Властта пет години тормози французин, гласувал у нас заради грешка на СИК

by Екип на Биволъ

shump

Френският гражданин Пол Ш., който е женен за българка и живее постоянно у нас, редовно гласува на местни и европейски избори. През юли 2009 той придружил съпругата си до избирателната секция и попитал дали като постоянно живеещ в България чужденец има право да гласува на парламентарни избори.

Членовете на СИК N°23-46-17-003 в 64 Основно училище провели съвещание и единодушно дописали Конституцията като решили, че французинът има такова право. Вписали Пол Ш. в списъка под линия, той гласувал и си тръгнал поживо-поздраво.

Две години по-късно Пол Ш. е привлечен като обвиняем по чл. 168, ал.1 от НК и му е взета мярка за неотклонение да не променя местоживеенето си. Започва ходене по мъките, разходи за адвокати и писане на молби за помощ до френското консулство.

Все пак в прокуратурата се усещат каква идиотщина са сътворили и месец по-късно, на 20.07.2011 досъдебното производство N°3M 15027/10 по преписка N° 61602/10 на СРП е прекратено от Софийска районна прокуратура. В постановлението за прекратяване е отчетено, че французинът не е гласувал “с взлом”, а съвестно е попитал СИК дали има право да гласува.

“Липсата на елемент на състава на престъпление, установено с нормите на Особената част на Наказателния кодекс, е основание за извод, че същото не е осъществено в правния мир”, пише прокурор Г. Лазарова-Димитрова, която прекратява производството. Не е известно дали са били привлечени като обвиняеми членовете на СИК, които са му дали това право.

Нашата полиция обаче живее в друг правен мир и не забравя такива прегрешения. На 08.05 т.г. възрастния човек е привикан в VI-то районно, за да подпише предупредителен протокол, в който декларира, че ще спазва българските закони, че няма повече да извършва престъпление на територията на Република България и, че няма да продава и купува гласове. Пол Ш. предвидливо взел със себе си и показал постановлението на прокурора, което му спестило поне назидателния тон на служителите в районното.

Единственото обяснение за този полицейски тормоз е, че МВР продължава да счита Пол Ш. за криминално проявен въпреки факта, че престъпление няма и не е имало. Ето защо нашата европейска полиция го вика и ще продължава да го вика да се разписва преди европейски, местни, президентски, парламентарни избори и референдуми, независимо дали има или няма право на гласува.

Добре дошъл, г-н Ш. в евразийската ни територия, по някаква случайност попаднала в Европейския съюз. Приемете извиненията на редакцията на Биволъ и на хората, които са се подписали под тази кратка новина, че сме устроили тук такава уникална полицейска кочина.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also