Capture_2014-02-18_a_07.13.14

След публикация на колегата Светослав Терзиев във в. Сега, банкерът Цветан Василев поиска от Европейската комисия да отрече, че има връзка с кредитирането на медиите на Делян Пеевски. Че Делян Пеевски има медии стана ясно от неговите собствени думи. Формално те се водят на името на майка му – Ирен Кръстева.

Преди да отговори, Европейската комисия може да поиска информация от българската прокуратура, която доказва кредитирането на покупката на тези медии от Корпоративна търговска банка. Тази информация беше отказана от Прокуратурата след изрично запитване на Биволъ.

През 2009 г. по инициатива на депутата Митко Димитров (Атака), Прокуратурата и ДАНС проверяват медийните сделки на Ирена Кръстева, майка на скандалния депутат Делян Пеевски. Бившата шефка на тотото изкупи през 2007-2008 г. вестниците Монитор, Телеграф, Политика и участва в сделката за ТВ7. Заключението от проверката е докладвано на заседание на Комисията по корупция в Народното Събрание на 21 май 2009 г.

http://parliament.bg/bg/archive/2/3/176/steno/ID/1334

Цитат от стенограмата:

„Преминаваме към втора точка от дневния ред:

АКТУАЛНИ ПРОБЛЕМИ И ТЕКУЩ ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ.

Може би, колеги, в рамките на актуалните въпроси да представя и отговорите.

Колеги, има няколко отговора, които според мене представляват обществен интерес.

Единият е отговор във връзка със сигнал на народния представител Митко Димитров за произхода на капитала, с който са изкупени няколко вестника – така наречения „Медиа пул“. Извършена е проверка от Върховната касационна прокуратура. В резултат на проверката прокуратурата не е констатирала нарушения за собствеността и начина, по който тя е придобита.

Така че, колеги, с това, което сме получили от Върховната касационна прокуратура предложението е да прекратим преписката.

По-подробно е описано, аз не представям целия материал, разбира се.“

В този ден Митко Димитров не присъства на заседанието, тъй като води предизборна кампания във Велико Търново. Това разясни самия той за Биволъ. Димитров дори не успял да види преписката, защото Волен Сидеров я прибрал.

„Цялата преписка предоставих на Волен Сидеров, по негово искане!…и повече не знам за какво е използвана и къде се намира! Това беше в края на май 2009 година“ – каза Димитров.

Копие от преписката не се открива и в архивите на Комисията по корупция в НС.

Биволъ безуспешно се опита да вземе подробности от прокурорска проверка за произхода на средствата на Ирена Кръстева от самата Прокуратура. Запитването до ВКП беше прехвърлено до СГП, откъдето се получи лаконичен отговор, че не е образувано досъдебно производство, а повече информация няма да бъде предоставена.

По информация на Медияпул от 2009 г. в преписката е констатирано, че медийните придобивки на Ирен Кръстева са финансирани с кредит от КТБ. Разследване на Биволъ показа, че собственикът на КТБ Цветан Василев в продължение на няколко месеца се явява и съсобственик на Нова българска медийна група, като впоследствие дяловете са изкупени от самата Кръстева.

Пред медиите Цветан Василев твърди, че никога не е инвестирал в тези вестниции и няма отношение към фактическия медиен и разпространителски монопол наложен от групировката Пеевски-Кръстева.

В доклад за българските банки от 2006 г. на посланик Джон Байърли КТБ е посочена като една от банките „гнили ябълки“, които практикуват пране на пари на български и международни престъпни групировки и раздаване на необезпечени кредити на свързани лица. Темата за банките „гнили ябълки“, към които освен КТБ посланикът е зачислил още ПИБ, Инвестбанк и ЦКБ,  е една от темите табу на българските медии, според изследване на фондация „Фридрих Науман“.

Capture_2014-02-18_a_07.12.15

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.