За SIMO и simолирането на медийна свобода

Capture_decran_2012-06-29_a_12.03.51

 

На 6 юни в Европейския парламент се състоя изслушване за медийната свобода в България, организирано от АЛДЕ. На изслушването присъстваха и взеха думата съсобственикът на “Труд” и “24 часа” Любомир Павлов, и съсобственикът на “Капитал” и “Дневник” Теодор Захов. И двамата представиха своите издания едва ли не като последна опора и надежда за свободното слово.

Този рефрен беше подет и разгласен от контролираните от тях издания. Павлов беше произведен едва ли не за мъченик на медийната свобода, главен “виновник” за изслушването в Брюксел въпреки, че в първата версия на програмата изобщо не беше предвидено да присъстват собственици на медии, а само журналисти. Този бравурен акт му навлякъл, видите ли, неприятности с правосъдието и обвинение за пране на пари – натъртиха на няколко пъти “Труд” и “24 часа”.

Вчера беше обнародвано отворено писмо от Иво Прокопиев, съсобственик на “Дневник” и “Капитал”. Струва си да се цитира един обширен пасаж от него, защото съдържа доста истина. 

…За голямо мое съжаление като издател и основател на вестници ценностите на истинската журналистика са почти напълно загубени – с малки изключения в единични издания и електронни медии, между които нашите, и няколко блога. Последствията за обществото от това са мащабни. В моя личен случай и в случая на много други хора, чиято репутация брутално и безнаказано бива съсипвана, резултатът е, че публичната реакция се обезсмисля, защото не сработват журналистическите механизми за добросъвестно разделяне на факти от манипулации. Борбата на такъв публичен терен е като да се бориш с прасе и от нея няма как да излезеш по-чист, отколкото си влязъл…

По-натам по повод на атаките срещу неговите медии Прокопиев пише:

…Твърдя, че това се случва заради невъзможността тези медии да бъдат подчинени на политическата конюнктура и поради факта, че те са един от малкото останали острови, къдeто свободно се изразяват различни гледни точки. Място, където без излишен патос, но със здрав разум се казва какво се случва в България.

През последните няколко години пред очите на цялото общество се извършва подмяна на понятието независима медия. От коректив на властта медиите се превърнаха в коалиционен партньор. Политици станаха издатели, а “журналистическото разследване” се изроди в инструмент за оплюване и издаване на присъди като в “народния съд”. Публично се извършва саморазправа с бизнес и политически конкуренти, масово се насажда страх, нормалните хора се отвращават. Oбществото ни върви с големи крачки назад, към годините от началото на прехода, когато всички основни граждански институции – медии и обществени организации, бяха фалшифицирани.

Държа да стане ясно, че като издатели на “Капитал” и “Дневник” Теодор Захов и аз сме решени с всички средства да защитим правото на изданията да бъдат обективни и независими в позицията си, такива, каквито са били през последните 18 години….

Всичко това е така, но картината не е пълна. Както медиите на Павлов, така и медиите на Прокопиев имат табута. Премълчава се информация от голям обществен интерес, което директно обслужва властта. Едно такова табу, което се прояви миналата година беше публикуването на имената на “гнилите ябълки” сред българските банки, изтекли в доклад на Джон Байърли в Wikileaks. Дори в “Монд” ги публикуваха, но “независимите” български вестници не посмяха.

Второто табу, което наблюдаваме внимателно от месец насам е информацията от SIMO/ЦРУ за тъмното минало на премиера Борисов.

На срещата в Брюксел Асен Йорданов представи мониторинг за това как информацията на “Тагесцайтунг”, че загадъчното SIMO е идентифицирано като ЦРУ, беше отразена, или по-скоро премълчана в българските медии.

“Труд”, “24 часа”, “Капитал” и сайтът Дневник.бг не написаха нищо за тази презентация. Нито думичка. Това много лесно се проверява в Гугъл.

На 22 юни внесохме сигнал за тъмното минало на Борисов в Комисията CRIM към Европарламента. В същите вестници и в сайтовете им не излезе нищо. Нито думичка.

На 28 юни “Дер Щандарт” публикува информация на австрийската информационна агенция APA за SIMO и сигнала до CRIM. “Дойче Веле” разпространи статията на български. Отново в “Труд”, в “24 часа”, в “Капитал”, в сайта “Дневник” не излезе нито дума. Нещо повече – във форума на “Дневник” бяха цензурирани коментари препращащи към тази информация.

Един съвсем бегъл поглед върху няколко онлайн ресурса където се появява информацията за SIMO и тъмното минало на премиера показва, че тези статии са сред най-четените и най-коментираните. Тоест, не липсва обществен интерес. Самият факт, че информацията влиза в международния обмен е атестат за нейната важност. Все пак, имаме премиер на европейска държава, за когото се натрупват данни за съпричастност към престъпния свят. Все пак тези данни не са от агенция “Една жена каза”, а от самото ЦРУ, нo за медиите на Павлов и Прокопиев това явно не е достатъчно.

Няма да е учудващо ако въпросните медии, които като стожери на журналистическите стандарти са на първа линия в борбата за свободата на словото, премълчат и самото изслушване в Европарламента, ако то се състои. Това би бил логичен апотеоз на симОлацията на обективност и независимост.

Всъщност, чрез пълното отсъствие на темата за престъпното минало на премиера в тези медии със здрав разум се казва какво се случва в България: от 2007 г., когато “Дневник” публикува пълния текст на статията за Борисов в “Конгрешънал Куотърли“, до днес, когато България е с 30 места надолу в класациите за медийната свобода.

Capture_decran_2012-06-29_a_12.18.42

Capture_decran_2012-06-29_a_10.54.10

Capture_decran_2012-06-29_a_10.55.26

Примери за популярността на статията от “Дер Щандарт” от портала Vesti.bg и информационния сайт Mediapool.bg.

В памет на “Дневник” от 2007 следва пълния текст от Конгрешънал Куотърли, цитиран и в публикацията на “Дер Щандарт”:

Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната война с терора, е близък съратник на прочути мафиоти и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република, твърди поверително разследване за оценка на риска в страната, поръчано от частна банка. Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов, популярен бивш вътрешен министър (в действителност той бе главен секретар на МВР – бел.ред.) и канещ се сега да вземе българското президентство, е последният пример за политическата търговия, която се води от администрацията на Буш в борбата с тероризма и слагаща Пентагона, ЦРУ и ФБР в едно легло с някои от най-корумпираните и престъпни лидери.

Борисов, бивш телохранител на последния комунистически диктатор и на един от наследниците му след края на комунизма, бе назначен през 2001г. за главен секретар на МВР и миналата година претендираше за главна роля воткриването на офиса на ФБР в София. Карате фанатик – преди той е бил треньор на българския национален отбор – чийто отличителен белег е черното кожено палто, Борисов беше още и важен играч в миналогодишната сделка с българската администрация за разполагане на американски военновъздушни, вонноморски и сухопътни сили в България, една потенциална площадка за атака срещу Иран, разположен на 800 мили на изток отвъд Черно море.

Борисов, който обича да го сравняват с Арнолд Шварценегер, напусна миналата година вътрешното министерство, за да стане много популярен и влиятелен кмет на София и няма съмнение, че маневрира с цел да поеме контрола над правителството на изборите през 2009г. Но според дебелото 3 инча поверително досие, съставено от екип от бивши високопоставени служители на американскте органи на реда попоръчка на швейцарска банка, Борисов също е смятан за “бизнес партньор и бивш съратник на някои от най-големите мафиоти в България”.
Докладът отпреди 18 месеца ни бе предоставен под условие да не се посочват името на банката и хората от разследващия екип.

През 2001-2005г. по време на четиригодишния си мандат във вътрешното министерство Борисов е използвал своите правомощия да се бори с корупцията във властта с цел дапомогне на съратниците си мафиоти да ликвидират конкуренти в подземния свят. “След като Бойко Борисов бе назначен за главен секретар на вътрешното министерство през 2001г…. имаше голям брой убийства и мафиотски разстрели на личности, свързани с престъпните групировки в България”, посочва докладът.

“Нито едно от тези убийства не е разкрито. Много разследвания, за които се съобщава, че са ръководени от Борисов, бяха прикючени без заключение или обяснение”, продължава текстът.
Докладът е изпъстрен с подробности за връзките на ИПОН – частната  охранителна фирма на Борисов, и вероятните й близки връзки с престъпната групирорвка СИК. (Пресслужбата на българското посолство във Вашингтон не можа да ни преведе какво означават на английски съкращенията IPON и SIK) “Борисов има документирана история на бизнес връзки с личности, за които се смята, че са високопоставените ръководители на организираната престъпност в България”, казва докладът, който включва подробни портрети на престъпните му партньори и на 28-те неразкрити “убийства” под негов надзор. 

“По време на управлението на Борисов като най-високопоставен шеф на органите на реда само обикновени, незначителни мафиоти бяха изправени пред правосъдието, докато неговите бивши бизнес партньори процъфтяваха, а техните предполагаеми конкуренти бяха системно избивани“, твърди докладът като цитира публикации в българските медии. Банковото разследване заключава, че предполагаемите връзки на Борисов с мафията трябва да предизвикат “изключителна предпазливост от страна на американските органи на реда, отговарящи за връзките с България и размяната на информация между агенциите”.

———————
Разследванията на ЕС

Проверяващите от Европейския съюз са стигнали до сходни заключения, но цитират пет пъти по-голям брой на убийствата в мафиотски стил в сравнение с частния швейцарски доклад.
През май 2006г. комисарят по разширяването Оли Рен заяви пред Европейския парламент, че има “много малко разследвания и присъди” срещу престъпните банди в България.

От 2000г. насам има над 150 поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност, и нито една присъда”, заключават проверяващите от ЕС.

Осем месеца по-късно високопоставени български полицейски служители свикаха пресконференция, за да обявят, че е ликвидиран трафикът на хероин, който бил основен източник на насилието и корупцията.

“България вече не е използвана като основен канал за трафик на наркотици, заяви ръководителят на националната служба за борба с организираната престъпност”, съобщава на 6 февруари 2007г. агенция Novinite.com без да посочи кой точно от тримата висши полица на пресконференцията е произнесъл тези думи.

Българското посолство във Вашингтон предаде двата подробни списъка с въпросите ни на кабинета на кмета Борисов в София, но той не отговори.

Клаус Янсен, експерт, изпратен от ЕС за оценка на българския напредък, каза, че се е сблъскал с нагласа в стил “целуни ме отзад”, когато се е опитал да бъде по-настойчив пред властите какво правят с реформите. “Те си мислят, че така или иначе ще влязат в ЕС“, каза Янсен пред “Файненшъл таймс”. “Няма позитивен натиск, който можете да приложите върху тях.”

И наистина, България бе приета в ЕС през януари. През 2004г. тя влезе в НАТО и изпрати 400 войници в Ирак.

Според някои съобщения от миналата година България е приютила един от тайните центрове на ЦРУ за задържане на терористи и сега специалисти обясняват, че би трябвало Борисов директно да е бил част от този процес, но правителството в София отхвърли публикациите.

“Най-популярният политик в България”, както се твърди, Борисов неотдавна основа нова дясна популистка партия и с одобрение от 80% е предпочитан за бъдещ премиер.

“Едно нещо е сигурно…”, писа анализатор в България по повод политическия пейзаж в страната, “Борисов е и ще бъде “Силният”.

===============================================================================

Близък до разузнаването на САЩ

“Бойко Борисов е колоритен образ, появяващ се често в българските медии и представящ се за очите и ушите на ФБР и Сикрет сървиз в България”, се казва в доклада на частната швейцарска банка. “Твърди се, че българската публика има специално отношение към Борисов заради съобщенията, че е приближен на ФБР, Сикрет сървиз и Интерпол.”

Посещението на Борисов във Вашингтон през май 2006г., където той се среща с висш служители на ЦРУ и Държавния департамент, изглежда потвърждава това.

Джон Маклафлин, бивш зам.-директор на ЦРУ, участващ в новите договорености с България по въпросите на сигурността, казва, че не си спомня да се е срещал специално с Борисов, но призова да се проявява търпение, когато става дума за страната от бившия съветски блок.

“Те са интересни хора, които искат да помагат и помагат”, каза Маклафлин в интервю. “Те все още търсят своя път в света след десетилетия на подчинение пред бившия СССР. Това ще отнеме известно време.”

Но новият съюз може би вече изплаща дивидент в борбата с тероризма.

Два месеца след визитата на Борисов България залови камион, натоварен с радиоактивни материали, пътуващи към Иран, както твърди съобщение на агенция “Франс прес” от 23 юли 2006г.
Новият съюз е приветстван от републиканеца от Южна Каролина и член на Конгреса Джо Уилсън, който твърди, че е “наистина влюбен” в България след мониторинга на изборите там през 90-те години. Впоследствие той създавагрупата за приятелство с България в американския Конгрес.

“Добрите отношения с България са жизнено важни, защото тя е стратегически разположена в Югоизточна Европа”, каза той неотдавна в телефонно интервю.

===============================================================================

Другите бази

Неотдавна българска информационна агенция съобщи, че през април от България ще излитат американски стелт бомбардировачи и крилати ракети, насочени срещу Иран.

Но конгресменът Уилсън не вярва САЩ  да са изградили базите си в България с цел да атакуват Иран.

“Имаме бази по-близко до Иран и самолетоносачи (в Персийския залив)”, посочи той.

Според него България е “постигнала напредък” в борбата с корупцията и посочва приемането й в ЕС.

Но бивш високопоставен служител на ФБР критикува прегръдките на администрацията на Буш с България и, съответно, с Борисов като съюзник срещу тероризма.

“Борисов вероятно е изминал дълъг път, за да се очисти и според мен той беше много по-уязвим за критики през 2005г., отколкото днес”, коментира той при условие да остане анонимен.

Служителят допълва че, “администрацията на САЩ направи ужасен избор с кого да си легне в леглото в България. Какъв ужас – изглежда в борбата с терора приемаме помощ от всеки, независимо колко е омърсен”.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: