстева не е знаела, че е “Сабина” – По-скоро вярно

Никъде в документите от вербовчика Ст. Димитров и при последващите контакти, срещи и събиране на сведения, оперативните работници от ДС не споменават, че за тях Юлия Кръстева е агент “Сабина”.

В досието няма писмен документ от Кръстева – Невярно

Както казахме по-горе, доноси, сведения и декларации собственоръчно написани от “Сабина” няма. Но документ в широкия смисъл на понятието има и той потвърждава нейното качество на сътрудник, вербуван на идейна основа. В досието се открива пощенски плик и картичка адресирани до Драганов в българското посолство в Париж.

Става дума за Лука Димитров Драганов, който е резидент на ДС към дипломатическата мисия на НРБ във Франция. Същият под псевдонима “Любомиров” се среща с Кръстева периодично и събира нейните сведения, става ясно при внимателен прочит на втората част на личното дело на “Сабина”. “Любомиров” работи съвместно с водещия офицер от София Иван Божиков и разработва “на терен” парижки агенти на ДС като “Тибо” и “Томи”.

На картичката изпратена от Брюксел до “Любомиров” – Драганов Юлия Кръстева е написала, че ще се срещне с него след ваканцията си, както и лозунг на френски: “Да живее народната власт”. Това не е ирония. Юлия Кръстева реално споделя левичарски възгледи в своята публицистика от това време и по-конкретно много цени опита на Мао в Китай за установяване на “народна власт”.

“Сабина” – проверка на фактите“Сабина” – проверка на фактите

“Сабина” не е била усърден осведомител и е искала да се откъсне от Службите – Вярно

Такива сведения от Париж пристигат няколко пъти в София и на базата на тях през 1973 г. е взето решението “Сабина” да бъде свалена от отчет и архивирана. Въпреки това обаче агентите на ДС продължават да душат около Юлия Кръстева и да ухажват нейни роднини още няколко години, като се фокусират върху нейния съпруг Филип Солерс.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also