shump

Френският гражданин Пол Ш., който е женен за българка и живее постоянно у нас, редовно гласува на местни и европейски избори. През юли 2009 той придружил съпругата си до избирателната секция и попитал дали като постоянно живеещ в България чужденец има право да гласува на парламентарни избори.

Членовете на СИК N°23-46-17-003 в 64 Основно училище провели съвещание и единодушно дописали Конституцията като решили, че французинът има такова право. Вписали Пол Ш. в списъка под линия, той гласувал и си тръгнал поживо-поздраво.

Две години по-късно Пол Ш. е привлечен като обвиняем по чл. 168, ал.1 от НК и му е взета мярка за неотклонение да не променя местоживеенето си. Започва ходене по мъките, разходи за адвокати и писане на молби за помощ до френското консулство.

Все пак в прокуратурата се усещат каква идиотщина са сътворили и месец по-късно, на 20.07.2011 досъдебното производство N°3M 15027/10 по преписка N° 61602/10 на СРП е прекратено от Софийска районна прокуратура. В постановлението за прекратяване е отчетено, че французинът не е гласувал „с взлом“, а съвестно е попитал СИК дали има право да гласува.

„Липсата на елемент на състава на престъпление, установено с нормите на Особената част на Наказателния кодекс, е основание за извод, че същото не е осъществено в правния мир“, пише прокурор Г. Лазарова-Димитрова, която прекратява производството. Не е известно дали са били привлечени като обвиняеми членовете на СИК, които са му дали това право.

Нашата полиция обаче живее в друг правен мир и не забравя такива прегрешения. На 08.05 т.г. възрастния човек е привикан в VI-то районно, за да подпише предупредителен протокол, в който декларира, че ще спазва българските закони, че няма повече да извършва престъпление на територията на Република България и, че няма да продава и купува гласове. Пол Ш. предвидливо взел със себе си и показал постановлението на прокурора, което му спестило поне назидателния тон на служителите в районното.

Единственото обяснение за този полицейски тормоз е, че МВР продължава да счита Пол Ш. за криминално проявен въпреки факта, че престъпление няма и не е имало. Ето защо нашата европейска полиция го вика и ще продължава да го вика да се разписва преди европейски, местни, президентски, парламентарни избори и референдуми, независимо дали има или няма право на гласува.

Добре дошъл, г-н Ш. в евразийската ни територия, по някаква случайност попаднала в Европейския съюз. Приемете извиненията на редакцията на Биволъ и на хората, които са се подписали под тази кратка новина, че сме устроили тук такава уникална полицейска кочина.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English