Как се краде от селски път

40% комисионна от строеж на път с цена като на магистрала
by Димитър Стоянов

Селски път от 5 км е финансиран по Програмата за развитие на селските райони с 5 394 108,36 лв. Комисионната за кмета била 40%, твърдят участници в строителството. За да се постигне тази корупционна компонента строежът е извършен некачествено: не са вложени материалите по проект, а други са подменени с по-евтини. И проектантът, и строителния надзор и ДФЗ си затварят очите.

На практика планинската отсечка Сапарева баня – Паничище е финансирана, като за магистрала. При максимална цена от около 700 000 лв. на километър за подобен път, в конкретния случай е платен над милион. От ДФЗ твърдят, че плащането е станало по утвърдените процедури, след приключване на всички административни проверки от страна на ведомството. След като Биволъ изпрати въпроси за този проект от фонда обещаха да инициират проверка по случая.

dfz-otgovor

Обектът е изграден от консорциума ДЗЗД – Паничище. Управляващ на консорциума е Светослав Глосов – председател на строителната камара и почетен консул на Мароко у нас. В състава на обединението влизат БИАД-С, ЛОРИМАР 13 и КАРО ТРЕЙДИНГ. То е избрано от община Сапарева баня пред мощни фирми, като АГРОМАХ, например.

Сигналът към Бивол по този случай беше подаден от собственик на строителна фирма, която е участвала, като подизпълнител в изграждането на пътя. Името му е Николай.  Той разказва, като очевидец и участник в събитията, че

„…Кметът Сашо Иванов ни разпределяше процентите в консорциума, как трябва да бъде създаден консорциум за тази поръчка, преди още да бъде обявена и одобрена от ДФЗ.“

И още, че

„Господин Глосов спомена, че е върнал 40 %  комисионна на кмета“ .

Само тези две твърдения навярно не биха имали тежест сами по себе си, но се оказва, че строителят е документирал със снимки работата по пътя. От тях се вижда, че огромен процент от фактурираните и изплатени дейности не са извършени или пък са подменени с други.

Според експерт, до който се допитахме, 30% от работите по пътя не са извършени, като например полагането на битумизирана баластра. В дренажната система пък бетонните тръни са подменени с такива от PVC. При проверка на място се оказа, че в по-голямата си част дренажната система не функционира. Според експерта около 40% от средствата, които е трябвало да бъдат вложени с обекта са били откраднати.

Снимките, с които редакцията разполага, определено са документални доказателства за извършените нередности и престъпления. Освен това са подкрепени от свидетелски показания. За пръв път вътрешен човек, запознат с уредена обществена поръчка проговаря пред обществото. Мъжът открито разказва как е бил източен обекта.

Нещо повече  – една от фирмите в консорциума е регистрирана на името на интимната половина на Румен Еленков Петров – консултант по европейски проекти. Това е Лоримар 13, която е регистрирана на името на Глория Видолова – популярен модел и танцьорка в нощен клуб, която няма нищо общо със строителния бизнес. Румен Еленков Петров е сочен от строителя Николай за един от организаторите на далаверата с пътя. За капак и строителния надзор – пловдивската фирма Т7 Консулт някак си е пропуснала да констатира фрапиращите нередности.

Няма проверка – няма проблем.

Дали има престъпен сговор в случая дали участниците в схемата са Организирана престъпна група, това трябва да кажат компетентните органи. ДФЗ трябва да извърши последващ контрол, какъвто до момента не е правен. Очевидно обаче резултатите от разследванията на нашата и други медии за безобразията със строежи на стадиони, спортни зали, пътища и къщи за гости по ПРСР, рязко контрастират с официалната опорна точка, повтаряна от премиер, министри и всевъзможни чиновници, че България е сред държавите с най-малко засечени нередности по европроекти.

Възможно е това да е така, след като го казва самия шеф на ОЛАФ Джовани Кеслер. Но причината съвсем не е в интегритета и честността на бенефициетите и държавните институции, а в простия факт, че не се извършват проверки и по цялата контролна верига има омерта. Това излиза и от отчета на АФКОС – българския ОЛАФ: няма проверка – няма проблем.

След като Биволъ пусна търсачка в проектите по ПРСР в редакцията ежедневно се получават сигнали придружени със снимков материал. Екипът ни работи по тях и предстоят още разкрития. Достатъчно, за да създаде работа за години на един специализиран сектор в прокуратурата, каквито Сотир Цацаров обича да създава и структурира.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also