Българи от Велико Търново са организирали незаконна мрежа за домашни асистенти за възрастни хора, като са експлоатирали български работници – разкрива разследване на белгийските медии Knack и Telefacts. Разкритията предизвикаха и политически скандал в Белгия, като опозицията е поискала от социалния министър да вземе мерки срещу измамите в този сектор.

Възрастните хора са били зарибявани през белгийския сайт на фирмата Seniorcare24.be, но са сключвали договор с български фирми за 2500 – 3000 евро месечно. Фирмите изпращали в Белгия българи, на които заплащали в пъти по-малко.

„Българите са работили 24 часа в денонощие 7 дни в седмицата за месечна заплата между 350 и 700 евро, това е модерно робство“ – казва фламандския депутат Ян Бертелс.

Една от тези български фирми е била проверявана през 2016 г. от белгийски инспектори. Те открили, че 82 души, работещи за фирмата, не са били достатъчно заплатени и не е спазвано законодателството за периодите на работа и почивка. Работниците са били заплашвани, че ще бъдат уволнени и ще плащат неустойки ако проговорят пред инспекторите.

Проверка на Биволъ установи, че българските фирми зад Seniorcare24 са собственост на Ангел Чакъров и двете му дъщери Силвия Ангелова Чакърова и Тереза Ангелова Чакърова, които се изявяват и с белгийските си фамилии Карой Мюлер. След като става обект на проверки през 2016 г. фирмата КЕАР 4 Ю ЕООД е прехвърлена на сламен човек. Всички фирми са регистрирани във Велико Търново.

Великотърновският вестник „Борба“, част от медийната империя на Делян Пеевски, дава друга картина на това „модерно робство“. В  адверториална статия (реклама прикрита като журналистически материал б.ред.) от 2010 г. се твърди, че фирмите на Чакъров осигурявали отлични условия за работа в чужбина на жени между 40 и 60 години. Работничките били толкова благодарни, че дори засипали вестника с хвалби за работодателя си.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English