Българи експлоатирали домашни асистенти за възрастни в Белгия

by Екип на Биволъ

Българи от Велико Търново са организирали незаконна мрежа за домашни асистенти за възрастни хора, като са експлоатирали български работници – разкрива разследване на белгийските медии Knack и Telefacts. Разкритията предизвикаха и политически скандал в Белгия, като опозицията е поискала от социалния министър да вземе мерки срещу измамите в този сектор.

Възрастните хора са били зарибявани през белгийския сайт на фирмата Seniorcare24.be, но са сключвали договор с български фирми за 2500 – 3000 евро месечно. Фирмите изпращали в Белгия българи, на които заплащали в пъти по-малко.

“Българите са работили 24 часа в денонощие 7 дни в седмицата за месечна заплата между 350 и 700 евро, това е модерно робство” – казва фламандския депутат Ян Бертелс.

Една от тези български фирми е била проверявана през 2016 г. от белгийски инспектори. Те открили, че 82 души, работещи за фирмата, не са били достатъчно заплатени и не е спазвано законодателството за периодите на работа и почивка. Работниците са били заплашвани, че ще бъдат уволнени и ще плащат неустойки ако проговорят пред инспекторите.

Проверка на Биволъ установи, че българските фирми зад Seniorcare24 са собственост на Ангел Чакъров и двете му дъщери Силвия Ангелова Чакърова и Тереза Ангелова Чакърова, които се изявяват и с белгийските си фамилии Карой Мюлер. След като става обект на проверки през 2016 г. фирмата КЕАР 4 Ю ЕООД е прехвърлена на сламен човек. Всички фирми са регистрирани във Велико Търново.

Великотърновският вестник “Борба”, част от медийната империя на Делян Пеевски, дава друга картина на това “модерно робство”. В  адверториална статия (реклама прикрита като журналистически материал б.ред.) от 2010 г. се твърди, че фирмите на Чакъров осигурявали отлични условия за работа в чужбина на жени между 40 и 60 години. Работничките били толкова благодарни, че дори засипали вестника с хвалби за работодателя си.

 


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English