Млад приятел на сина на Теменужка Петкова върти обществени поръчки за милиони

Екип на Биволъ

Христиан Христов Станков е млад човек, роден 92 г. И изглежда е успял. Той управлява консорциуми, спечелили обществени поръчки за близо 4 милиона лева.

Христиан е от добро семейство и е в много близки отношения със сина на министъра в оставка Теменужка Петкова. Има информация и за “братовчедска” връзка. Тези отношения разбира се не са гаранция за преуспяване в бизнеса, но явно помагат. През 2014 г., когато Теменужка Петкова става министър, 22 годишния Христиан е назначен за управител на ДЗЗД “Сдружение Чиста вода – Карабунар”. В това сдружение семейната фирмата “Тарктур” ЕООД държи 99%.

Под вещото ръководство на младия Христиан сдружението печели обществена поръчка за „Доставка и монтаж на модулна ПСОВ с еквивалент 330 еквивалент жители и изграждане на заустващ колектор” по ПРСР в Община Септември. Стойността на поръчката е 384 957 лв.

Това обаче е малка сума в сравнение с обществената поръчка за 3 524 733,00 лв. които сдружението “ТМ СТРОЙ” с членове “Тарктур” и “Строй – Макс 2007” печели през 2015 г. за реконструкцията на затворническото общежитие в Дебелт. “Тарктур” участва с 50% в сдружението, а управител на тези мащабни дейности отново е Христиан.

В същото време от Facebook профила на младия Христиан се вижда, че той учи в Милано и не се увлича особено от изграждането на канализация и саниране на затворнически общежития. Наистина, като фонова снимка той е сложил строителна площадка с тежка механизация, но това е изключение от правилото да се афишира с джетове, с новите си дрехи, с приятел(к)ите си и със семейството си.

На една от снимките Христиан позира гордо с “брат’чеда” Борис Петков, син на Теменужка Петкова, който пък от своя страна споделя в социалните мрежи свои снимки с Бойко Борисов. Борис има консултантска фирма, но няма данни е захлебил от държавни поръчки чрез нея. Засега.

Вляво: Борис Петков, син на Теменужка Петкова и братовчед му Христиан Станков. Вдясно: Борис Петков и Бойко Борисов. Снимки публикувани във Facebook и Instagram.

Но да се върнем на обществените поръчки, тъй като изброените дотук обекти съвсем не изчерпват спечелените от фирми на семейството договори с държавата.

Община Чепеларе плаща през 2015 г. 1 168 969,00 лв. на консоциума “Респром – Тарктур” за “Изграждане на интегрирана система за ранно известяване на горските пожари с три автоматични наблюдателни станции (противопожарни кули)” по ПРСР. Тук Христиан няма участие, но “Тарктур” участва с 50%.

ДЗЗД “Калето”, в който “Тарктур” държи 43% печели друга поръчка по ПРСР за “Изграждане на пречиствателно съоръжение за отпадни води и външни комуникации в с.Глогово, община Тетевен”. Стойността й е 1 880 791 лв.

Последният засечен от нас успех на “Тарктур” е договор за 831 205,14 лв. с Министерство на младежта и спорта от 2016 г. за “Модернизация и ремонт на градски стадион гр. Русе”.

Кой все пак стои зад успеха на младия Христиан? Собственик на ключовата фирма “Тарктур” в момента е Иглика Крумова, но преди нея собственик е бил бащата на Христиан – Христо Станков. Не можахме да открием роднинска връзка на Крумова със Станкови, но със сигурност тя е тясно свързана с бизнеса на семейството. Иглика Крумова управлява и фирмите “Т-Рент” и “Т-Усма” на по-малкия брат на Христиан – Симеон Станков. Същата Иглика е поела фирмата “Текила” от Христо Станков, а в “Тора Строй” на нейно място е дошъл Христиан.

Иглика Крумова. Снимка от нейния профил във Фейсбук 

От наличната публична информация за обществените поръчки  може да се заключи, че приятелите на сина на Теменужка Петкова са усвоили от 2014 г. до края на 2017 г. над 4 милиона и 300 хиляди от договори с Държавата и общини. Данни за спечелени търгове преди 2014, когато Теменужка Петкова става министър, не се откриват.

Сумата обаче изглежда доста скромна на фона на “Кумгейт” на Делян Добрев с близо 100 милиона обществени поръчки за братовчедски фирми, както и в сравнение със сумата от 28 милиона за семейството на министъра на туризма Николина Ангелкова.

На фона на тези “постижения” на нейни колеги от ГЕРБ, жертвата от скандала с “Гинка от Пазарджик“,  впоследствие реабилитирана, изглежда направо “отличничка”.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или да станете наш редовен спомоществовател с опцията за ежемесечно плащане (Make this donation monthly).

Данъкъ Биволъ 2020

4,522€ of 100,000€ raised
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Terms

Donation Total: 5.00€ One Time

Можете да платите с PayPal, с банкова карта Visa/Master Card (дебитна или кредитна), през системата Epay, в брой на каса през EasyPay, с банков превод или на банкомат (инструкции тук). Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте също / Read Also