Capture_decran_2012-10-01_a_12.09.19

Името на бизнесмена Арун Савкур, представян като шеф на американската фирма Quantum Group, желаеща да строи АЕЦ Белене, се появява в решение на американски съд от 28 юли 2009 г. От него става ясно, че Арун Савкур се е представял като съдружник на Джордж Сорос и е предложил да посредничи за уреждане на съдебен спор с финансов интерес от 750 милиона долара.

Става въпрос за шумната съдебна сага, последвала продажбата на търг през 2003 г. на 50 етажния небостъргач на Дженеръл Мотърс на 5-то авеню в Ню Йорк. Американският инвеститор в недвижими имоти Лесли Дик участва в търга с оферта от 1,5 млрд долара, но губи наддаването. По-късно Дик завежда дело в съда срещу Джордж Сорос, Доналд Тръмп и други ответници. Конкретно той обвинява Сорос, че е манипулирал търга, и фактически той стои зад конкурентната компания, спечелила наддаването със 100 милиона долара по-ниска оферта от тази на Лесли Дик.

В продължение на няколко дни между края на март и началото на април 2008 г. Лесли Дик е преговарял с Арун Савкур, представящ се като бизнес съдружник на Сорос, за да уреди съдебния спор, става ясно от съдебния документ, който цитира показанията на Лесли Дик. Двамата разменили няколко меморандума. Дик се консултирал за съдържанието им с адвокати, но до подписване не се стигнало, тъй като разговорите със Савкур внезапно прекъснали.

Съдът обаче не открива в меморандумите изрично споменаване на Сорос, Тръмп или управлявани от тях компании.

Българският партньор на Quantum Group за сделката за АЕЦ Белене е „Риск Инженеринг“ на Богомил Манчев. Той няколко пъти декларира пред медиите, че Quantum няма нищо общо с фонда на американския милиардер Джордж Сорос, който също се казва Quantum. Манчев обаче отказа да разкрие имената на компаниите, които биха инвестирали 8 млрд евро в ядрената централа.

По-рано Дневник съобщи, че Арун Савкур е бил глобен с 300 000 евро в Италия и прокуратурата е му е повдигнала обвинения за манипулиране на борсата чрез разпространяване на невярна информация.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet