Млад приятел на сина на Теменужка Петкова върти обществени поръчки за милиони

by Екип на Биволъ

Христиан Христов Станков е млад човек, роден 92 г. И изглежда е успял. Той управлява консорциуми, спечелили обществени поръчки за близо 4 милиона лева.

Христиан е от добро семейство и е в много близки отношения със сина на министъра в оставка Теменужка Петкова. Има информация и за “братовчедска” връзка. Тези отношения разбира се не са гаранция за преуспяване в бизнеса, но явно помагат. През 2014 г., когато Теменужка Петкова става министър, 22 годишния Христиан е назначен за управител на ДЗЗД “Сдружение Чиста вода – Карабунар”. В това сдружение семейната фирмата “Тарктур” ЕООД държи 99%.

Под вещото ръководство на младия Христиан сдружението печели обществена поръчка за „Доставка и монтаж на модулна ПСОВ с еквивалент 330 еквивалент жители и изграждане на заустващ колектор” по ПРСР в Община Септември. Стойността на поръчката е 384 957 лв.

Това обаче е малка сума в сравнение с обществената поръчка за 3 524 733,00 лв. които сдружението “ТМ СТРОЙ” с членове “Тарктур” и “Строй – Макс 2007” печели през 2015 г. за реконструкцията на затворническото общежитие в Дебелт. “Тарктур” участва с 50% в сдружението, а управител на тези мащабни дейности отново е Христиан.

В същото време от Facebook профила на младия Христиан се вижда, че той учи в Милано и не се увлича особено от изграждането на канализация и саниране на затворнически общежития. Наистина, като фонова снимка той е сложил строителна площадка с тежка механизация, но това е изключение от правилото да се афишира с джетове, с новите си дрехи, с приятел(к)ите си и със семейството си.

На една от снимките Христиан позира гордо с “брат’чеда” Борис Петков, син на Теменужка Петкова, който пък от своя страна споделя в социалните мрежи свои снимки с Бойко Борисов. Борис има консултантска фирма, но няма данни е захлебил от държавни поръчки чрез нея. Засега.

Вляво: Борис Петков, син на Теменужка Петкова и братовчед му Христиан Станков. Вдясно: Борис Петков и Бойко Борисов. Снимки публикувани във Facebook и Instagram.

Но да се върнем на обществените поръчки, тъй като изброените дотук обекти съвсем не изчерпват спечелените от фирми на семейството договори с държавата.

Община Чепеларе плаща през 2015 г. 1 168 969,00 лв. на консоциума “Респром – Тарктур” за “Изграждане на интегрирана система за ранно известяване на горските пожари с три автоматични наблюдателни станции (противопожарни кули)” по ПРСР. Тук Христиан няма участие, но “Тарктур” участва с 50%.

ДЗЗД “Калето”, в който “Тарктур” държи 43% печели друга поръчка по ПРСР за “Изграждане на пречиствателно съоръжение за отпадни води и външни комуникации в с.Глогово, община Тетевен”. Стойността й е 1 880 791 лв.

Последният засечен от нас успех на “Тарктур” е договор за 831 205,14 лв. с Министерство на младежта и спорта от 2016 г. за “Модернизация и ремонт на градски стадион гр. Русе”.

Кой все пак стои зад успеха на младия Христиан? Собственик на ключовата фирма “Тарктур” в момента е Иглика Крумова, но преди нея собственик е бил бащата на Христиан – Христо Станков. Не можахме да открием роднинска връзка на Крумова със Станкови, но със сигурност тя е тясно свързана с бизнеса на семейството. Иглика Крумова управлява и фирмите “Т-Рент” и “Т-Усма” на по-малкия брат на Христиан – Симеон Станков. Същата Иглика е поела фирмата “Текила” от Христо Станков, а в “Тора Строй” на нейно място е дошъл Христиан.

Иглика Крумова. Снимка от нейния профил във Фейсбук 

От наличната публична информация за обществените поръчки  може да се заключи, че приятелите на сина на Теменужка Петкова са усвоили от 2014 г. до края на 2017 г. над 4 милиона и 300 хиляди от договори с Държавата и общини. Данни за спечелени търгове преди 2014, когато Теменужка Петкова става министър, не се откриват.

Сумата обаче изглежда доста скромна на фона на “Кумгейт” на Делян Добрев с близо 100 милиона обществени поръчки за братовчедски фирми, както и в сравнение със сумата от 28 милиона за семейството на министъра на туризма Николина Ангелкова.

На фона на тези “постижения” на нейни колеги от ГЕРБ, жертвата от скандала с “Гинка от Пазарджик“,  впоследствие реабилитирана, изглежда направо “отличничка”.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also