Тролгрупенфюрери: БСП лъже, ДСБ маже, ГЕРБ гузно мълчи

Екип на Биволъ

Capture_2014-02-15_a_22.52.48

Седмица след като председателят на ДСБ Радан Кънев призна в ефир, че ДСБ е плащало на Лийдуей за коментари в интернет, мъглата около троловете по-скоро се сгъсти, вместо да се разсее.

Притисната от фактите и въпросите на европейските медии социалистката Илияна Йотова беше принудена да признае, че е фактурирала 4000 евро на Лийдуей Медия Солюшънс от Европейския парламент. За оправдание измисли някакво проучване, което явно се пише в момента. Този кризисен ход беше предприет, тъй като фактурата от Европарламента няма как да се скрие, но може да се фалшифицира предмета на заданието – вместо черен пиар, социологическо проучване. И нищо, че Лийдуей няма в предмета си на дейност такива проучвателни компетенции, ще се учат на ход.

Начинът, по който Йотова е ползвала троловете е особено отвратителен, тъй като специално за нея е създадена група във Facebook “Къде са парите за бежанците”. След разкритията на Биволъ коментарите на троловете в тази група бяха спешно заличени, а админът сменен, но свидетелите и скрийншотовете остават. Да си правиш пиар на гърба на нещастието на бежанците, при това с европари, за това тепърва ще се говори в Европейския парламент.

За БСП като цяло има неоспорими данни, че ползва троловете вече почти година. Антон Кутев обаче се държи като комунист на разпит и отрича. Преди отричаше, че ползват за тролене доброволци, сега отрича за платените коментатори, но си признава за доброволците. БСП впрочем няма друг полезен ход, освен да лъже, тъй като партията не е декларирала договор с Лийдуей в Сметната палата за 2013 г. Това значи, че плаща на черно. Ако се опрем на тарифите на ДСБ от 2011 г. излиза, че близо 100 000 лв. са взети неизвестно от къде и са влезли неизвестно с каква счетоводност в тролската фирма. Добри въпроси за НАП, Сметната палата и Прокуратурата, които едва ли ще си мръднат пръста при сегашната власт.

ДСБ надлежно е декларирала договор с Лийдуей за 2011 г. и председателят Радан Кънев блесна като супернова в ефира на бТВ, като призна, отчете тежка грешка, предостави договора на водещите и се обяви в подкрепа на идеята за “чисти форуми”. Блесна, и помръкна, тъй като само два дни по-късно някой му дръпна каишката и Кънев отказа да предостави самите отчети, позовавайки се на клауза за конфиденциалност. Клаузата може да се види в договора, който съвсем неконфиденциално е публикуван на сайта на bTV. Под нея изрично пише, че ако има законово основание да се обнародва информацията за мърсуването с троловете, пада всякаква фирмена тайна. А основание има, защото партиите са субекти по ЗДОИ и при поискване трябва да предоставят информация за това как е похарчен всеки лев получен на данъкоплатците.

Capture_2014-02-21_a_19.10.55

Едва ли юрист като Кънев не е отчел този факт. Обръщането му на 180 градуса има други причини и нито една от тях не е за пред хора. Първо, проверка на Капитал потвърди наблюденията на Биволъ, че троловете на ДСБ са се активизирали още през май 2011. А договорът показан от Радан Кънев е от 20 юли. Едва ли хвалебствените постове са някаква самоинициатива и акция про боно на Лийдуей от любов към Командира, по-скоро става въпрос за още един договор или, което е по-лошо, за плащане на черно, по почина на БСП. Второ, от отчетите ще се види дали наистина няма черен пиар, както уверено твърдеше Кънев, или ще се потвърдят злостните коментари към политически противници на ДСБ, каквито се откриват във форумите от тролове със същите профили. Троловете на ДСБ не са спестили такива коментари и на коалиционните партньори от СДС. Няма как да се нарече позитивно следното:

Мани на 09 юни 2011 “Дано Кисьов не реализира идеите си, че ще настане още по-голям хаос в София.” към статията “Прошков vs. Кисьов за застрояването, кучетата, шахтите и боклука (видео)” в Дневник

Или това:

Мани на 29 август 2011 “Ясно, Кадиев с предложенията си сам каза, че не иска да има никаква промяна в манталитета и отношенията в обществото и пак да си я караме по…” , и това: croushet 21 окт 2011: “До коментар [#4] от “barcelonski”: Фандъкова може да не е корумпирана, но е ФАКТ, че прикрива огромни далавери.”…

Трето: ще стане ясно, че договорът с Лийдуей не е прекратен след като в ДСБ са констатирали черния пиар в седмичните отчети, а са формулирани нови опорни точки според динамиката на предизборната ситуация. И последно: тролгрупенфюрерите в ДСБ се скриха зад признанието на Радан Кънев и никой няма намерение да се кае и да подава оставка. Утре ще ги видим пак в листите, протегнали бели шии ще искат да бъдат преизбрани. Какви ти тук “чисти форуми”…

Отказът на ДСБ да предостави отчетите обслужва чудесно лъжите на БСП, защото не дава възможност да се съпоставят профилите и коментарите с изтеклите отчети на столетницата и да се разплете докрай технологията на Лийдуей. Освен това партията ще изпадне в парадоксалната ситуация да брани в съда търговската тайна на фирма, свързана с Пеевски и задкулисието, срещу което уж се бори. А до съд ще се стигне ако партиите не предоставят информацията за договорите си с Лийдуей, които Биволъ ще поиска по реда на ЗДОИ (виж анализа на Програма “Достъп до информация” тук).

ГЕРБ мълчи, не напада на този терен и не призовава за “чисти форуми”. Пресен е още споменът, как техен трол се разкри в коментар, като забрави да изтрие инструкциите:

Да се публикува под пост номер 3, в началото. Настроението да бъде неутрално или разстроено“.

Така между лъжите, замазването и скатаването се очертава още една мръсна тролска война на предстоящите евроизбори. Месец след като затихне този скандал, извадил на светло грозните ДС-методи за манипулация на общественото мнение, партиите дружно ще ни демонстрират, че нищо не е забравено, нищо ново не е научено, ще си наемат същите фирми и ще продължат да ни тровят интернет пространството и да ни продънват ушите с пропагандата си, ето как:

ДО
ИБ НА НС НА БСП

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

от
Антон Кутев – член на ИБ на НС на БСП

Относно: закупуване на агитационни материали за провеждане на митинг в подкрепа на политиката на правителството

Уважаеми другари,

В последните седмици сме свидетели на редица изказвания от страна на представители на студенти и на парламентарната и извънпарламентарната опозиция, които подклаждат напрежение в обществото. С действията си те показват ясно, че не желаят диалог за решаване на съществуващите проблеми на студентите и академичната общност като цяло, а имат изцяло политически искания. 
В тази връзка стартираха мероприятия, които имат за цел да покажат, че мнозинството от студентите и академичната общонст не участват в политическия протест, който е отразен в медиите. Окупацията като форма на политически протест е в нарушение, не само на Конституцията, законите и правилниците на университетите, а и в разрез с морала и обществените норми. 
Мълчаливото присъствие на нашите представители на провежданите до сега публични прояви не представлява интерес за медиите, които отразяват шумните събирания на значително по-малобройните ни опоненти. За подобряване на атрактивността на нашите прадставители предлагам да бъдат закупени тромби със силен тръбящ звук, при която въздухът се нагнетява с бутало, което е изключително предимство, тъй като не се налага, да се използват флакони със сгъстен въздух. За закупуването им са необходими да бъдат отделени 200 лв. 

31.10.2013 г. Докладчик:
Антон Кутев

С тролове, тромби и вувузели, до пълно отвращение. А може би точно такава им е целта.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: